Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Οι γρίφοι για τους κομάντος που «σημάδευαν» τον Ερντογάν

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Οι γρίφοι για τους κομάντος που «σημάδευαν» τον Ερντογάν

ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥΣ

 

Αυστηρά μέτρα φύλαξης έχουν ληφθεί για τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στις 17 Φεβρουαρίου στην Ορεστιάδα.

 

Την ίδια ώρα που οι «σύντροφοί τους» στην απόπειρα πραξικοπήματος βρίσκονται αντιμέτωποι με την τουρκική Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή του «Εθνους της Κυριακής», οι κρατούμενοι φυλάσσονται σε μυστική τοποθεσία στην περιοχή του Εβρου, καθώς η υπόθεσή τους αξιολογήθηκε ως «υψηλού κινδύνου» - δεδομένης και της φερόμενης εμπλοκής τους σε εκπαιδευμένη ομάδα κομάντος του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας. Οι δύο επίλεκτοι βατραχάνθρωποι εισήλθαν στη χώρα μας τη 15η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ένας διακινητής τούς βοήθησε να περάσουν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο.

Δύο ημέρες μετά την είσοδό τους στη χώρα μας, οι κομάντος του τουρκικού στρατού εμφανίστηκαν στο αστυνομικό τμήμα Ορεστιάδας και παραδόθηκαν, δηλώνοντας «ένοχοι» για παράνομη είσοδο. Αμεσα σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. και δόθηκαν εντολές να κρατηθούν οι στρατιωτικοί, να ληφθούν καταθέσεις και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναζήτησης των στοιχείων τους στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων.

Ερευνες

Παράλληλα ενημερώθηκαν και τα συναρμόδια υπουργεία και η κυβέρνηση, καθώς και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Από τις έρευνες των αστυνομικών υπηρεσιών προέκυψε ότι οι δύο στρατιωτικοί είναι οι Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, με βαθμούς κελευστή και αρχικελευστή, οι οποίοι αναζητούνταν από τις τουρκικές Αρχές.

Το θρίλερ συνεχίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου, όταν οι κομάντος εμφανίστηκαν ενώπιον της αρμόδιας υπηρεσίας ασύλου και υπέβαλαν σχετικό αίτημα, συνοδευόμενοι από δικηγόρο, έναν 35χρονο νομικό ο οποίος έχει αναλάβει κατά το παρελθόν υποθέσεις χορήγησης ασύλου.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και το αίτημά τους θα παραπεμφθεί σε Πρωτοβάθμια Επιτροπή, αρμόδια για αιτήματα ασύλου. Στη συνέχεια θα περάσουν από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, ενώ αναμένεται να αποσταλεί από τις τουρκικές Αρχές αίτημα έκδοσης των δύο στρατιωτικών.

Οι Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ κρατούνται στον Εβρο

 

Αρμόδια είναι η Εισαγγελία Εφετών, η οποία και θα εξετάσει το τουρκικό αίτημα, όταν και εφόσον φθάσει στην Αθήνα.

Αν τα στοιχεία του φακέλου που θα αποστείλουν οι Τούρκοι κριθούν επαρκή θα κληθεί το αρμόδιο δικαστήριο να αποφασίσει εάν θα εκδώσει τους Τούρκους κομάντος. Νομικοί κύκλοι εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι η δικαστική απόφαση υπερισχύει των επιτροπών ασύλου.

Οι κομάντος που ζητούν άσυλο από τη χώρα μας κατηγορούνται για απόπειρα κατάλυσης του πολιτεύματος της Τουρκικής Δημοκρατίας και απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επιπλέον βαρύνονται για συμμετοχή στην επονομαζόμενη «Διμοιρία Θανάτου», στην οποία έχει αποδοθεί η επιχείρηση σύλληψης ή δολοφονίας του Ερντογάν τη νύχτα της 15ης Ιουλίου του 2016, ενώ βρισκόταν στη Μαρμαρίδα.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, οι μυστικές υπηρεσίες της γείτονος τούς κατηγορούν ότι είναι μέλη επίλεκτης ομάδας βατραχανθρώπων με ειδική εκπαίδευση για αποστολές δολοφονίας, που τη βραδιά της απόπειρας πραξικοπήματος τούς ανατέθηκε να καταλάβουν το ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα, τα ονόματα και οι φωτογραφίες τους είχαν δημοσιευθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας, καθώς αναζητούνταν να συλληφθούν και να δικαστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Τουρκία έχει ξεκινήσει η δίκη της επονομαζόμενης Διμοιρίας του Θανάτου, στην οποία φέρονται να μετείχαν συνολικά 47 στρατιωτικοί, εκ των οποίων οι 44 είναι παρόντες στη δίκη, με τους υπόλοιπους τρεις να δικάζονται ερήμην.

Εικόνα από την επιχείρηση σύλληψης ή δολοφονίας του Ερντογάν τη νύχτα της 15ης Ιουλίου του 2016 στη Μαρμαρίδα.

 

Διαφεύγει ένας

Μετά τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Εβρο, ο αριθμός των κατηγορουμένων που βρίσκονται υπό κράτηση φθάνει τους 46, με έναν υπολοχαγό να διαφεύγει της σύλληψης.

Σύμφωνα με τα σχετικά τουρκικά δημοσιεύματα, οι δύο στρατιωτικοί είχαν μεταβεί τη 15η Ιουλίου στο ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα, στο οποίο διέμενε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η ομάδα των βατραχανθρώπων αποτελούνταν από πέντε άτομα, στην οποία μετείχε και ένας υπολοχαγός με τα στοιχεία Α.Σ. που είχε καταφέρει να διαφύγει αλλά μετά συνελήφθη.

