Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Obamacare: Σφαλιάρα στον Τραμπ από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Obamacare: Σφαλιάρα στον Τραμπ από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο

Μεγάλη ήττα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που φαίνεται ότι δεν έχει τη στήριξη του κόμματός του | AP Photo/Evan Vucci

 

 

Δεύτερη απόπειρα να περάσει το σχέδιό του για την κοινωνική ασφάλιση και δεύτερη επί της ουσίας ήττα για τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τα στελέχη του κόμματος, αναγκάστηκε να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Σε μια ξαφνική κίνηση, και έπειτα από εντολή του Αμερικανού προέδρου, ο εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να αποσύρουν το νομοσχέδιο ενώ η διαδικασία επρόκειτο να αρχίσει. Προφανής στόχος, να μην καταγραφεί «μια ταπεινωτική ήττα» για τον πρόεδρο, αναφέρουν μετ' επιτάσεως τόσο το πρακτορείο Reuters Associated Press.

Πλέον είναι περισσότερο από προφανής ο διχασμός μέσα στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, που είχε θέσει «πρώτη προτεραιότητα» την αποκαθήλωση του «Obamacare». Όμως τα μέλη του Κογκρέσου δεν τον στήριξαν και η απόσυρση του νομοσχεδίου ήταν μεγάλο πλήγμα για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Είχαν προηγηθεί φήμες που έφεραν τον Ντόναλντ Τραμπ «ταραγμένο» από τη διαδικασία, ενώ υπήρχαν φήμες ότι έχουν διαρραγεί οι σχέσεις Τραμπ και Πολ Ράιαν, του κεντρικού εισηγητή του νομοσχεδίου στο Σώμα.


Κυβέρνηση Τραμπ-ασφάλιση Ομπάμα

Ο Πολ Ράιαν, μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου, μίλησε για «πισωγύρισμα» ενώ άφησε αιχμές για τους συναδέλφους του που αρνήθηκαν να το ψηφίσουν.

«Για να προχωρήσουν τα πράγματα, πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι πρέπει να βάλουν ένα χεράκι», είπε.

Πλέον, είπε, «για όσο μπορούμε να προβλέψουμε στο μέλλον, θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα».

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν» για να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 216 ψήφοι που ήταν αναγκαίες για να περάσει το νομοσχέδιο.


Τι προηγήθηκε

Ακόμη και τον εκβιασμό χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος για να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση. Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Κογκρέσου, το βράδυ της Πέμπτης, να μην προχωρήσει σε ψηφοφορία ελλείψει ψήφων, ακόμη και από τους Ρεπουμπλικάνους, που έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα «μεγάλα μέσα».

Διεμήνυσε στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές ότι αν δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο, τότε θα μείνει και θα εφαρμοστεί το «Obamacare», που υπήρξε ίσως η μεγαλύτερη πηγή σύγκρουσης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και τα οκτώ χρόνια διακυβέρνησης Ομπάμα.

Ωστόσο, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, τόσο οι «σκληροί» του κόμματος, όσο και πιο μετριοπαθείς αρνήθηκαν να ψηφίσουν τον «Νόμο για Οικονομική Κοινωνική Ασφάλιση» το βράδυ της Πέμπτης, στερώντας από τον Ντόναλντ Τραμπ μια βραδιά μεγάλης νίκης επί των Δημοκρατικών και επί του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι προσπάθειες του Πολ Ράιαν να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους δεν έφεραν αποτέλεσμα | AP Photo/Cliff Owen

 

Η νέα ψηφοφορία, έπειτα από πραγματικά κοπιώδεις προσπάθειες και με τον αντιπρόεδρο Πενς να ματαιώνει ταξίδι για να ενισχύσει τον πρόεδρο, ορίστηκε για τις 3.30 το μεσημέρι της Παρασκευής, τοπική ώρα, και έως την ώρα που επρόκειτο να εκκινήσει η διαδικασία ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο κογκρέσο Πολ Ράιαν έκανε αγώνα να πείσει τους βουλευτές του κόμματος να ψηφίσουν.

Τα «κουκιά» δεν έβγαιναν όμως, υπήρχαν 30 Ρεπουμπλικάνοι που δεν ψήφιζαν υπέρ του νομοσχεδίου. Οι Δημοκρατικοί, ούτως ή άλλως ήταν βέβαιο ότι δεν το ψήφιζαν.

Οι πληροφορίες μιλούσαν για επικείμενη μεγάλη ήττα, αναγκάζοντας τους Ρεπουμπλικάνους να αποσύρουν το νομοσχέδιο από το Κογκρέσο για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες.

Εφημερίδα των Συντακτών





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...

Τα μοιραία λάθη των μυστικών υπηρεσιών που έβαλαν σε κίνδυνο τον Τραμπ

14 Ιουλίου 2024, 14:41
  - Τι λένε ειδικοί ασφαλείας    Φωτό: Pixabay.com Λανθασμένους χειρισμούς από τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0