Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ψυχρό Σημείο: Επιστήμονες ίσως βρήκαν την πρώτη απόδειξη περί ύπαρξης παράλληλων συμπάντων

Αρχική | Τέχνες - Επιστήμες | Επιστήμη | Ψυχρό Σημείο: Επιστήμονες ίσως βρήκαν την πρώτη απόδειξη περί ύπαρξης παράλληλων συμπάντων

Ο όρος «πολυσύμπαν» (multiverse) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ύπαρξη άπειρων παράλληλων συμπάντων, τα οποία (συν)υπάρχουν σε άλλες διαστάσεις, χωρίς να γίνονται αντιληπτά από εμάς- καθώς οι αισθήσεις μας δεν μας επιτρέπουν να το κάνουμε. Αυτή η θεωρία είναι η ρίζα του δημοφιλούς μοτίβου των «εναλλακτικών πραγματικοτήτων» στην επιστημονική φαντασία (πχ κόσμοι όπου οι Ναζί κέρδισαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ο Χριστιανισμός ή το Ισλάμ δεν εξαπλώθηκαν ποτέ, ή όπου ο Μέγας Αλέξανδρος δεν πέθανε νέος και αντ'αυτού εξεστράτευσε στη Δύση, κατακτώντας τη Ρώμη), καθώς επιτρέπει την εξέταση ενδιαφερόντων εναλλακτικών σεναρίων. Η κεντρική ιδέα είναι πως τα σύμπαντα είναι άπειρα, καθώς οι επιλογές/ πιθανότητες που υπάρχουν ανά πάσα στιγμή είναι άπειρες- πχ σε μια άλλη πραγματικότητα, αντί να διαβάζετε αυτές τις σειρές, είστε εσείς αυτός που τις γράφει, και ίσως μάλιστα να το κάνετε σε μια πανίσχυρη οικονομικά Ελλάδα- κεντρική δύναμη της Ευρωζώνης.

Παρά τον αναμφισβήτητα «εξωτικό» χαρακτήρα αυτής της θεωρίας, έχει προσελκύσει και προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων, καθώς βοηθά στην επεξήγηση αλλόκοτων φαινομένων- και τα πιο πρόσφατα στοιχεία υπέρ της ύπαρξης του πολυσύμπαντος προέρχονται από τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Μ. Βρετανίας (και συγκεκριμένα από τους Ρουάρι Μακένζι και Τομ Σανκς, του Πανεπιστημίου του Ντάρχαμ), που πρόσφατα δημοσίευσε μελέτη πάνω στο αποκαλούμενο «Ψυχρό Σημείο» (Cold Spot). Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ψυχρή περιοχή στο Διάστημα η οποία γίνεται αντιληπτή μέσω της ακτινοβολίας που εξέπεμψε ο σχηματισμός του Σύμπαντος πάνω από 13 δισ. χρόνια πριν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, το Ψυχρό Σημείο είχε εντοπιστεί αρχικά από τον δορυφόρο WMAP της NASA το 2004, και η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε από την αποστολή Planck της ESA το 2013. Πρόκειται για ένα πολύ παράδοξο φαινόμενο: Οι περισσότεροι αστρονόμοι και κοσμολόγοι θεωρούν ότι είναι μάλλον απίθανο να έχει προέλθει από τη γένεση του σύμπαντος, καθώς είναι μαθηματικά δύσκολο να εξηγηθεί βάσει της θεωρίας της διαστολής του σύμπαντος. Σύμφωνα με τη νέα αυτή θεωρία, αποκλείεται μία από τις τελευταίες εξηγήσεις που είχαν προταθεί- το ότι το Ψυχρό Σημείο είναι μια οπτική ψευδαίσθηση που παράγεται από μια έλλειψη παρεμβαλλόμενων γαλαξιών. Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, η περιοχή αυτή χωρίζεται σε μικρά κενά, τα οποία περιτριγυρίζονται από συμπλέγματα γαλαξιών. Αυτή η δομή, που παραπέμπει σε «φυσαλίδα», θυμίζει πολύ το υπόλοιπο σύμπαν.

Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Τομ Σανκς του Πανεπιστημίου του Ντάρχαμ, είπε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το ενδεχόμενο το Σημείο να προκαλείται από μια ασυνήθιστη διακύμανση, η οποία εξηγείται από την καθιερωμένη [θεωρία του Big Bang]. Αλλά αν αυτή δεν είναι η απάντηση, τότε υπάρχουν πιο εξωτικές εξηγήσεις. Ίσως η πιο συναρπαστική από αυτές να είναι πως το Ψυχρό Σημείο να προκλήθηκε από μια σύγκρουση μεταξύ του σύμπαντός μας και ενός άλλου σύμπαντος- φυσαλίδας. Αν περαιτέρω, πιο αναλυτική μελέτη...αποδείξει πως ισχύει κάτι τέτοιο, τότε το Ψυχρό Σημείο ίσως να εκληφθεί ως την πρώτη απόδειξη περί πολυσύμπαντος».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Guardian, αποτελεί ειρωνεία το ότι, εάν υπάρχει όντως το πολυσύμπαν, τότε οι επιστήμονες θα πρέπει να αποδεχτούν ότι ο απώτερος στόχος της Φυσικής- το να εξηγήσει γιατί το σύμπαν είναι όπως είναι- θα είναι για πάντα μη επιτεύξιμος. Ο σκοπός της Φυσικής είναι να εξηγήσει τον λόγο που το σύμπαν μας έχει τη μορφή που έχει. Για να το κάνει αυτό, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί συγκεκριμένα θεμελιώδη μεγέθη έχουν τις τιμές που έχουν, πχ η ταχύτητα του φωτός, η μάζα του ηλεκτρονίου κ.α. Ωστόσο, εάν υπάρχει πολυσύμπαν, τότε αυτό θα ήταν αδύνατο, καθώς, όπως υπάρχουν άπειρα παρόμοια, αλλά ελαφρώς διαφορετικά, σύμπαντα, θα υπάρχουν επίσης και άπειρα όπου οι νόμοι της Φυσικής είναι διαφορετικοί.

The Huffington Post

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Oι 11 προγραμματισμένες για το 2024 κλινικές δοκιμές που ίσως αλλάξουν ριζικά «το τοπίο» στην Ιατρική

08 Δεκεμβρίου 2023, 20:43
Περαιτέρω δοκιμές για τον καρκίνο που αναδεικνύονται από το «Nature Medicine» περιλαμβάνουν την έρευνα ...

Νέες αποκαλύψεις για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων από επιστήμονες του ΑΠΘ

24 Νοεμβρίου 2023, 19:49
«Δημιουργήσαμε σε υπολογιστή, σε εικονική πραγματικότητα την κίνηση του μηχανισμού. Αυτό μας έδωσε την ...

Μελέτη Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

03 Οκτωβρίου 2022, 16:37
 Μελέτη Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ: Η σωματική άσκηση συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Περί Καλλιόπης...

    Ενημερωτικό σημείωμα προς κ. Στέφανο Κασσελάκη, Στρατιώτη Πυροβολικού, Θήβα Αγαπητέ κύριε Κασσελάκη, Ακούγοντας τις πρόσφατες δηλώσεις σας περί της αγγαρείας καθαρισμού της τουαλέτας στο στρατό, της επονομαζόμενης «Καλλιόπης», ονομασία που σπεύσατε να χαρακτηρίσετε ως σεξιστική, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:  Όταν πρωτολειτούργησε ο υπόγειος ηλεκτρικός σταθμός της Ομόνοιας το 1930, ήταν διακοσμημένος με τα αγάλματα των εννέα Μουσών. Ακριβώς έξω από τις τουαλέτες ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0