Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ποιος είναι ο αρχαιομανής στρατηγός Ringel που έκλεψε αρχαία από την Κνωσό

Αρχική | Ιστορία | Ποιος είναι ο αρχαιομανής στρατηγός Ringel που έκλεψε αρχαία από την Κνωσό

Στην Κρήτη επαναπατρίζονται 26 αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί κατά την κατοχή από τον διαβόητο στρατηγό των  Ναζί, Julius Ringel.

Ο αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης εξηγεί ποιος ήταν αυτός ο αρχαιομανής στρατηγός δίδοντας καταρχήν "Πολλά μπράβο, ιδίως, στο Πανεπιστήμιο του Graz της Αυστρίας, τελικό αποδέκτη των κλεμμένων αρχαιοτήτων, το οποίο είχε την πρωτοβουλία της παράδοσης των αρχαίων στο Ελληνικό Κράτος".

Ποιος ήταν λοιπόν ο αρχαιομανής στρατηγός Ringel, Διοικητής των ναζιστικών δυνάμεων ήδη από τη Μάχη της Κρήτης, που είχε αποσπάσει αυτές - και πολλές άλλες- αρχαιότητες από την Κνωσό κατά τη διάρκεια της Κατοχής; Και έως πότε, και πόσες ακόμη από τις κλεμμένες αρχαιότητες, που φαίνεται πως ο αυστριακός στρατηγός διαμοίραζε γενναιόδωρα μετά τον Πόλεμο, εκτίθενται ακόμη στα μουσεία του Κόσμου;

Ποιος ήταν ο αρχαιομανής στρατηγός Ringel, που έκλεψε τα αρχαία από την Κνωσό;

Σε πρόσφατη σχετική μελέτη μου,γράφει ο κ.Τζωράκης, έχω πάντως σημειώσει τα παρακάτω, που δείχνουν πως πολλα ακόμη απομένουν να γίνουν: "Για επιστημονικούς κυρίως λόγους αρχαιολογική συλλογή διατηρούνταν στη Βίλλα Αριάδνη της Κνωσού, πρώην κατοικία του Α. Έβανς, η οποία στέγαζε -και τότε- το "Στρωματογραφικό Μουσείο", ενώ μικρότερες ποσότητες αρχαίων φυλάσσονταν και μέσα στο Ανάκτορο της Κνωσού.

Ο Στρατηγός Ρίγκελ, από τη Βίλλα Αριάδνη, όπου είχαν την έδρα τους οι Γερμανοί επισκεπτόταν συχνά στο Στρωματογραφικό Μουσείο. Κάποτε ξεκίνησε και την απόσπαση ολόκληρων κιβωτίων με αρχαία. Δεν κατόρθωσαν να τον αποτρέψουν ούτε οι αρχαιολόγοι αξιωματικοί της Γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας Μνημείων. Κατά δήλωση του φύλακα της Κνωσού από το εκεί Μουσείο κλάπηκαν "11 μινωικά αγγεία, μια χάλκινη υδρία, ένα λίθινο τριποδικό αγγείο, ένα μικρό κιβώτιο με άγνωστη ποσότητα αρχαίων αντικειμένων, 5-7 χάνδρες περιδεραίου και τμήματα μινωικών ωοκέλυφων αγγείων".

Στις διαμαρτυρίες του Εφόρου Πλάτωνα θα αντιδράσει με απόλυτη αδιαφορία.: "Δις επεκοινώνησα δι' επιστολών με τον στρατηγό, γράφει ο Πλάτων, ο οποίος ούτε κατεδέχθη να απαντήσει.

Προσωπική μου μετάβασις δεν έσχε μαγαλυτέραν επιτυχίαν, διότι ο στρατηγός προσεποιήθει ότι ούτε παρετήρησεν την παρουσίαν μου!" Κι άλλες φορές όμως ο Στρατηγός φυγάδευε από τη Βίλα Αριάδνη συσκευασμένες αρχαιότητες.

Ο Ν. Πλάτων αναφέρεται στην κλοπή 3 κιβωτίων με αρχαία αντικείμενα, όπως ένα ελληνιστικό ακέφαλο άγαλμα που πριονίστηκε για να συσκευαστεί, μια κεφαλή ανδρικού αγάλματος, τεμάχιο μαρμάρινης λάρνακας με ανάγλυφες παραστάσεις, πλάκα με ανάγλυφη μορφή άνδρα, ένα χάλκινο ξίφος, τρεις λύχνοι, διάφοροι ημικατεργασμένοι λίθοι μινωικών χρόνων, και ένα μινωικό αγγείο από στεατίτη. (...)

Από παρακείμενη αποθήκη αρχαιοτήτων απέσπασε 1-15 λύχνους, δύο πήλινες μήτρες ελληνιστικής εποχής, δύο πήλινα ειδώλια, 9 αγγεία ελληνιστικής εποχής και 5 αγγεία μινωικών χρόνων. (...)

Ο ίδιος ο αυστριακός Στρατηγός Ρίγκελ είναι πιθανότατα πίσω και από την αρπαγή γλυπτών από τη Γόρτυνα, μιας νύμφης, δηλαδή, ή Αφροδίτης από το Νυμφαίο, καθώς και ενός επιτύμβιου ανάγλυφου ένθρονης γυναικείας μορφής από το Ωδείο, μαζί με δύο κεφαλές ρωμαϊκών αγαλμάτων.

Πηγή: news247.gr via Κέρδος online

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Η Αγία Βαρβάρα, Προστάτιδα του Πυροβολικού - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

04 Δεκεμβρίου 2023, 23:36
Την εκτέλεσε  ο σατράπης  πατέρας της Διόσκουρος,  επειδή ασπάσθηκε τον χριστιανισμό και την τιμούν  ...

Στο προσκήνιο πάλι η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

30 Νοεμβρίου 2023, 18:44
- Να τα επιστρέψουν  οι Αγγλοι που ανέχθηκαν αρκετά το έγκλημα του ολετήρα  Ελγιν ...

Violet Jessop: Μια απίστευτη ιστορία επιβίωσης!

04 Μαϊου 2023, 22:39
Θα ήθελα, φίλοι μου, να μοιραστώ σήμερα μαζί σας την ιστορία μιας γυναίκας, που ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ιράν, ανθρώπινα δικαιώματα και ΟΗΕ

    «Σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι να ενώσουν όλα τα έθνη του κόσμου ώστε να εργαστούν για την ειρήνη και την ανάπτυξη, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων». Καταστατικός χάρτης ΟΗΕ, 1945 Εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι το Ιράν ήταν προεδρεύουσα χώρα στο διήμερο (2-3 τρέχοντος μηνός) Κοινωνικό Φόρουμ του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0