Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Έκθεση ζωγραφικής «Τα στοιχειώδη» του Χρήστου Μποκόρου

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Εκδηλώσεις | Έκθεση ζωγραφικής «Τα στοιχειώδη» του Χρήστου Μποκόρου

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

εγκαίνια

Σάββατο 4 Απριλίου

Ώρα 7 μ.μ.

 

Μια πολύ σημαντική όσο και επίκαιρη έκθεση ζωγραφικής «Τα στοιχειώδη» του Χρήστου Μποκόρου, θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από τις 4 Απριλίου, Σάββατο της ανάστασης του Λαζάρου, μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η έκθεση του Χρήστου Μποκόρου, «Τα στοιχειώδη» παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, στη συνέχεια ταξίδεψε στο Κασκάις, έξω από τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας και στην Ερμούπολη της Σύρου το προηγούμενο καλοκαίρι.

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, έρχεται μετά την παρουσίασή της στο Αγρίνιο, γενέθλια πόλη του ζωγράφου.

 

Από τις σημειώσεις του Χρήστου Μποκόρου για «Τα στοιχειώδη»

Η ζωγραφική μου άσκηση αυτογνωσίας, αντλούσε επί χρόνια από τη σχέση μου με την καταγωγή και τη βιωμένη Ιστορία. Τελευταία παιδευόμουν με το μέτρο στα ζητούμενα του ανθρώπου. Ονειρευόμουν μια λιτή ευημερία, να απολαμβάνουμε τα απολύτως αναγκαία στη ζωή μας. Τα στοιχειώδη. Να ορθώσουμε το ανάστημά μας απαλλαγμένοι απ’ τα περιττά. Να αναστρέψουμε την κρίση κρινόμενοι. Να κρίνουμε και να προκρίνουμε το ουσιώδες. Παριστώντας μόνο την υλικότητα του απτού κόσμου γύρω μας, φιλοδόξησα να αποδώσω μιαν αίσθηση πνευματικότητας τέτοια ώστε να αναδειχθούν οι θεμελιώδεις αξίες της ζωής μας.

Ζωγράφισα πάνω σε μακρόστενα ξύλα από ορεινές γέφυρες. Καθένα τους μια γέφυρα, ένα κατόρθωμα του ανθρώπου να υπερβαίνει δυσκολίες. Η στενότητα και το μήκος των ξύλων επιλέχηκαν για να υπενθυμίζουν τη στενότητα και το μήκος της οδού που διαβαίνουμε για να φτάσουμε στην άλλη όχθη, απέναντι. Τα πεπατημένα ξύλα, ανακαλούν το πλήθος των αγνώστων που τα περπάτησαν. Πάνω τους η ζωγραφική, επιμελημένο σήμα απ’ το πέρασμά μας, αντιστέκεται στη ζωή που μας δαπανά αδαπάνητη. Ζωγραφισμένοι άνθρωποι σαν κι εμάς αναπαύονται εν μέση οδώ, κοπιώντες και πεφορτισμένοι. Πάνω τους έναστρος ουρανός και κάτω η γη ανθισμένη. Στο βάθος μια πόρτα μισάνοιχτη στο φως, μας καλεί να προχωρήσουμε. Πίσω της τα ελάχιστα απαραίτητα της ζωής, λιτό γεύμα για συντροφιά, ένα στρωμένο κρεββάτι, νερό να ευπρεπιστούμε, λευκή πετσέτα, σαπούνι, ένα καθρεφτάκι να δούμε το πρόσωπό μας καθαρό κι η πόρτα μισάνοιχτη.

Βαθύτερη επιθυμία μου ήταν αυτά τα έργα να μην είναι μόνο θέαμα αισθητικό. Θα ήθελα να απευθύνονται στην καρδιά των μετεχόντων, να ανακουφίζουν το βλέμμα στην οικειότητα της ύλης και την πειστικότητα της ζωγραφικής και να διεγείρουν την έφεσή μας για το υψηλό και το κύριο, αυτή την τάση του ύψους, της ανάτασης που έχουμε βαθειά μέσα μας. Ένιωθα την ανάγκη ν’ απελευθερωθούμε απ’ την τυραννία του εφήμερου που συντηρεί την αφθονία της μετριότητας και του περιττού. Να ανέβουμε σ’ ένα ψηλότερο νόημα ζωής που να αναιρεί τον θάνατο πριν μας καταλύσει, να τον προλάβουμε αναστημένοι εν ζωή. Να μη σερνόμαστε. Κάθε στιγμή μας πάλλεται η αιωνιότητα του άπειρου κόσμου.

Βιογραφικό

Xρήστος Θ. Μποκόρος

Γεννήθηκε το 1956 και μεγάλωσε στο Αγρίνιο. Σπούδασε Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Καστέλα. Έχει εκπροσωπήσει επανειλημμένως την Ελλάδα και διακρίθηκε σε διεθνείς διοργανώσεις, έχει εκθέσει σε πολλές χώρες του κόσμου και έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός της Ελλάδας.

Τα έργα του, ακραία παραστατικά και αληθοφανή, ζωγραφισμένα πάνω σε βιωμένες πραγματικές επιφάνειες, ξύλα ή πανιά συνήθως, διαταράσσουν προς στιγμή την ισορροπία της οπτικής μας αντίληψης ως προς την αλήθεια του ορατού και αποκαλύπτουν κάτι από την αρχέγονη ουσία του όντος, ακροβατώντας συχνά ανάμεσα στην υπόσταση του πραγματικού και στη πνευματική του διάσταση.

Έργα και εκθέσεις του στην ιστοσελίδα: www.bokoros.gr

 

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Επίσκεψη στο σπίτι του Ιωάννη Μεταξά

27 Οκτωβρίου 2023, 18:19
Για καθαρά ιστορικούς λόγους, θεωρούμε ενδιαφέρουσα μια επίσκεψη στο σπίτι του Ιωάννη Μεταξά στην ...

Καλοκαίρι στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής

20 Μαϊου 2023, 00:44
 Με συναυλίες και υπαίθριο σινεμά -Το πρόγραμμα  Φωτογραφία megaron.gr   Σαν να είσαι στην εξοχή, καλοκαιρινά βράδια ...

Έκθεση φωτογραφίας της ομάδας «Ομόνοια λόβερς» με σημείο αναφοράς την ιστορική πλατεία

04 Μαϊου 2023, 02:39
Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών Είσοδος ελεύθερη   Φωτό: el.wikipedia.org  Μέσω της αγάπης τους για τη φωτογραφία, παρακολουθούν καθημερινά την ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ιράν, ανθρώπινα δικαιώματα και ΟΗΕ

    «Σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι να ενώσουν όλα τα έθνη του κόσμου ώστε να εργαστούν για την ειρήνη και την ανάπτυξη, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων». Καταστατικός χάρτης ΟΗΕ, 1945 Εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι το Ιράν ήταν προεδρεύουσα χώρα στο διήμερο (2-3 τρέχοντος μηνός) Κοινωνικό Φόρουμ του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0