Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου με Τόμσεν, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ, Ντάισελμπλουμ και Κερέ

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου με Τόμσεν, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ, Ντάισελμπλουμ και Κερέ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ

Έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου με Τόμσεν, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ, Ντάισελμπλουμ και Κερέ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες

Ραντεβού στις Βρυξέλλες έδωσαν για αύριο, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πολ Τόμσεν, ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Μπενουά Κερέ.

 

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί -εκτός απροόπτου- αργά το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στόχος, όπως είναι άλλωστε και λογικό, είναι να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των θεσμών και να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Κατά τη διάρκεια της κρίσιμης συνάντησης, εκτιμάται ότι οι δανειστές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα παρουσιάσουν τα μέτρα που ζητούν από την Αθήνα.

Η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να κλείσει η αξιολόγηση πριν από τo Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Αυτοί είναι δύο από τους βασικούς όρους που θέτει για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο επιθυμεί τόσο το Βερολίνο όσο και άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

 

Αιχμηρή απάντηση ΔΝΤ στον Ρεγκλινγκ

Με μια αιχμηρή δήλωση απάντησε στο άρθρο του Κλάους Ρέγκλινγκ ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, που κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι το Ταμείο αναγνωρίζει ότι η Ευρώπη έχει παράσχει «αξιοσημείωτη υποστήριξη» στην Ελλάδα αλλά αυτή η στήριξη δεν είναι «άνευ όρων». Νωρίτερα σήμερα, σε άρθρο του στους Financial Times ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν αποτελεί πηγή ανησυχίας και «υπενθύμισε» στο Ταμείο την αλληλεγγύη της Ευρωζώνης.

«Αναγνωρίζουμε ότι η Ευρώπη έχει παράσχει αξιοσημείωτη υποστήριξη στην Ελλάδα και πως έχει τονίσει επανειλημμένως ότι θα σταθεί στο πλευρό της χώρας μακροπρόθεσμα, όμως όπως έχουμε δει στο παρελθόν αυτή η υποστήριξη δεν είναι άνευ όρων» είπε ο κ. Ράις, κληθείς να σχολιάσει το άρθρο του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

«Η στήριξη αυτή, εξαρτάται από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την εκπλήρωση των στόχων. Το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση επειδή δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι και η Ευρώπη απέσυρε την υποστήριξή της. Η στήριξη δεν είναι άνευ όρων, γι αυτό οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί» είπε ο κ. Ράις.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ανακοίνωσε ότι το Σαββατοκύριακο, ο Πολ Τόμσεν –επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη- ταξίδεψε στο Βερολίνο για συζητήσεις με τις γερμανικές αρχές.

Δεν έδωσε, όμως, περισσότερες λεπτομέρειες για την «ατζέντα» του εκεί ούτε αποκάλυψε εάν υπήρξε συνάντηση του κ. Τόμσεν με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ τη Δευτέρα, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι δεν συζητήθηκε η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά οι δύο εκθέσεις του Ταμείου για την Ελλάδα.

Επανέλαβε δε, τις πάγιες θέσεις του Ταμείου, υπογραμμίζοντας την «ισχυρή προτίμηση» του ΔΝΤ για ένα πρόγραμμα που να στηρίζεται σε δύο πυλώνες- πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.

«Έχουμε πει επίσης ότι αν στο τέλος της ημέρας η σταθερή επιθυμία των ελληνικών και των ευρωπαϊκών αρχών είναι να προχωρήσουν με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τότε πιστεύουμε ότι αυτό είναι εφικτό για περιορισμένο χρονικό διάστημα εφόσον συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακά μέτρα» είπε ο κ. Ράις.

 

Ρέγκλινγκ: «Το χρέος της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον λόγο για ανησυχία»

Η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες το 2016, με υψηλότερο του προβλεπόμενου ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα, ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε άρθρο του στους Financial Times, προσθέτοντας ότι περαιτέρω καθυστερήσεις (στην εκταμίευση της επόμενης δόσης) θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο αυτή τη θετική τάση.

