Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η ύφεση και το πλήγμα αξιοπιστίας ενισχύουν τη σκληρή στάση του ΔΝΤ

Αρχική | Οικονομία | Η ύφεση και το πλήγμα αξιοπιστίας ενισχύουν τη σκληρή στάση του ΔΝΤ

Της Δήμητρας Καδδά

 

 

Η δραστική αλλαγή των στοιχείων για το ΑΕΠ (από ανάπτυξη 0,3% σε ύφεση 1,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2016), αλλά και η εκ των υστέρων αναθεώρηση του ΑΕΠ προηγούμενων τριμήνων (από 2,2% σε 2% για το Γ τρίμηνο), επαναφέρει το θέμα των στατιστικών. Δηλαδή των αναθεωρήσεων στοιχείων για την ελληνική οικονομία, στις οποίες "πατάει" το ΔΝΤ για να μην δεχθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Και τούτο γίνεται σε μία κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης, κατά την οποία η κυβέρνηση όχι μόνο επιχειρεί να πετύχει τη μείωση του λογαριασμού των μέτρων από το 3,6% του ΑΕΠ αλλά και την παράλληλη ενεργοποίηση από το 2019-2020 των μέτρων και των "ισοδυνάμων", επιμένοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να πετύχει και να υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους που θέτει το μνημόνιο.

Η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση 1,1% το δ' τρίμηνο, γίνεται λίγες εβδομάδες μετά τους πανηγυρισμούς για ανάπτυξη. Η άμεση επίπτωση στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (ως αναλογία  του ΑΕΠ) δεν αναμένεται σημαντική. Αν δεν αλλάξουν πάλι τα στοιχεία, το ΑΕΠ θα κλείσει το 2016 με οριακή ύφεση περί το 0,1-0,05% αντί για στόχευση περί ανάπτυξης 0,3%.

Ωστόσο, πολιτικά θέμα υπάρχει, αναφέρουν πηγές που συνδέονται με την διαπραγμάτευση και  έχει σχέση με τις αναθεωρήσεις. Υπενθυμίζουν την προς τα κάτω αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015 κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου (από το 0,7% του ΑΕΠ στο 0,2% του ΑΕΠ) η οποία έγινε τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Όμως η κυβέρνηση προαναγγέλλει πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 πάνω από 3% του ΑΕΠ. Και ζητά από το ΔΝΤ να το δεχθεί εκ των προτέρων ως επιτεύξιμο για να μην καθυστερήσει η αξιολόγηση (σ.σ. επισήμως η πρώτη κοινοποίησή του από την Eurostat γίνεται στις 21/4 και η δεύτερη τον Οκτώβριο βάση της διαδικασίας EDP)...

Κάτω 30,7% στις επενδύσεις

Τα στοιχεία του ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν σήμερα δείχνουν και την "πηγή" των πιέσεων. Και εντοπίζεται σε δύο πεδία: στους φόρους αλλά και στις επενδύσεις.

Το τέταρτο τρίμηνο τα φορολογικά έσοδα δείχνουν κόπωση  στα 6,075 δισ. ευρώ από 6,115 δισ. ευρώ (ποσά εποχικά προσαρμοσμένα σε τρέχουσες τιμές).

Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 30,7%. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου διαμορφώθηκε σε τρέχουσες τιμές στα 4,210 δισ. ευρώ από 4,891 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και από  4,970 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 αμέσως μετά τα capital controls...

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις έκανε λόγο για αύξηση ΑΕΠ κατά 0,3% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 0,3% στην οποία βασίζεται και ο κρατικός προϋπολογισμός).

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ  οι αναθεωρήσεις είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών μηνός Δεκεμβρίου) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).

Capital.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0