Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Θ. Σοφούλης: Ο αρχαιολόγος από τη Σάμο, που έγινε πρωθυπουργός σε δύσκολες περιόδους…

Αρχική | Ιστορία | Θ. Σοφούλης: Ο αρχαιολόγος από τη Σάμο, που έγινε πρωθυπουργός σε δύσκολες περιόδους…

Η κατάθεση του στο δικαστήριο Δοσιλόγων για τον Ιωάννη Ράλλη και η άσκηση της πρωθυπουργίας  από το κρεβάτι μέσα στο γραφείο του!Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

akontogiannidis@yahoo.gr


Συμπληρώθηκαν πρόσφατα 67 χρόνια από τότε (24-6-1949) που πέθανε ο πολιτικός και αρχαιολόγος Θεμιστοκλής Σοφούλης, που σημάδεψε με την παρουσία του, το κύρος και το έργο του την νεώτερη ιστορία της Ελλάδος. Γεννήθηκε  στο υπόδουλο στους Τούρκους Βαθύ της Σάμου το 1860. Γόνος εύπορης οικογένειας, άρχισε τις σπουδές του στη Σάμο, τις συνέχισε στην Αθήνα και τις  ολοκλήρωσε στη Γερμανία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα το 1885, προσελήφθη στην αρχαιολογική υπηρεσία και μετείχε στις ανασκαφές στο χωριό Φοινίκι Λακωνίας όπου ανακάλυψε  το Ιερό του Απόλλωνος,  ενώ σε ανασκαφές στη Μεσσηνία αρρώστησε βαριά από πνευμονία. Μετά την ανάρρωσή του αποσύρθηκε  και ασχολήθηκε με την πολιτική.

Το 1900 εξελέγη πληρεξούσιος του Βαθέως στη Συνέλευση της νήσου. Θερμός πατριώτης  και λάτρης της ελευθερίας, ηγήθηκε δύο Επαναστάσεων, του 1908 και του 1912. Η πρώτη του 1908 απέτυχε και ο Σοφούλης με τους άνδρες του, εγκατέλειψε την Σάμο. Η δεύτερη του 1912, πέτυχε, ανέλαβε την προεδρία προσωρινής κυβερνήσεως και υπέβαλε ψήφισμα Ενώσεως στην ελληνική κυβέρνηση. Κατόπιν γνωρίστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, έγινε στενός του συνεργάτης και διάδοχός του αργότερα, στην ηγεσία του κόμματος των Φιλελευθέρων.

Φωτο: Ο Σοφούλης την εποχή των επαναστάσεων στη Σάμο

 

Στις 2-3-1913, ο Ελληνικός Στόλος κατέλαβε την Σάμο κι ενώθηκε με την Ελλάδα.  Κατά την περίοδο 1916-1922, ο Σοφούλης  ταυτίσθηκε με τις απόψεις του Ελευθερίου Βενιζέλου, προσχώρησε στο Κίνημα της Εθνικής Αμύνης το 1916 και ανέλαβε πρόεδρος της Βουλής μετά την εκθρόνιση του βασιλιά Κωνσταντίνου. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο κόμμα των Φιλελευθέρων και στις 24-7-1924, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης, μετά την πτώση του Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Σοφούλη, που προσπάθησε χωρίς επιτυχία να καταπραΰνει τα οξυμμένα πολιτικά ήθη. Στο Βενιζελικό κίνημα του 1935, στο οποίο αν και δεν μετείχε, οδηγήθηκε στο Στρατοδικείο, που τον αθώωσε. Τον Φλεβάρη του 1936 υπογράφει το Σύμφωνο εκλογικές συνεργασίας με το Παλλαϊκό Μέτωπο (ΚΚΕ) με τον Σκλάβαινα  κι ένα μήνα μετά τον θάνατο του Βενιζέλου 18-3-36 αναλαμβάνει  την ηγεσία των Φιλελευθέρων και θα στηρίξει, όπως έκανε και ο Βενιζέλος την κυβέρνηση Μεταξά.

Φωτο: Ο Σοφούλης τον Φλεβάρη του '36 όταν υπέγραφε το σύμφωνο εκλογικής συνεργασίας με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Σκλάβαινα

 

Κατά την περίοδο της δικτατορίας Μεταξά, του πολέμου και της κατοχής, ο Σοφούλης δεν διαδραμάτισε κανένα ρόλο. Ωστόσο παρά τη μεγάλη ηλικία, συνελήφθη το 1944 από τους Γερμανούς και κλείστηκε στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και τον απελευθέρωσε ο Ιωάννη Ράλλης.

