Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Μαρτύριο της σταγόνας για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση Γεωργίου - Του Γιώργου Φιντικάκη

Αρχική | Απόψεις | Μαρτύριο της σταγόνας για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση Γεωργίου - Του Γιώργου Φιντικάκη

Η υπόθεση Γεωργίου αποδεικνύει ότι μια ακόμη σημαία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στερεωμένη σε ραγισμένο κοντάρι.


Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων όχι μόνο πριονίζουν το αφήγημα περί «τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 προκειμένου να μπούμε στο μνημόνιο», το οποίο ανέμιζαν ως σημαία τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ώστε να ανέβουν στην εξουσία, αλλά συνιστούν ένα πρωτοφανή πολιτικό διασυρμό σε διεθνές επίπεδο που αμαυρώνει την εικόνα της ίδιας της χώρας.


Όχι μόνο επειδή η τρόικα απαίτησε από την κυβέρνηση να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για όλες τις περιπέτειες του με την Δικαιοσύνη προκειμένου να εγκρίνει την δόση των 7,7 δισ. της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και επειδή τώρα ζητά από αυτήν μια δημόσια δήλωση μετάνοιας, που θα αποκαθιστά τον κ. Γεωργίου για τον εξευτελισμό που υπέστη. Αξιώσεις αδιανόητες για τα δεδομένα οποιασδήποτε σοβαρής χώρας.


Και δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα. Ανάλογη υπόθεση υποχώρησης ήταν εκείνη με τους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ που είχαν παραπεμφθεί για απιστία, προκαλώντας την αντίδραση του Ισπανού υπουργού Οικονομικών de Guindos ο οποίος είχε φτάσει στο σημείο να προειδοποιήσει με μη εκταμίευση της δόσης, αν πρώτα δεν αθωωθούν.


Αλλά η υπόθεση Γεωργίου ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Δείχνει ότι η κυβέρνηση επιμένει να στηρίζει την πολιτική της σε ένα κυνήγι μαγισσών, στην δαιμονοποίηση προσώπων και καταστάσεων, πρακτική που πάντα στην πορεία καταρρίπτεται, αφού έχει πρώτα διασυρθεί η εικόνα τόσο της ίδιας, όσο και της χώρας.


Το θέμα έφτασε μέχρι την Βουλή με τον βουλευτή της ΝΔ και αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη να ζητά με ερώτησή του από τον υπουργό Οικονομικών σαφείς απαντήσεις για το αν αληθεύει το «απίστευτο σενάριο» ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει τα δικαστικά έξοδα του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.


Το θέμα αυτό θεωρείται δρομολογημένο. Κυβέρνηση και δανειστές, συμφώνησαν λέξη προς λέξη στη διατύπωση της διάταξης που συμπεριελήφθη στο συμπληρωματικό μνημόνιο, και βάση της οποίας θα γίνει η επιστροφή των δικαστικών και προσωπικών εξόδων στον κ. Γεωργίου. Πλέον απομένει μόνο ο ακριβής υπολογισμός των χρημάτων.


Το δεύτερο σκέλος ωστόσο, αυτό της δημόσιας δήλωσης κυβερνητικού αξιωματούχου που θα αποκαθιστά τον κ. Γεωργίου, παραμένει ανοικτό. Αν τελικά συμβεί, θα αποτελέσει μια δημόσια ομολογία αναδίπλωσης της ρητορικής στην οποία επένδυσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τον πιο κραυγαλέο τρόπο. Του αφηγήματος δηλαδή ότι η χώρα μπήκε στα μνημόνια λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος από την κυβέρνηση Παπανδρέου και τον κ. Γεωργίου, παρ’ ότι ο τελευταίος ανέλαβε καθήκοντα μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο πρώτο μνημόνιο. Ο τελευταίος ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την περίοδο από τον Αύγουστο του 2010 έως και τον Αύγουστο του 2015.


Το ιστορικό


Η υπόθεση περί διογκώσεως του ελλείμματος του 2009 είχε φθάσει στη Δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες του μέλους της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεργαντά. Το 2011 είχε υποστηρίξει ότι υπήρξαν "παρεμβάσεις", ώστε το έλλειμμα να εμφανιστεί υψηλότερο για να μπει η χώρα στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.


