Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η Ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά για ένα τριήμερο στο Ηράκλειο Κρήτης

Αρχική | Ιστορία | Η Ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά για ένα τριήμερο στο Ηράκλειο Κρήτης

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

 

 

Αύριο, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, η Ιερά και θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Σουμελά, θα αφιχθεί  στις 2 μ.μ. αεροπορικώς στον αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου και με πομπή θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου και Αγίου «Νίκωνος του Μετανοείτε» στο Καρτερό Ηρακλείου. Στις 5 μ.μ. θα γίνει πανηγυρικός εσπερινός και παράκληση.

Την επομένη  26 Νοεμβρίου,  στις 7 το πρωί, θα γίνει ο Πανηγυρικός  ΄Ορθρος και η θεία λειτουργία και  στις 27 Νοεμβρίου,  στις 7 το πρωί  πανηγυρικός όρθρος και θεία λειτουργία, ενώ το απόγευμα στις 3 μ.μ. Ιερά παράκληση, στις 5 μ.μ. εσπερινός και στις 7 διημερίδα με ομιλητές τον Σεβασμιότατο  μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης   και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα για την Παναγία Σουμελά και τον  επίκουρο καθηγητή της Πατριαρχικής Ανωτάτης Ιερατικής Σχολής Αρχιεπισκοπής Κρήτης κ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκη με θέμα Ο «΄Οσιος Νίκων ο Μετανοείτε». Θα ακολουθήσουν τα χορευτικά της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων νομού Ηρακλείου και του Λυκείου Ελληνίδων.

Η Ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και μετά το θάνατο του, μεταφέρθηκε από τον μαθητή του Ανανία από την Θήβα στην Αθήνα και τοποθετήθηκε αρχικά στον Παρθενώνα που είχε εν τω μεταξύ μεταβληθεί σε χριστιανικό ναό της Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια στον νεόκτιστο ναό της Μεγάλης Παναγίας στη στοά του Αδριανού, στην Αθήνα και ονομάσθηκε «Παναγία η Αθηνιώτισσα».

Δύο μοναχοί, οι Βαρνάβας και Σωφρόνιος, γύρω στο 386 μ.Χ., ίδρυσαν στο όρος Μελά την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, εγκατέστησαν την θαυματουργή ακόμα και για τους Σουλτάνους εικόνα, που την επισκέφτηκαν και την προσκύνησαν (Βαγιαζήτ, Σελίμ, Μουράτ) και έδωσαν δώρα και εξέδωσαν φιρμάνια προστασίας της Μονής.

Την Εικόνα, έκρυψαν το 1923 οι μοναχοί Ιερεμίας και Αμβρόσιος όταν εκδιώχθηκαν από τους Τούρκους και όταν αποκαταστάθηκαν  το 1931 οι ελληνοτουρκικές σχέσεις  επετράπη στον Αμβρόσιο να μεταβεί, και να την φέρει μαζί με άλλα δύο σημαντικά κειμήλια της Ορθοδοξίας στην Αθήνα και τοποθετήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο. Είκοσι χρόνια μετά την ανέγερση της νέα Μονής Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο Ημαθίας, μεταφέρθηκε τότε και η εικόνα στη φυσική της θέση.

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler

03 Ιουνίου 2024, 21:53
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από ...

"Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι!"

26 Φεβρουαρίου 2024, 23:22
 "Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι! Στα όπλα, Ακρίτες! Μακριά και οι ...

27 Ιανουαρίου 1945: Απελευθέρωση του Άουσβιτς - "Ποτέ ξανά!"

26 Ιανουαρίου 2024, 21:18
 Άουσβιτς. 27 Ιανουαρίου 1945. Όταν τα σοβιετικά στρατεύματα μπήκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0