Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για το κόκκινο κρέας

Αρχική | Υγεία | «Καμπανάκι» ΠΟΥ για το κόκκινο κρέας

Μια νέα αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγεία (Π.Ο.Υ.), η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Lancet Oncology», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού η επιπλέον κατανάλωση 50γρ. σε αλλαντικά κάθε ημέρα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%. Όπως αναφέρει το άρθρο τα 50 γρ. υπολογίζονται σε περίπου 2 φέτες μπέικον.

Ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (ΙΑRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Κρίστοφερ Ουάιλντ επισημαίνει ότι οι νέες μελέτες δικαιολογούν απόλυτα τις συστάσεις του Οργανισμού ως προς τον περιορισμό κατανάλωσης κόκκινου κρέατος καθώς όπως όλα δείχνουν αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία.

Ο Π.Ο.Υ. στις οδηγίες για τα κόκκινα κρέατα έχει συμπεριλάβει το μοσχάρι και βόδι, αρνί και κατσίκι ακόμα και το άλογο, το οποίο καταναλώνεται ευρέως σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνει επίσης, ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα παράγωγά τους δηλαδή, επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα αλλαντικά.

Συναγερμός για επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας από τον ΠΟΥ

Μάλιστα, ο Δρ. Κουρτ Στράιφ από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο τονίζει ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν την ίδια επικινδυνότητα με άλλους καρκινογόνους παράγοντες, όπως π.χ. το πλουτώνιο ή το αλκοόλ. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το να καταναλώσει κανείς ένα σάντουιτς με σαλάμι, ή λουκάνικο, ή μπέικον κινδυνεύει το ίδιο επικίνδυνο όσο ένας καπνιστής. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, είναι πολλοί λιγότεροι οι θάνατοι από καρκίνο ετησίως οι οποίοι αποδίδονται στην υπερκατανάλωση λιπαρών και αλλαντικών. Υπολογίζονται στους 34.000 θανάτους όταν οι θάνατοι από το κάπνισμα φτάνουν στο 1 εκατ. και από την υπερκατανάλωση αλκοόλ στις 600.000.  Παρόλα αυτά ο κίνδυνος παραμένει και μάλιστα όσο πάει και αυξάνεται, όπως τονίζει ο Δρ. Στράιφ.

Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η ανακοίνωση αυτή δεν σημαίνει να κόψουμε το κόκκινο κρέας από τη διατροφή μας, αλλά να προσέχουμε την κατανάλωσή του. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο καθηγητής Τιμ Κι, του Βρετανικού Οργανισμού Έρευνας  για τον Καρκίνο, το κόκκινο κρέας έχει και θρεπτικό στοιχεία όπως είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12. Απλά ο καταναλωτής πρέπει να ακολουθεί ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής χωρίς να κάνει υπερκατανάλωση.

Ναυτεμπορική





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών έχει συνέπειες

07 Μαρτίου 2024, 19:15
 - Δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε επιδημίες ιλαράς το 2024     Φωτό: Pixabay.com Στην Ελλάδα, από την αρχή ...

Χειροπέδες σε γιατρό Κέντρου Υγείας - Έδινε ψεύτικες βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

02 Μαρτίου 2024, 18:34
 Ηλεία   Ο γιατρός είχε συνάψει συμφωνία με "ιατρικούς επισκέπτες" συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, για να συνταγογραφεί ...

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 50.000 ασθενείς

26 Φεβρουαρίου 2024, 21:45
Φωτό: Pixabay.com Καϊτανίδου Μάρθα Την αξιοποίηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0