Οι δικαστικές αρχές έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο, χωρίς να διαπιστώσουν ποινικές ευθύνες στον ίδιο ή σε άλλα μέλη της Αρχής, καθώς η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή είχε με δική της ευθύνη πιστοποιήσει το έλλειμμα του 2009. Το 2013 όμως η υπόθεση ανασύρθηκε από το αρχείο. Οι καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος είχαν στηριχθεί «φανατικά» από τον τότε πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννη Αδαμόπουλο.


Την εποχή εκείνη, μπορεί να βρει κανείς πολλές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της σημερινής κυβέρνησης υπέρ της ρητορικής ότι ο Γεωργίου φούσκωσε το έλλειμμα. Ο σημερινός υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε πάμπολλες φορές μιλήσει στην Βουλή «για την θεωρία των πλαστών στοιχείων του κου Γεωργίου».


«Εμείς πιστεύουμε ότι τα στοιχεία τα αλλοίωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, η συμμορία της Goldman Sachs, του Σημίτη που συνεχίζει να κυβερνά, και βεβαίως αυτά προκύπτουν και από έρευνες της Δικαιοσύνης», δήλωνε ο Π. Καμμένος τον Ιούλιο του 2013.


Η μετέπειτα και επί χρόνια διερεύνηση της υπόθεσης έφθασε στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας. Το 2015, και ενώ κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ συνέχιζαν στο μεταξύ να ρίχνουν με δηλώσεις τους λάδι στην φωτιά, το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του απήλλαξε για πρώτη φορά τον κ.Γεωργίου. Δεν υιοθέτησε δηλαδή τα περί διόγκωσης, απαλλάσσοντας τον από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος, και κρίνοντας ότι πρέπει να δικαστεί μόνον για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών στηρίχθηκε, πέραν των άλλων, όπως και παλαιότερα, και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής για το ύψος του ελλείμματος του 2009.


Η ανατροπή


Τον Αύγουστο όμως του 2016 το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου προέβη σε αναίρεση, με αποτέλεσμα η υπόθεση να έρθει για δεύτερη φορά στο Εφετείο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις, εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος. Οι αντιδράσεις προήλθαν τόσο από την Κομισιόν όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αναμόχλευση της ποινικής υπόθεσης για τον κ. Γεωργίου. Τότε μάλιστα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε δηλώσει στους Financial Times ότι «η κατάσταση είναι ξεκάθαρη, και δεν είναι μία ευχάριστη υπόθεση».


Με αφορμή την ανακίνηση της υπόθεσης, ο τότε υπ. Επικρατείας και νυν Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είχε δηλώσει ότι «η παραπομπή Γεωργίου ανοίγει μια πληγή που πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος για το πώς και εάν διογκώθηκαν τα ελλείμματα προκειμένου να υπάρξουν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις, ώστε να υπάρξει η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο».


Τη σκυτάλη πήρε τον Αύγουστο του 2016, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου. «Οι Έλληνες πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το καλοκαίρι του 2010, την περίοδο που διορίστηκε επικεφαλής της ο επί χρόνια υπάλληλος του ΔΝΤ, Ανδρέας Γεωργίου, και το ετεροχρονισμένο φούσκωμα του ελλείμματος, με μοχλό το περίφημο μυστικό SWAP της Goldman Sachs του 2001 του μέγα αρχιερέα της διαπλοκής κ. Σημίτη", είχε τότε δηλώσει η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Δηλώσεις που είχαν βρει σύμφωνα αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.


Αλλά και ο υπ. Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος είχε πάρει θέση στο θέμα, αντιδρώντας έντονα στην παρέμβαση της Κομισιόν όταν το 2016, είχε ανοίξει εκ νέου η υπόθεση. Τότε μάλιστα, όπως είχε δηλώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος της εποχής Ολγα Γεροβασίλη, ο κ. Τσακαλώτος είχε εκφράσει την άποψη ότι αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που δεν διεκδικεί ο ίδιος ο υπουργός), τότε έχει και την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.


Τελικά το Μάιο του 2017, το Συμβούλιο Εφετών απήλλαξε για δεύτερη φορά τον κ. Γεωργίου από την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση των καταγγελιών περί διογκώσεως του ελλείμματος το 2009, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη της χώρα μας στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.


(φωτογραφία: SOOC)

Liberal.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0