Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

431 νυν και πρώην φοιτητές του Στ. Τσακυράκη δεν ξεχνούν τον καθηγητή τους

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | 431 νυν και πρώην φοιτητές του Στ. Τσακυράκη δεν ξεχνούν τον καθηγητή τους

Υπέγραψαν κείμενο συμπαράστασης μετά τη μήνυση της προέδρου του Αρείου Πάγου

 

 

 

Κείμενο συμπαράστασης στον Σταύρο Τσακυράκη, με αφορμή την μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, υπογράφουν 431 νυν και πρώην φοιτητές του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου.

Στο κείμενο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Θάνου κατά Τσακυράκη: όταν το αδιανόητο γίνεται πραγματικότητα», αναφέρουν: «Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την έγκληση για εξύβριση και δυσφήμηση την οποία κατέθεσε η κ. Βασιλική Θάνου κατά του Καθηγητή μας του Συνταγματικού Δικαίου, κ. Σταύρου Τσακυράκη, για μια μάλλον ήπια κριτική που ο ίδιος της άσκησε. Η κίνηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου προδίδει δυστυχώς μια βαθιά προβληματική αντίληψη για το δημόσιο διάλογο και την ίδια τη δημοκρατία.

Η ελευθερία του λόγου δεν αποτελεί απλώς θεμελιώδη προϋπόθεση για κάθε ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία, ως στοιχείο μιας ζωντανής και ελεύθερης δημόσιας συζήτησης. Ανταποκρίνεται, πολύ περισσότερο, στη στοιχειώδη ανάγκη ελέγχου και λογοδοσίας όσων ασκούν δημόσια εξουσία από τους πολίτες τους οποίους καλούνται να υπηρετούν. Άλλωστε, μια ματιά στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος ότι εκφράσεις πολύ οξύτερες από τα «αφελής» και «πολιτικάντης» (που χρησιμοποίησε ο Στ. Τσακυράκης) προστατεύονται από την ελευθερία της έκφρασης ως αξιολογικές κρίσεις.

Όταν ακούγαμε από τον ίδιο τον Στ. Τσακυράκη να μας αναλύει κριτικά περιπτώσεις κρατικής περιστολής της ελευθερίας του λόγου, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να διανοηθούμε πως θα μπορούσε κι ο ίδιος να αποτελέσει στόχο μιας τέτοιας αυταρχικής απόπειρας!

Αυτή η προσπάθεια ποινικοποίησης του ακαδημαϊκού λόγου από μία ανώτατη δικαστή, πέραν του ότι σημειολογικά γυρίζει τη χώρα μας σε ιδιαίτερα σκοτεινές εποχές, είναι άκρως αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο η κ. Θάνου μοιάζει να κατανοεί τη δημόσια κριτική: όποιος στρέφεται εναντίον της κινδυνεύει αυτομάτως να τεθεί αντιμέτωπος με τον ποινικό δικαστικό μηχανισμό του οποίου η ίδια προΐσταται. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με άλλες ενέργειές της, όπως η δημοσιοποίηση απάντησής της στον ιστότοπο του δικαστηρίου (σαν να ήταν το προσωπικό της ιστολόγιο) και η πρόταση ως μάρτυρα της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δημιουργούν έντονο προβληματισμό σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται το θεσμικό της ρόλο.

Ωστόσο, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε την ατυχία (ή την αφέλεια) να στραφεί κατά ενός όχι και τόσο βολικού αντιπάλου: ο Σταύρος Τσακυράκης, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, ως δικηγόρος και ως ενεργός πολίτης έχει δώσει επανειλημμένα μάχες υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας, τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Διδάσκοντας το μάθημα των Ατομικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων με πάθος παροιμιώδες και επιστημονική εντιμότητα αξιοθαύμαστη μπόρεσε, πράγματι, να μας παρασύρει σε έναν ζωηρό, ανοιχτό, δίχως αναστολές διάλογο και να μας μεταδώσει ένα τμήμα, πιστεύουμε, της βαθιάς του αγάπης για την ελευθερία.

Στο θεσμικό εκφοβισμό που επιχειρεί η κ. Θάνου θα μας έχει απέναντί της.

Και ο Σταύρος Τσακυράκης θα μας βρει αυτονόητα στο πλευρό του».

**Το κείμενο υπογράφουν 431 νυν και πρώην φοιτητές του Στ. Τσακυράκη.

Athens Voice

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Πώς θα κινηθούν την Τετάρτη τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

16 Απριλίου 2024, 19:09
- Χωρίς μετρό και Ηλεκτρικό θα μείνει η Αττική - Στάση εργασίας στα ταξί, ...

Πασαλιμάνι: Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτίριο

16 Απριλίου 2024, 17:53
 - Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας - Ο Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής ...

Ευρωεκλογές 2024 – Μπελέρης: Μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ελληνισμού

15 Απριλίου 2024, 20:09
Ευρωεκλογές 2024 – Φρέντι Μπελέρης: Μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0