Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ντοματοκεφτέδες: Οι πρεσβευτές της Σαντορινιάς παραδοσιακής κουζίνας

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Συνταγές | Ντοματοκεφτέδες: Οι πρεσβευτές της Σαντορινιάς παραδοσιακής κουζίνας

Γιώργος Πίττας

Ιδρυτής του greekgastronomyguide.gr

 

Η πιο αντιπροσωπευτική συνταγή της Σαντορίνης - μαζί με την φάβα - είναι οι ντοματοκεφτέδες, δύο εδέσματα παράγωγα βεβαίως των τοπικών καρπών της σαντορινιάς γης, της φάβας και της μικροσκοπικής σαντορινιάς ντομάτας.

Στα Κυκλαδονήσια, οι κεφτέδες των φτωχών - που δεν μπορούσαν να έχουν κρέας στο τραπέζι τους παρά μόνο τις γιορτές - γίνονταν από τα χόρτα, τα όσπρια και τα λαχανικά που υπήρχαν στον τόπο τους. Έτσι, στις Κυκλάδες συναντάμε χορτοκεφτέδες, μαραθοκεφτέδες, κολοκυθοκεφτέδες, ρεβιθοκεφτέδες, τοματοκεφτέδες αλλά και χταποδοκεφτέδες, ψαροκεφτέδες κλπ. Άλλες φορές το υλικό του περιεχομένου του κεφτέ φτιάχνονταν εκείνη τη στιγμή, κι άλλοτε προέρχονταν από το περίσσευμα του φαγητού της προηγούμενης ημέρας. Και στις δυο περιπτώσεις προέκυπτε ένας χυλός, που μαζί με αλεύρι γίνεται οι κεφτέδες, οι οποίοι τηγανίζονταν σε ελαιόλαδο.

ntomatokeftedes

Ενώ αυτό συνέβαινε σ' όλα τα νησιά, κάποια κυκλαδονήσια ταυτίστηκαν με τους κεφτέδες τους, ίσως επειδή εξειδικεύτηκαν σ' αυτούς λόγω της πρώτης ύλης που υπήρχε σε αφθονία στον τόπο τους.

Στη Σαντορίνη, με τόση παραγωγή της ντόπιας ντομάτας, τα σκήπτρα πήραν οι ντοματοκεφτέδες, που έγιναν οι πρεσβευτές της Σαντορινιάς παραδοσιακής κουζίνας.

ntomatokeftedes

Η παρασκευή τους γίνεται ως εξής:

Αφού πλυθούν οι ντομάτες, ψιλοκόβονται με το μαχαίρι και ανακατεύονται σε μια λεκάνη με κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα. Κατόπιν προστίθενται τα μυρωδικά, η ρίγανη, το θυμάρι, ο δυόσμος, αλάτι και πιπέρι και τόσο αλεύρι ώστε να δημιουργηθεί ένας αραιός χυλός. Όταν κάψει το ελαιόλαδο, ρίχνεται το μείγμα κουταλιά-κουταλιά και οι κεφτέδες τηγανίζονται μέχρι να πάρουν ένα όμορφο ξανθοκόκκινο χρώμα.

Αυτή είναι κλασική συνταγή που την υιοθετούν οι περισσότερες ντόπιες μαγείρισσες (η πολυβραβευμένη κυρά-Μαργαρίτα από την ταβέρνα Σπηλιά του Νικόλα χρησιμοποιεί και λίγη φάβα), προσοχή όμως να μην τρυπηθούν οι κεφτέδες μες το τηγάνι και μπει μέσα στοn κεφτέ λάδι. Οι νεότερες βάζουν στο μείγμα και λίγο τυρί, αυγά, κάππαρη, πιπεριά πράσινη και διάφορα μπαχάρια. Εγώ προτιμώ την απλή, με το ντόπιο ντοματάκι που έχει την γλύκα του. Αλλά περί γούστου κολοκυθόπιτα!

ylika
ntoamta

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Εύκολη πορτοκαλόπιτα με ελαιόλαδο

05 Οκτωβρίου 2022, 21:30
Πανεύκολη και μυρωδάτη! Εύκολη συνταγή για πορτοκαλόπιτα     Εύα Παρακεντάκη 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ Αν ψάχνεις μια συνταγή για γλυκό που ...

Μουστοκούλουρα, μια συνταγή από τα Σπάτα

26 Σεπτεμβρίου 2022, 19:10
Βρίσκουμε καλό μούστο και φτιάχνουμε τα δικά μας μουστοκούλουρα. Η συγκεκριμένη συνταγή τα κάνει ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0