Η αθλιότης της γραφειοκρατίας στη χώρα μας - Του Ιωάννη Ασλανίδη*
Είναι γεγονός, το έχουν πει πολλές φορές οικονομολόγοι εγχώριοι και του εξωτερικού ότι, για να μπορέσει να ορθοποδήσει οικονομικά η χώρα μας και να μειωθεί η ανεργία πρέπει να γίνουν επενδύσεις, ασφαλώς με κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό και από το εσωτερικό ακόμη.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να λειτουργούν σωστά οι διάφορες υπηρεσίες του Κράτους και μάλιστα σε μια Δημοκρατία που να λειτουργεί αυστηρά με νόμους ορθολογιστικούς, που θα εξυπηρετούν το σκοπό αυτό.
Όλοι το επισημαίνουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι και απλοί ακόμα αρθρογράφοι ότι, έτσι όπως λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες του Κράτους και με τις διατάξεις που ισχύουν, είναι αδύνατον να υπάρξει ανάπτυξη. Άρα το πρώτο και βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη είναι η οργάνωση και ορθολογιστική λειτουργία του Κράτους. Πολλές Κυβερνήσεις στο παρελθόν, διατυμπάνιζαν την ανάγκη Οργάνωσης και ορθής λειτουργίας του Κράτους, αλλά καμία δεν προέβαινε στην ουσιαστική Οργάνωση αυτού, διότι ποτέ κανένα κόμμα δεν έλεγε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και βασικό ανασταλτικό των Κυβερνήσεων σε μια τέτοια προσπάθεια ήταν το πολιτικό κόστος. Και! είχε μεγάλη σημασία διότι σύμφωνα με την άθλια πολιτική νοοτροπία που επικρατεί στην πατρίδα μας, έτοιμη! καραδοκούσε πάντα η αντιπολίτευση με ψέματα και υποσχέσεις να υφαρπάξει την ψήφο του Ελληνικού Λαού.
Αυτά πρέπει να τελειώσουν όχι σήμερα αλλά χθες. Πιστεύω ότι ο μοναδικός τρόπος για να αντιστραφεί η κατάσταση στην Πατρίδα μας, είναι να πούμε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό και ένα ειλικρινές και πατριωτικό προσκλητήριο για συστράτευση και άμεση δράση όλων των πολιτικών δυνάμεων της Χώρας για την σωτηρία της πατρίδος. Ή όλοι μαζί θα σωθούμε ή όλοι μαζί θα βουλιάξουμε. Οι εκλογές τις οποίες κάποιοι αναφέρουν, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε άλλο από χαμένο πολύτιμο χρόνο, διότι ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα. Το φθινόπωρο για την όποια Κυβέρνηση θα είναι αργά. Άλλοι δύο μήνες οικονομικής και οργανωτικής απραξίας για την χώρα μας, θα είναι πλέον αναγκαστική η μετάβαση στην δραχμή και το επόμενο στάδιο θα είναι η Ελλάς του 1950 ή η Αλβανία του Χότζα.
Κατά κοινήν ομολογία, αφ’ ενός η κατάσταση λειτουργίας στο Δημόσιο, ως φορέας εξυπηρετήσεως των πολιτών και αφ’ ετέρου οι υπάρχουσες διατάξεις για επενδύσεις, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρχει, για την αγανάκτηση των πολιτών και την αποτροπή επενδύσεων.
Από τα χιλιάδες παραδείγματα που μπορούν ν’ αναφερθούν στην παρούσα, σας περιγράφω μια απλή περίπτωση, για έναν ο οποίος θέλει να φτιάξει μια μονάδα (μαντρί) βοοειδών…
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:
1.Έγγραφο της Δ/νσεως Δασών, σύμφωνα με το οποίο η έκταση δύναται να διατεθεί.
2. Σχετική απόφαση του περιφερειάρχη, περί άρσης περιορισμών Ν.Δ. 216/73.
3. Γνωμοδότηση του τοπικού Διαμερίσματος, για την εν λόγω παραχώρηση.
4. Βεβαίωση του Προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος, σύμφωνα με την οποία ασκείται νόμιμα το επάγγελμα του κτηνοτρόφου.
5. Βεβαίωση της Διευθύνσεως Τοπογραφικής Υπηρεσίας, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
6. Τις φορολογικές Δηλώσεις οικονομικών ετών 2011, 2012, 2013, 2014 από τις οποίες να προκύπτει ότι ασκείται νόμιμα το επάγγελμα του κτηνοτρόφου.
7. Το Μητρώο Βοοειδών της κτηνοτροφικής σας εκμετάλλευσης.
8. Γνωμοδότηση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
9. Γνωμοδότηση της εφορίας Προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων.
10. Γνωμοδότηση της εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
11. Γνωμοδότηση περιφερειακής Υπηρεσίας τουρισμού.
12. Γνωμοδότηση Υπηρεσίας νεωτέρων μνημείων και τεχνικών έργων.
13. Γνωμοδότηση Δ/νσεως Υγείας – Δημοσίας Υγιεινής και κοινωνικής Πρόνοιας.
14. Πρακτικό της εκτιμητικής Επιτροπής του Δήμου για τον καθορισμό της αξίας παραχώρησης της εκτάσεως.