Οι κομάντος που αναζητούνταν από τις Αρχές της Τουρκίας είναι οι Αχμέτ Τσαμόγλου, Γουσέλ Οζκάν, Μουσταφά Οζέλ και οι δύο που πλέον κρατούνται στην Ελλάδα, Χαλίτ Τσετίν, Φατίχ Αρίκ.

Στην επιχείρηση δολοφονίας κατά του Τούρκου προέδρου, όπως ισχυρίζονται οι τουρκικές Αρχές, είχαν πάρει μέρος τουλάχιστον 40 κομάντος, ενώ αρκετοί είχαν σταλεί σε καίριους στόχους, όπως το αστυνομικό μέγαρο και το κτίριο των μυστικών πληροφοριών.

Η ομάδα που ανέλαβε να επιτεθεί στο ξενοδοχείο της Μαρμαρίδας κατηγορείται ότι είχε πραγματοποιήσει προπαρασκευαστικές ενέργειες για την επιχείρηση, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να έχει δηλώσει ότι ένα μέλος της ομάδας βατραχανθρώπων είχε απαθανατιστεί από κάμερα ασφαλείας ενός μανάβικου, σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο, να προσποιείται τον τουρίστα, με σορτς και παντόφλες, αγοράζοντας μπισκότα, ενώ ανήκε στους πραξικοπηματίες.

Για την απόπειρα πραξικοπήματος και την επιχείρηση δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει η δίκη των στρατιωτικών με 45 κατηγορουμένους να βρίσκονται ήδη υπό κράτηση από τις τουρκικές Αρχές.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη υπόθεση, επισήμανε στο «Εθνος» ότι οι γκιουλενιστές προσπαθούν να καταστήσουν την Ελλάδα πεδίο επίλυσης των διαφορών τους με τον Ερντογάν. «Οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούν στενά τις ενέργειες αυτές και είναι αυτονόητο ότι δεν θα επιτρέψουν να "μεταφερθούν" στη χώρα οι εσωτερικές έριδες της Τουρκίας», προσθέτει στο «Εθνος» η ίδια πηγή ενημέρωσης.

Την ίδια στιγμή, μυστήριο παραμένει πού κρύβονταν όλο αυτό το διάστημα οι δύο κομάντος που φέρονται να μετείχαν στη Διμοιρία Θανάτου.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα είχαν διαφύγει από τη Μαρμαρίδα και τα ίχνη τους είχαν χαθεί. Επί επτά μήνες οι δύο Τούρκοι είχαν εξαφανιστεί, μολονότι αναζητούνταν από τις τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες που δεν έχουν επαληθευτεί, ερευνάται εάν είχαν επιχειρήσει πριν από μερικούς μήνες να περάσουν στην Ελλάδα διά θαλάσσης, είτε χρησιμοποιώντας ταχύπλοα είτε με διακινητές προσφύγων. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ήρθαν στο φως βίντεο από τη μάχη της Μαρμαρίδας. Βαριά οπλισμένοι κομάντος έχουν απαθανατιστεί από κάμερες ασφαλείας να προσεγγίζουν το ξενοδοχείο.

 

Σκληρή μάχη

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ερντογάν, είχε πραγματοποιηθεί σκληρή μάχη μεταξύ κομάντος που προστάτευαν τον πρόεδρο της Τουρκίας και πραξικοπηματιών κομάντος. Τα τουρκικά μέσα είχαν αναφέρει ότι οι στρατιωτικοί είχαν φτάσει στη Μαρμαρίδα με τρία ελικόπτερα που είχαν απογειωθεί από την περιοχή της Σμύρνης, ενώ είχαν πλήξει με ρουκέτα από αεροσκάφος το ξενοδοχείο. Εικόνες από το εσωτερικό του τουριστικού θέρετρου είχαν δείξει μεγάλες καταστροφές, με τα σημάδια στους τοίχους από εκρήξεις και σφαίρες να μαρτυρούν τη σφοδρότητα της μάχης.

Η Εισαγγελία της Αγκυρας έχει προτείνει την ποινή των ισόβιων δεσμών για τους 47 Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι δικάζονται για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, όταν ομάδα στρατιωτικών αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ

bidelas@pegasus.gr


ΕΘΝΟΣ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

"Όχι" διά νόμου λέει στη γρήγορη μόδα η Γαλλία

18 Απριλίου 2024, 17:55
Λίζα Λούις   Φωτό: Pixabay.com Η Γαλλία επεξεργάζεται νόμο για τον περιορισμό της γρήγορης μόδας. Ειδικοί του ...

Βαθιά διχασμένο το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

17 Απριλίου 2024, 14:12
 – Το ρίσκο και οι δύσκολες αποφάσεις Οι μακροχρόνιες διαφωνίες έχουν «θολώσει» τις σχέσεις μεταξύ ...

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Με κομμένη ανάσα ο πλανήτης

14 Απριλίου 2024, 13:05
- Νετανιάχου για ιρανική επίθεση: «Αναχαιτίσαμε, μαζί θα κερδίσουμε»     Εκρήξεις σημειώνονται στον ουρανό της πρωτεύουσας, ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ποιος θυμάται την Ασπασία;

    «Σκοτώνω την κόρη μας για να μη γίνει σαν και εσένα. Κανονικά θα έπρεπε να σκοτώσω εσένα, αλλά επειδή θα ζήσεις, όσο ζήσεις, με το βάρος του θανάτου της, θα είναι καλύτερα». Φωτoγραφίες: Σπυριδούλα Φατούρου/facebookΜε αποδέκτη την εν διαστάσει σύζυγό του, Σπυριδούλα Φατούρου, άφησε αυτό το σημείωμα που ξεχειλίζει χολή και κακία ο 47χρονος πατέρας της Ασπασίας πριν αυτοκτονήσει, αφού είχε ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0