Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ξαφνική εμπλοκή στην άμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Ξαφνική εμπλοκή στην άμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

 

«Βραχυκύκλωμα» στην άμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου προκαλεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) υψώνοντας «μπάρες» συνταγματικού επιπέδου, που σχετίζονται με την ελευθερία της κίνησης του πολίτη που αποτελεί ιδιαίτερη έκφανση του δικαιώματός του για ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας.

 

 

Με το νέο σύστημα οι μετακινήσεις παύουν να είναι ανώνυμες

Με αφορμή την επερχόμενη λειτουργία της νέας μορφής εισιτηρίου για όλα τα μέσα του ΟΑΣΑ (μετρό, λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ, προαστιακό), η ΑΠΠΔ διαπίστωσε ότι όπως συλλέγονται τα προσωπικά δεδομένα (σε βάση δεδομένων και σε micro-chip στην κάρτα), δημιουργούνται συνταγματικά προβλήματα στις ηλεκτρονικές κάρτες απεριορίστων διαδρομών (εβδομαδιαίες, μηνιαίες, ετήσιες κ.λπ.) και στα μειωμένα εισιτήρια για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού (άνεργοι, ανάπηροι, άνω των 65 ετών, μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες κ.λπ.).

Το νέο σύστημα

Κι αυτό γιατί με το νέο σύστημα οι μετακινήσεις παύουν να είναι ανώνυμες, καθώς τα δεδομένα που συγκεντρώνονται επιτρέπουν σε όποιον επεξεργάζεται τα σχετικά στοιχεία να έχει πλήρη πληροφόρηση για τις ακριβείς διαδρομές που κάνει ο επώνυμος χρήστης της κάρτας (που φέρει έναν μοναδικό σειριακό αριθμό τηρούμενο μόνιμα στο chip και στη βάση δεδομένων).

Ετσι, όμως, θίγεται υπέρμετρα η ελευθερία κίνησης, της οποίας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος το δικαίωμα για ανώνυμη μετακίνηση, και η απώλεια αυτή της ανωνυμίας των μετακινήσεων των επιβατών, θίγει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της πληροφοριακής αυτοδιάθεσης και της ιδιωτικής ζωής.

Η σημαντική γνωμοδότηση της ΑΠΠΔ υπό τον πρόεδρό της Κων. Μενουδάκο (επίτιμο πρόεδρο ΣτΕ) δεν απαγορεύει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά επιβάλλει σημαντικές διορθώσεις στο όλο σύστημα, ώστε να μη θίγεται η ανωνυμία των μετακινήσεων, ενώ σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί ο ΟΑΣΑ στις υποδείξεις, με μια καταγγελία πολίτη ή και αυτεπαγγέλτως, η ΑΠΠΔ μπορεί να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις (πρόστιμα κ.λπ.).

Μολονότι ο ΟΑΣΑ υποστήριξε ότι το σύστημα δεν παρέχει δυνατότητα συσχετισμού ανθρώπου και πληροφοριών διαδρομών, η Αρχή διαπίστωσε ότι είναι εφικτός (ανεξαρτήτως των ισχυρισμών του ΟΑΣΑ ότι δεν προτίθεται να κάνει κάτι τέτοιο, άλλωστε μπορεί να το κάνει και ένας τρίτος, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας) και υποδεικνύει στον ΟΑΣΑ να τηρούνται στο chip τα ελάχιστα αναγκαία στοιχεία (δηλώνεται μέχρι και ο ΑΜΚΑ), να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, να εκπονηθεί εκτίμηση επιπτώσεων στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, να επανυποβληθεί το διορθωμένο σύστημα για έλεγχο νομιμότητας κ.λπ.

Αλέξανδρος Αυλωνίτης


ΕΘΝΟΣ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Πώς θα κινηθούν την Τετάρτη τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

16 Απριλίου 2024, 19:09
- Χωρίς μετρό και Ηλεκτρικό θα μείνει η Αττική - Στάση εργασίας στα ταξί, ...

Πασαλιμάνι: Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτίριο

16 Απριλίου 2024, 17:53
 - Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας - Ο Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής ...

Ευρωεκλογές 2024 – Μπελέρης: Μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ελληνισμού

15 Απριλίου 2024, 20:09
Ευρωεκλογές 2024 – Φρέντι Μπελέρης: Μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0