Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Eurogroup: Σήμερα η απόφαση για έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο

Αρχική | Κύπρος | Eurogroup: Σήμερα η απόφαση για έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο

Καθοριστική για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο αναμένεται ότι θα αποφασίσει την έξοδο της Κύπρου από το πρόγραμμα προσαρμογής, στο οποίο είχε εισέλθει πριν από τρία χρόνια.


Η ολοκλήρωση του προγράμματος λήγει τυπικά στις 31 Μαρτίου, ενώ το πρόγραμμα με το ΔΝΤ ολοκληρώνεται τον Μάιο.


Ο Κύπριος υπουργός οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, θα προβεί σε μία εκτενή αναφορά σε σχέση τα όσα η Κύπρος υλοποίησε βάσει του μνημονίου.


Επιπρόσθετα, θα τονίσει την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να επιτρέψει την επαναφορά στρεβλώσεων του παρελθόντος.


Η έξοδος από το πρόγραμμα αναμένεται να συνοδευτεί με «εύσημα» προς τις κυπριακές Αρχές, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει «ουρά» στα σχόλια της συνόδου, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα οι πλείστες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως το σχέδιο υγείας, η μεταρρύθμιση του δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις.


Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος θα στερηθεί της τελευταίας χαμηλότοκης δόσης των 275 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και πως δεν θα χρησιμοποιήσει τα εναπομείναντα περίπου 3,2 δισ. ευρώ του προγράμματος.


Η Κύπρος δανείστηκε από το πρόγραμμα της ΕΕ και το ΔΝΤ περίπου 7,2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1% έναντι μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και του κουρέματος που επιβλήθηκε το 2013 σε ανασφάλιστες καταθέσεις 8 δισ. ευρώ.


Στο τέλος του 2015 η Κύπρος εξέδωσε δεκαετές ομόλογο στις διεθνείς αγορές με επιτόκιο 4,25%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει σχεδόν εκμηδενιστεί ενώ οι τράπεζες παρουσιάζουν βελτίωση της κεφαλαιακής τους κατάστασης και της ρευστότητάς τους.


Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις κατά τις επαφές στην Κύπρο την περασμένη βδομάδα δήλωσε ότι η χώρα «θα παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση από τους διεθνείς θεσμούς ακόμη και μετά την έξοδό της από το μνημόνιο».

Αυτό σημαίνει ότι διεθνείς δανειστές θα έρχονται στην Κύπρο δύο αντί τέσσερις φορές τον χρόνο για έλεγχο της δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής κατάστασης. Οι εκθέσεις τους αναμένεται να έχουν κάποια απήχηση στις διεθνείς αγορές, από τις οποίες θα έχει εξάρτηση η Κύπρος, ιδίως μετά το 2018.

Real.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...

Κατεχόμενα: Ο Ερντογάν προαναγγέλλει ενίσχυση του τουρκικού στρατού

30 Σεπτεμβρίου 2022, 00:19
 Ο Ερντογάν προαναγγέλλει ότι θα ενισχύσει τον παράνομο τουρκικό Στρατό στην κατεχόμενη Κύπρο   FILE PHOTO: ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ποιος θυμάται την Ασπασία;

    «Σκοτώνω την κόρη μας για να μη γίνει σαν και εσένα. Κανονικά θα έπρεπε να σκοτώσω εσένα, αλλά επειδή θα ζήσεις, όσο ζήσεις, με το βάρος του θανάτου της, θα είναι καλύτερα». Φωτoγραφίες: Σπυριδούλα Φατούρου/facebookΜε αποδέκτη την εν διαστάσει σύζυγό του, Σπυριδούλα Φατούρου, άφησε αυτό το σημείωμα που ξεχειλίζει χολή και κακία ο 47χρονος πατέρας της Ασπασίας πριν αυτοκτονήσει, αφού είχε ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0