Στο άρθρο, με τίτλο: «Το χρέος της Ελλάδας δεν αποτελεί πλέον λόγο για ανησυχία» και υπότιτλο: «Το ΔΝΤ δεν λαμβάνει υπόψη την αλληλεγγύη της Ευρωζώνης», ο Κλ. Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι το ΔΝΤ καταλήγει σε διαφορετικό συμπέρασμα για το ελληνικό χρέος, επειδή «δεν μπόρεσε έως τώρα να ενσωματώσει στην ανάλυσή του για την Ελλάδα βασικούς παράγοντες που διαφοροποιούν ένα μέλος της Ευρωζώνης από άλλες χώρες του κόσμου». «Η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, αλλά στην εφαρμογή από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων», αναφέρει, «ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου του ESM».

Όπως σημειώνει, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) παρέχει πολύ μακροπρόθεσμα δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού. «Τον Μάιο του 2016, οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη υποσχέθηκαν πρόσθετη ελάφρυνση χρέους στο τέλος του προγράμματος του ESM, στα μέσα του 2018, εφόσον θα υπήρχε ανάγκη. Και μακροπρόθεσμα, έχουν δεσμευθεί σε ακόμη περισσότερη βοήθεια, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει από τη δική της πλευρά τη συμφωνία», σημειώνει, προσθέτοντας: «Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί η σημασία αυτής της δέσμευσης που έγινε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η αλληλεγγύη στην Ελλάδα θα συνεχισθεί».

«Χώρες εκτός της Ευρωζώνης», συνεχίζει ο επικεφαλής του ESM, «δεν μπορούν να βασίζονται σε τέτοιες διασφαλίσεις. Μόλις τελειώσουν οι εκταμιεύσεις από το ΔΝΤ, βρίσκονται μόνες τους. Στις περιπτώσεις αυτές, το Ταμείο έχει δίκιο να επιμένει ότι πρέπει να διασφαλίζεται νωρίς η βιωσιμότητα του χρέους. Στην Ελλάδα, όμως, ο ESM θα διακρατεί τα δύο τρίτα του ελληνικού χρέους για τουλάχιστον 30 χρόνια ακόμη. Συνεπώς, ο μικρότερος χρονικός ορίζοντας του ΔΝΤ δεν είναι κατάλληλος. Επίσης, το Ταμείο αγνοεί τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Τα ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης έχουν δανείσει έως τώρα στην Ελλάδα 174 δισ. ευρώ. «Δεν θα είχαμε δανείσει τέτοιο ποσό, εάν δεν θεωρούσαμε ότι θα παίρναμε πίσω τα χρήματά μας», τονίζει ο Κλ. Ρέγκλινγκ.

Ως αποτέλεσμα, λέει, της αναδιάρθρωσης του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν ιδιώτες το 2012 και της σημαντικής χαλάρωσης των όρων δανεισμού από τους δημόσιους πιστωτές, η Ελλάδα έχει εξοικονομήσεις 8 δισ. ευρώ ετησίως και θα συνεχίσει να τις έχει για τα επόμενα χρόνια. «Αυτό δεν οδηγεί σε δημοσιονομικό κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους», αλλά αυτοί παίρνουν ρίσκο», προσθέτει.

ΕΘΝΟΣ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Πώς θα κινηθούν την Τετάρτη τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

16 Απριλίου 2024, 19:09
- Χωρίς μετρό και Ηλεκτρικό θα μείνει η Αττική - Στάση εργασίας στα ταξί, ...

Πασαλιμάνι: Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτίριο

16 Απριλίου 2024, 17:53
 - Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας - Ο Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος υπηρετούσε στην ομάδα ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής ...

Ευρωεκλογές 2024 – Μπελέρης: Μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ελληνισμού

15 Απριλίου 2024, 20:09
Ευρωεκλογές 2024 – Φρέντι Μπελέρης: Μάχη για το πιο ταλαιπωρημένο και αδικημένο κομμάτι του ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0