Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των χωρών της Βαλκανικής και της Τουρκίας

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των χωρών της Βαλκανικής και της Τουρκίας

Φωτο: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (4-Δ),  ο ΑνΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας  (1-Α) και ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύρχος Ευάγγελλος Αποστολάκης  (3-Δ) στην οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου των Α/ΓΕΕΘΑ των χωρών της Ν/Α Ευρώπης, που γίνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, Τετάρτη 10 Μαϊου 2017

 

Με την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των χωρών της Βαλκανικής και της Τουρκίας, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, παρουσία του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, η σύνοδος προσβλέπει στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση πιθανών απειλών προς όφελος της ασφάλειας της περιοχής και των λαών της.

Αντικείμενο της συνόδου ήταν η «Γεωπολιτική Σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη - Ενεργειακές Οδοί», θέμα το οποίο ανέπτυξε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πρέσβυς Λαμπέρτο Ζανιέρ (Lamberto Zannier).

Η 11η σύνοδος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σχολίασε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στην ομιλία του με τη λήξη των εργασιών της συνόδου, διαπιστώνοντας ότι κοινή πεποίθηση όλων είναι πως ο συγκεκριμένος συλλογικός θεσμός αποτελεί πυλώνα αμοιβαίας κατανόησης.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη συνεργασία των χωρών μας για την προώθηση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή για την ευημερία των λαών μας, επισήμανε ο ίδιος.

 

Αναφερόμενος στους στόχους που επετεύχθησαν ανακοίνωσε:

-τη βελτίωση της συνεργασίας για την προώθηση κοινών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

-τη δημιουργία ιστοσελίδας για την προώθηση των θέσεων της συνόδου και

-τη διεξαγωγή άσκησης με την επωνυμία "karpathean Eagle" (αετός των Καρπαθίων) υπό την αιγίδα του Βουκουρεστίου.


Η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι το 2018.

Στη σύνοδο συμμετείχαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου της ΠΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Τουρκίας, οι πρόεδροι των στρατιωτικών επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, η ναύαρχος Μισέλ Χαουαρντ (Michelle Howard ) διοικητής των συμμμαχικών δυνάμεων στο στρατηγείο στη Νάπολη (Allied Joint Force Command Naples) και των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας και ο επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ της Κροατίας.

Στο περιθώριο της συνόδου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ρωτήθηκε από τους στρατιωτικούς συντάκτες για το ενδεχόμενο περικοπών στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης επισήμανε τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν θα υπάρχουν περαιτέρω περικοπές. "Εάν υπάρξουν κάποιες μικρού μεγέθους μειώσεις θα το δούμε. Πάντως θα δώσουμε τη μάχη", πρόσθεσε, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα κερδηθεί.

Απόψε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα παραθέσει δείπνο προς τους συμμετέχοντες στη σύνοδο, στη λέσχη αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ αύριο θα επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους.


Aνταλλαγή απόψεων

Την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των ομολόγων του των χωρών της Βαλκανικής και της Τουρκίας, έδωσε η 11η διαβαλκανική σύνοδος που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Με αφορμή την κατάσταση που επικρατεί σε χώρες της Βαλκανικής, πληροφορίες ανέφεραν ότι κατά τη σύνοδο επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα «ως σοβαρός παίκτης» αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή με την πολιτική που ακολουθεί, δημιουργώντας ένα αίσθημα εμπιστοσύνης σε γειτονικές χώρες. Όσον αφορά στην Τουρκία, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι είναι ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας καθώς αυτό δημιουργεί από μόνο του ένα επίπεδο ασφαλείας. Η σύνοδος δε, έδωσε τη δυνατότητα να υπάρξει διάλογος μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών στη συγκεκριμένη ιδιαίτερη στιγμή και για ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή.

Στη σύνοδο συμμετείχαν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, του Μαυροβουνίου της πΓΔΜ, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Τουρκίας, οι πρόεδροι των στρατιωτικών επιτροπών ΝΑΤΟ και ΕΕ, η διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νάπολη καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Σλοβενίας και ο επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ της Κροατίας.

(πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Η Καθημερινή

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Stop Bullying - Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς! (video)

11 Απριλίου 2024, 22:33
Για να σπάσει ο κύκλος της σχολικής βίας, πρέπει να μιλήσεις πρώτα εσύ. Φωτό: ...

Γλυφάδα: Άνδρας χτυπούσε τη γυναίκα του και αυτοπυροβολήθηκε

12 Απριλίου 2024, 19:34
 Γλυφάδα: Αυτοκτόνησε άνδρας - Χτυπούσε τη γυναίκα του και αυτοπυροβολήθηκε όταν έγινε αντιληπτός από ...

«Θρίλερ» στην Ηλιούπολη: Νεκροί μητέρα και γιος μετά από πυροβολισμούς

11 Απριλίου 2024, 01:15
Μίνα Καραμήτρου   Απίστευτη οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (10/4) στην Ηλιούπολη, όπου μία ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0