Στην δίκη των δοσιλόγων  πολιτικών την άνοιξη του 1945, ο Σοφούλης κόντρα στο κλίμα που επικρατούσε, δεν δίστασε να καταθέσει υπέρ του Ιωάννη Ράλλη, αδιαφορώντας για το τι θα του καταμαρτυρήσουν:  «Τα Τάγματα Ασφαλείας έγιναν για να κτυπήσουν τα δήθεν Τάγματα αντιστάσεως του ΕΑΜ. Δια της ιδρύσεώς των η κυβέρνησις Ράλλη ηθέλησε να εξασφαλίσει την δημοσίαν τάξιν. Αυτή ήτο η αρχική σκέψις. Εξετράπησαν όμως εις ασχημίας με εξορμήσεις προς συνοικισμούς» Και σε ερώτηση του Ράλλη αν τον απελευθέρωσε, μετά τη σύλληψη του από τους Γερμανούς,  είπε: «Δεν είμαι εντάξει απέναντί σας διότι  δεν μου εδόθη η ευκαιρία να σας ευχαριστήσω. Θα ήθελα να προσθέσω ότι ο Ιωάννης Ράλλης σχηματίσας κυβέρνησιν είχεν ως σκοπόν την ανακούφισιν  του υπό την κατοχήν διαβιούντος λαού. Ούτε πιθανήν εικασίαν είναι δυνατόν να κάμη τις, ότι οι κατηγορούμενοι είχαν δολίαν πρόθεσιν προς εξυπηρέτησιν ή διευκόλυνσιν του εχθρού όταν ανέλαβαν τον σχηματισμόν κυβερνήσεων. Ούτε γνωρίζω πράξεις των, διευκολύνουσαι τον εχθρόν.  Όλοι τους είναι πατριώται».

Φωτο: Η βασίλισσα Φρειδερίκη επισκέπτεται τον κλινήρη Σοφούλη μέσα στο πολιτικό γραφείο στη Βουλή!

 

Μετά την απελευθέρωση έγινε δυο φορές πρωθυπουργός. Στις 22-11-1945 διορίστηκε από τον αντιβασιλέα Δαμασκηνό και τη δεύτερη  στις 7-9-1947 από τον βασιλιά Γεώργιο. Τον Νοέμβριο του 1948 λόγω σοβαρής ασθένειας, νοσηλεύτηκε για αρκετές μέρες μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο, παρά την ηλικία των 88 ετών! Τότε κλινήρη τον επισκέφτηκε η βασίλισσα Φρειδερίκη και του ευχήθηκε περαστικά. Στις αρχές του 1949, περιέλαβε στην κυβέρνηση  σπουδαίες προσωπικότητες που έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στις επόμενες δεκαετίες: Κων. Τσαλδάρης,  Σοφ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου, Παν. Κανελλόπουλος,  Κων. Τσάτσος Στέφ. Στεφανόπουλος,  Κων. Καραμανλής,, ο Ευ. Αβέρωφ, Σπ. Μαρκεζίνης… Ανέλαβε τότε την ευθύνη  και διόρισε τον Αλέξανδρο Παπάγο αρχιστράτηγο, με ευρείες αρμοδιότητες, για να φέρει εις πέρας τον Ανταρτοπόλεμο. Και τα κατάφερε!  Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης πέθανε στις 24 Ιουνίου 1949 και τον διαδέχθηκε στην πρωθυπουργία ο Αλέξανδρος Διομήδης.

 

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

"Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι!"

26 Φεβρουαρίου 2024, 23:22
 "Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι! Στα όπλα, Ακρίτες! Μακριά και οι ...

27 Ιανουαρίου 1945: Απελευθέρωση του Άουσβιτς - "Ποτέ ξανά!"

26 Ιανουαρίου 2024, 21:18
 Άουσβιτς. 27 Ιανουαρίου 1945. Όταν τα σοβιετικά στρατεύματα μπήκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και ...

Το Βασιλικό Κίνημα για την ανατροπή του Γ. Παπαδόπουλου - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

13 Δεκεμβρίου 2023, 19:23
Ο βασιλεύς Κωνσταντίνος απέτυχε με τους στρατηγούς να ανατρέψει τους Συνταγματάρχες  στις 13-12-1967      Τάσος Κ. ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ποιος θυμάται την Ασπασία;

    «Σκοτώνω την κόρη μας για να μη γίνει σαν και εσένα. Κανονικά θα έπρεπε να σκοτώσω εσένα, αλλά επειδή θα ζήσεις, όσο ζήσεις, με το βάρος του θανάτου της, θα είναι καλύτερα». Φωτoγραφίες: Σπυριδούλα Φατούρου/facebookΜε αποδέκτη την εν διαστάσει σύζυγό του, Σπυριδούλα Φατούρου, άφησε αυτό το σημείωμα που ξεχειλίζει χολή και κακία ο 47χρονος πατέρας της Ασπασίας πριν αυτοκτονήσει, αφού είχε ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
2.00