Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πέθανε η ηθοποιός Ευαγγελία Σαμιωτάκη

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Πέθανε η ηθοποιός Ευαγγελία Σαμιωτάκη

Τα ξημερώματα του Σαββάτου έφυγε από τη ζωή η γνωστή ηθοποιός Ευαγγελία Σαμιωτάκη, σε ηλικία 83 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες υπέστη καρδιακό επεισόδιο και απεβίωσε μέσα σε ασθενοφόρο κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.


Το τελευταίο διάστημα η μεγάλη ηθοποιός, σύζυγος του αείμνηστου Σπύρου Καλογήρου, αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα. Η κηδεία της θα γίνει στον Άγιο Αθανάσιο στο Μαρκόπουλο Ωρωπού, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής.

«Η επίσκεψις της γηραιάς κυρίας» (1961), Εθνικό Θέατρο

 

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη γεννήθηκε το 1934. Απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, γνώρισε μεγάλη επιτυχία μέσα από τους ρόλους της στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. Στα 18 της παντρεύτηκε τον επίσης ηθοποιό Σπύρο Καλογήρου. «Τον ερωτεύτηκα αμέσως», έχει πει σε συνέντευξή της η Σαμιωτάκη, ενώ ο Καλογήρου συνήθιζε να της εκφράζει τα συναισθήματα του μέσα από στίχους του. «Ήταν του Μάη δειλινό σαν πέρασε βουβή, Καμαρωτή, πανέμορφη ψηλή σαν μια τουλίπα, Κι ενώ η φύσις έπαιρνε το χρώμα το μαβί, Μ’ αρέσεις της εφώναξα, πρόλαβα και της είπα».

«Θεσμοφοριάζουσαι» (1958), Εθνικό Θέατρο

 

Το ζευγάρι έμεινε μαζί για περισσότερα από 50 χρόνια. Απέκτησαν ένα γιο, που τους χάρισε με τη σειρά του μια εγγονή. Σε συνεντεύξεις τους και οι δυο ηθοποιοί δήλωναν αιώνια ερωτευμένοι και έλεγαν ότι ζούσαν μια πολύ ευτυχισμένη ζωή. Η Ευαγγελία Σαμιωτακη μάλιστα συνήθιζε να αυτορποσδιορίζεται ως η μεγαλύτερη θαυμάστρια του συζύγου της.

Αγαπημένη ηθοποιός και μούσα του θεατρικού σκηνοθέτη, μεταφραστή και θεωρητικού του θεάτρου, Αλέξη Σολωμού, θεωρήθηκε η «Εθνική Λαμπιτώ», παίζοντας επί δεκαετίες τον ρόλο αυτό με τεράστια επιτυχία δίπλα στις ηθοποιούς Κατσέλη, Αρώνη, Συνοδινού, Βουγιουκλάκη. Επίσης, συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ερμηνεύοντας την Αφροδίτη στον «Ιππόλυτο» και την «Λαμπιτώ» στη Λυσιστράτη.

«Η παριζιάνα» (1969)

Στο ελεύθερο θέατρο βρέθηκε από το 1978, παίζοντας πάντα ελληνική κωμωδία σε έργα  καταξιωμένων κλασικών σύγχρονων συγγραφέων όπως τα: «Η δεξιά, η αριστερά και ο Κυρ Παντελής» (Σακελλάριος), «Μια ζωή την έχουμε» (Τσιφόρος), «Η γυναίκα μου η ψεύτρα» (Ψαθάς) κ.ά. Επί 17 χρόνια υπήρξε η ίδια θεατρική επιχειρηματίας με 10 τουλάχιστον προσωπικές παραγωγές. Ταξίδεψε πέντε φορές στην Αυστραλία και επτά σε Αμερική και Καναδά, όπου μετέφερε τις θεατρικές της παραστάσεις σε ένα κοινό που τις περίμενε με ανυπομονησία κάθε φορά.

«Έφυγε ξαφνικά από κοντά μας η αγαπημένη Ευαγγελία Σαμιωτάκη... μάνα μου σε πολλά έργα στο θέατρο και την τηλεόραση... καλό ταξίδι καλή μου κυρία...», έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Φιλμογραφία

«Ζάλογγο το κάστρο της λευτεριάς» (1959)

«Αμόκ» (1963)

«Η νεράιδα και το παλικάρι» (1969)

«Η παριζιάνα» (1969)

«Βαβυλωνία» (1970)

«Ο Θανάσης η Ιουλιέττα και τα λουκάνικα» (1970)

«Η Αλίκη δικτάτωρ» (1972)

«Πως Καταντήσαμε Σωτήρη» (1972)

«Αστερισμός της παρθένου» (1973)

«Γυναικοκρατία» (1973)

«Δικτάτωρ καλεί Θανάση» (1973)

«Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ» (1973)

«20 Γυναίκες κι Εγώ» (1973)

«Ο τσαρλατάνος» (1973)

«Ο παλαβός κόσμος του Θανάση» (1979)

«Ο φαλακρός μαθητής» (1979)

«Καθένας με την τρέλλα του...» (1980)

«Πέστα χρυσόστομε» (1983)

«Μάντεψε τι κάνω... τα βράδια »(Ο ανοιχτομάτης) (1984)

«Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω!..» (1985)

«Μερικοί το Προτιμούν Ηλεκτρονικό» (1986)

«Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν» (1987)

«Ο καλύτερός μου φίλος» (2001)

«Lilly`s Story» (2002)

«Η Λίζα και όλοι οι άλλοι» (2002)

«Αγρύπνια» (2005)

«Το όνειρο του σκύλου» (2005)

naftemporiki.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Θεωρείο: Τι δίνει δημοσκοπικά ο Μπελέρης

20 Απριλίου 2024, 14:12
2' 21" χρόνος ανάγνωσης     Σταύρος Παπαντωνίου Η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη έχει προκαλέσει μεγάλη αισιοδοξία στο ...

ΕΜΥ: Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

19 Απριλίου 2024, 15:32
– Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο» Φωτό: Pixabay.com Από σήμερα Παρασκευή νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο ...

Μιχαηλίδου: Τα 14 μέτρα για την ισότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας

17 Απριλίου 2024, 19:18
«Η Ελλάδα προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμα μεταρρύθμιση για την ισότητα των φύλων στην ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

    image

    Ποιος θυμάται την Ασπασία;

    «Σκοτώνω την κόρη μας για να μη γίνει σαν και εσένα. Κανονικά θα έπρεπε να σκοτώσω εσένα, αλλά επειδή θα ζήσεις, όσο ζήσεις, με το βάρος του θανάτου της, θα είναι καλύτερα». Φωτoγραφίες: Σπυριδούλα Φατούρου/facebookΜε αποδέκτη την εν διαστάσει σύζυγό του, Σπυριδούλα Φατούρου, άφησε αυτό το σημείωμα που ξεχειλίζει χολή και κακία ο 47χρονος πατέρας της Ασπασίας πριν αυτοκτονήσει, αφού είχε ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0