Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Tο θρίλερ των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - Εκτιμήσεις ανά Σχολή

Αρχική | Εκπαίδευση | Πανελλαδικές 2015 | Tο θρίλερ των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - Εκτιμήσεις ανά Σχολή

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

 

Σε... θρίλερ εκτυλίσσονται εφέτος οι βάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Και αυτό διότι ενώ ο βασικός παράγων διαμόρφωσης των βάσεων -οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων- οδηγεί σε πτώση τους, καθώς είχαμε χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με το 2014 σε βασικά μαθήματα (π.χ., Μαθηματικά, Φυσική, Αρχαία, Βιολογία), η δραστική συρρίκνωση του αριθμού των μετεγγραφών (έως και 80% στο ΕΜΠ και το ΑΠΘ) και η ανησυχία των γονέων για τις εξελίξεις μετά και το capital control επηρέασαν σημαντικά την επιλογή σχολών - «πολλοί γονείς απέτρεψαν τα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, γεγονός που δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια και μπορεί να προκαλέσει ανατροπές στη διαμόρφωση των βάσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. Κάτι που θα έχει αποτύπωμα και στην τελική διαμόρφωση των βάσεων, κυρίως των «μεσαίων» σχολών, που δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή πολλών υποψηφίων. Ετσι, κατά την ανακοίνωσή τους, περί τα τέλη Αυγούστου, αναμένεται διεύρυνση της ψαλίδας αυξομειώσεων στις βάσεις ανά σχολή και επιστημονικό πεδίο.

Ενδεικτικά, η Ιατρική Αθηνών εκτιμάται ότι θα κινηθεί περί τα 19.000 μόρια, με πτώση περίπου 250 μορίων, όμως σε πανεπιστημιακά τμήματα χαμηλής ζήτησης αναμένεται οι βάσεις να κατρακυλήσουν έως και κατά 1.500 μόρια, ενώ στα αντίστοιχα τμήματα ΤΕΙ έως και κατά 2.000 μόρια. Την ίδια στιγμή, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και σχολές με άνοδο βάσης, κυρίως εκείνες που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικές κλίμακες (12 με 15), όπου φέτος υπήρξε υπερσυγκέντρωση υποψηφίων.

Οσο για το βαθμολογικό κατώφλι εισαγωγής, αναμένεται ότι θα είναι στο 3 ή το 4, με δεδομένο ότι το 2014, χρονιά ανόδου των βάσεων, στα πανεπιστήμια ήταν 7.773 μόρια, ενώ στα ΤΕΙ το κατώφλι ήταν 4.054 μόρια.

Για τους 93.982 υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι προσήλθαν στις εξετάσεις, «διατίθενται» 68.345 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, με το ποσοστό επιτυχίας να διαμορφώνεται στο 72,7%.

H «K» καταγράφει σήμερα μία εκτίμηση για τις βάσεις από τον κ. Στρατηγάκη. Να σημειωθεί ότι για την πρόβλεψη των βάσεων υπάρχει περιθώριο σφάλματος έως ±150 μορίων. Ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να θεωρήσει τις εκτιμήσεις αυτές τελεσίδικο «όριο» εισαγωγής.

Επισυνάπτεται η εκτίμηση των βάσεων για το 2015.

Έντυπη

Η Καθημερινή

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δείτε τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2015

26 Αυγούστου 2015, 11:04
Για να δείτε τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών 2015, πληκτρολογείστε τον οκταψήφιο κωδικό σας και ...

Την Τετάρτη το πρωί ανακοινώνονται οι βάσεις

25 Αυγούστου 2015, 23:57
Την Τετάρτη το πρωί λαμβάνει τέλος η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους που διεκδικούν μια ...

Η κάθοδος των βάσεων

17 Αυγούστου 2015, 12:23
Ο Δεκαπενταύγουστος έφυγε και πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των βάσεων ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0