Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πρόοδος στις συζητήσεις αλλά και σκληρό μπρα-ντε-φερ μεταξύ Τσακαλώτου και επικεφαλής των θεσμών

Αρχική | Οικονομία | Πρόοδος στις συζητήσεις αλλά και σκληρό μπρα-ντε-φερ μεταξύ Τσακαλώτου και επικεφαλής των θεσμών

«ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ» ΛΕΝΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

 

Σκληρό μπρα-ντε-φερ διαδραματίστηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, με τους θεσμούς να στέλνουν «τελεσίγραφο» στην Αθήνα για λήψη μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και την ελληνική πλευρά να ζητά, με τη σειρά της, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της ΕKT αλλά και το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης των πλεονασμάτων.

 

Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα αλλά φαίνεται ότι δυναμιτίστηκε από τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Και οι δύο πλευρές, όμως, έκαναν λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας τόνισε αμέσως μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες ότι οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε σημείο που να επιτρέπει την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών Αθήνα «μέσα στην επόμενη εβδομάδα». Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έγκαιρα είναι προς το συμφέρον όλων.

Λίγη ώρα αργότερα, κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν ότι κατά τη συνάντηση όντως σημειώθηκε πρόοδος αλλά υπογράμμιζαν ότι η «παράλογες απαιτήσεις του Ταμείου κάνουν πιο δύσκολη την συνέχιση των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο».

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Reuters, η επίσημη πρόταση των δανειστών προβλέπει φορολογικά μέτρα ίσα με το 1% του ΑΕΠ τώρα και το 1% του ΑΕΠ μετά το 2018.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά ζητάει, με τη σειρά της, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE της ΕKT αλλά και το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης των πλεονασμάτων, όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, το γαλλικό πρακτορείο μετέδιδε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας νέας συνάντησης για το ελληνικό ζήτημα την επόμενη εβδομάδα, αυτή τη φορά μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μπενουά Κερέ.

Ωστόσο, το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρει ότι μέχρι στιγμής ελληνικές διπλωματικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν το νέο αυτό τετ-α-τετ.

Ολόκληρη η γραπτή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ:

Σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, οι Θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και εγώ, είχαμε μία εποικοδομητική συνάντηση αναφορικά με την κατάσταση της δεύτερης αξιολόγησης.

Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς όφελος όλων.

Σημειώσαμε ουσιαστική πρόοδο σήμερα και είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος προκειμένου να επιστρέψει η αποστολή (των κλιμακίων των Θεσμών) στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα.

Θα εξετάσουμε τη μελλοντική πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης κατά τη διάρκεια του επόμενου Eurogroup.

Στην κρίσιμη συνάντηση στην βελγική πρωτεύουσα παραβρέθηκαν -εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη- από τον ESM ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Νικόλα Τζαμαρόλι, από την ΕΚΤ ο Μπενουά Κερέ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί από τον Διευθυντή της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και τον επικεφαλής του κουαρτέου, Ντέκλαν Κοστέλο. Από πλευράς του ΔΝΤ, παρόντες θα είναι ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικοί κύκλοι, η Ελλάδα ταξίδεψε στις Βρυξέλλες με τις γνωστές της θέσεις και με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017 και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μία «βιώσιμη κοινωνικά συμφωνία».

ΕΘΝΟΣ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0