15. Βεβαίωση του Δημάρχου ότι, η υπό παραχώρηση έκταση δεν έχει παραχωρηθεί με προηγούμενη πράξη.
16. Καθορισμός χρήσης γης από ΤΥΔΚ (τέως).
17. Γνωμοδότηση Πολεοδομίας.
18. Απόδειξη εισπράξεως του Δήμου, από την οποία να προκύπτει ότι πληρώσατε το αναλογούν ποσόν της αξίας του χώρου κ.λπ.
Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2015, όταν το 90% κατανάλωσης στην χώρα μας σε βοοειδή είναι εισαγόμενα και όταν σήμερα στην Αγγλία για να ανοίξει ένας μια επιχείρηση χρειάζεται μια άδεια του Δήμου και χρόνος διαδικασίας ένα ή δύο 24ωρα. Δεν αναφέρομαι εδώ στην ταλαιπωρία αυτού που τόλμησε να κάμει επένδυση στην Ελλάδα και δεν αναφέρομαι επίσης στα λαδώματα που πρέπει να προβεί για να φθάσει, εάν ποτέ φθάσει, σε αίσιο τέλος.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΠΡΩΤΟΝ: Να διαλυθούν ή να συγχωνευτούν άμεσα όλοι οι άχρηστοι στην παρούσα φάση Οργανισμοί του Κράτους και το προσωπικό να μετατεθεί σε άλλες υπηρεσίες που προσφέρουν έργο στην λειτουργία της πολιτείας.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Οργάνωση του Κράτους. Θα πρέπει κάποτε οι διάφοροι Κρατικοί Οργανισμοί ν’ αποκτήσουν ουσιαστική Ιεραρχία (τμηματάρχες, Διευθυντές, υποδιευθυντές, Επιθεωρητές, Γενικοί Επιθεωρητές κ.λπ.) με ουσιαστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η Ιεραρχία θα βγαίνει μέσα από τον αντίστοιχο χώρο, όπως στις Ένοπλες Δυνάμεις. Χωρίς δυνατότητα Κομματικής Επέμβασης σ’ ό,τι αφορά την όλη εργασία του Δημοσίου. Η Ιεραρχία αυτή θα υπάγεται στο αντίστοιχο Υπουργείο. Επίσης, θα πρέπει να καταργηθεί η μονιμότης από το Δημόσιο, όπως δεν υπάρχει σήμερα ούτε στις Ένοπλες Δυνάμεις και παράλληλα η κατάργηση του Συνδικαλισμού από το Δημόσιο. Δεν είναι δεοντολογικά σωστό, να υπάρχει συνδικαλισμός στο Δημόσιο, όταν αυτό έχει Ιεραρχία, να κάνει τι, να υπερασπίζεται τον τεμπέλη ή τον αδιάφορο; Είναι μέγα λάθος το Δημόσιο να διοικείται άμεσα από τον Υπουργό ή τους Συνδικαλιστές.
ΤΡΙΤΟΝ: Για να υπάρχει ανάπτυξη, σε μια Δημοκρατική χώρα και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας, πρέπει να υπάρχει μια λογική αρμονία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Κάποτε πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πολιτεία πρέπει να φροντίζει αν όχι περισσότερο τουλάχιστον εξ ίσου τον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Εδώ! με την κατάσταση που επικρατεί αδυνατεί ο εργοδότης να στήσει επιχείρηση και εάν δημιουργήσει κάτι, δέχεται μονίμως την μήνιν κάποιων υπερασπιστών οικονομικών θεωριών, που απέτυχαν ακόμη και στην γενέτειρά των. Αποτέλεσμα! Όλα τα όμορα κράτη, μηδέ της Τουρκίας εξαιρουμένης, αφ’ ενός έχουν γεμίσει επιχειρήσεις Ελλήνων, που έφυγαν από την Ελλάδα και αφ’ ετέρου, ούτε λόγος να γίνεται για επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα. Τα σχόλια δικά σας.
Άρα, σ’ αυτήν την δύσκολή κατάσταση της χώρας μας για να αλλάξει το κλίμα που επικρατεί και να έλθει η ανάπτυξη σ’ αυτήν, με ταυτόχρονη αύξηση θέσεων εργασίας, απαιτείται συστράτευση και συνεργασία όλων των Πολιτικών Δυνάμεων της χώρας. Και! δίδοντας το παράδειγμα, στα οικονομικά βάρη και στην εφαρμογή των νόμων προς πάσα κατεύθυνση, πρώτα οι ίδιοι, τότε! να είναι βέβαιοι όλος ο Ελληνικός λαός θα τους ακολουθήσει. Βέβαια για να γίνει αυτό, δηλ. για να μπορέσει κάποιος να συνεργασθεί με τους πολιτικούς του αντιπάλους, για το καλό της Πατρίδος, χρειάζεται δύναμη ψυχής, αλήθειες και εντιμότης, που χαρακτηρίζουν μόνο τους Ηγέτες.
Τις έχει άραγε τις αρετές αυτές, ο σημερινός Πρωθυπουργός της χώρας μας; Ίδωμεν.
«Επιδίωξη των πολλών η ηδονή, των ολίγων η δόξα, των δε επιλέκτων η αρετή» (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ)
*Ο κ. Ιωάννης Μ. Ασλανίδης είναι Επίτιμος Δ/κτής της Σ.Σ.Ε.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα