Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η νέα πρόκληση των Σκοπίων με την προβοκάτσια του "Ίλιντεν" - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

Αρχική | Ιστορία | Η νέα πρόκληση των Σκοπίων με την προβοκάτσια του "Ίλιντεν" - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

Προτείνουν το «Μακεδονία Ιλιντεν» ως ονομασία τους,  που αποτελεί πρόκληση και ύβρι για την Ελλάδα και πρέπει να αποκλεισθεί ασυζητητί!!!


Η σφαγή των Ελλήνων το 1903 από τους Τούρκους στη Μακεδονία, εθνική επέτειος των Σκοπιανών! Οι Βούλγαροι, σκοπίμως δημιουργούσαν εξεγέρσεις σε Ελληνικά χωριά και πόλεις της Μακεδονίας, επιδιώκοντας να προκληθούν οι Τούρκοι και να τα καταστρέψουν…»


Φωτο: Βουλγαρική τσέτα

Από τον Τάσο Κ. Κοντογιαννίδη

akontogiannidis@yahoo.gr


Οι Σκοπιανοί  που γιορτάζουν το «Ηλί Ντέν», την «εθνική» τους γιορτή, την δήθεν «επανάσταση των Βουλγάρων» στις τουρκοκρατούμενες Μακεδονικές πόλεις και χωριά, με στόχο να προκαλέσουν την εξόντωση των  Ελλήνων από τους Τούρκους το 1903, προκαλούν και σήμερα την Ελλάδα, με το να προτείνουν ονομασία για το κρατίδιο τους το «Μακεδονία Ιλιντεν». Ήταν μια δήθεν «επανάσταση», καθαρή προβοκάτσια των Βουλγάρων κομιτατζήδων, γα να πλήξουν οι Τούρκοι τον ελληνικό πληθυσμό, όπως θα  διαβάσετε παρακάτω.

Η  «επανάσταση του Ηλί Ντέν», έγινε στις 20 Ιουλίου 1903, ανήμερα του Προφήτου Ηλία, αλλά γιορτάζεται με το νέο (Γρηγοριανό) ημερολόγιο, στις 3 Αυγούστου.

Το 1893, δέκα χρόνια πριν από το «Ηλί Ντέν», ιδρύθηκε το ΒΜΡΟ (στα Ελληνικά: ΕΜΕΟ - Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) από τους Βουλγάρους σχισματικούς δάσκαλους της Θεσσαλονίκης Γκούεφ, Πετρώφ, το γιατρό Τατάρτσιεφ, και Βούλγαρους αξιωματικούς με έδρα τη Σόφια. Οι Βουλγαρικές βλέψεις στη Μακεδονία άρχισαν από το 1870 όταν ιδρύθηκε η βουλγαρική Εξαρχία. Επειδή η προσάρτηση της στη Βουλγαρία προσέκρουε στις αντιδράσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, η  ΒΜΡΟ έκανε σημαία της προπαγάνδας της το απατηλό σύνθημα: «η Μακεδονία στους Μακεδόνες». Η Επιτροπή αποφάσισε να προβάλει την αυτονόμηση και την δημιουργία Μακεδονικού Κράτους με την πεποίθηση ότι η οργάνωσή τους θα εξαπλωνόταν ευκολότερα προσεγγίζοντας τους πατριαρχικούς Μακεδόνες (Έλληνες πιστοί στο Πατριαρχείο Κ/Πόλεως), αποκρύπτοντας τον Βουλγαρισμό που απωθούσε.

 

Φωτο: Σαράφωφ  και Τσεκαλάρωφ ηγετικά στελέχη της εξέγερσης του Ιλιντεν

 

Καμουφλαρισμένη η προπαγάνδα της ΒΜΡΟ για απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό, συγκινούσε τους υπόδουλους, τους οποίους εξόπλιζε και εκπαίδευε να είναι έτοιμοι για ένοπλο αγώνα. Μέσα σε δύο χρόνια αριθμούσε πάνω από 600 καλά εκπαιδευμένους άνδρες. Οι πατριαρχικοί Μακεδόνες, ελληνόφωνοι και σλαβόφωνοι, υφίσταντο καθημερινώς βίαιες επιθέσεις των εξαρχικών (Βουλγάρων). Έμπαιναν στις εκκλησιές διέκοπταν την λειτουργία και προπηλάκιζαν τους πιστούς. Οι πρώτοι που πλήρωναν  με την ζωή τους ήταν οι ιερείς και οι δάσκαλοι. Σε πολλά χωριά διεξήγοντο ομηρικές μάχες μεταξύ πατριαρχικών και εξαρχικών για το ποιός θα πάρει την κοινοτική σφραγίδα. Όποιος την έπαιρνε, χρησιμοποιούσε  εκκλησίες και σχολεία. Και το βουλγαρικό κομιτάτο δεν δίσταζε σε τέτοιες περιπτώσεις να ασκεί τρομοκρατία, με εμπρησμούς, εκβιασμούς και φόνους για να φτάσει στο σκοπό του.

 

Φωτο: Βουλγάρικες «επαναστατικές» συμμορίες υπό τον Τσεκαλάρωφ  στην Καστοριά, περιμένουν έτοιμες το σύνθημα της εξέγερσης.

 

Καθημερινό φαινόμενο ήταν οι σφαγές Ελλήνων από τις βουλγαρικές συμμορίες για μεγάλο διάστημα. Τις βρίσκει κανείς στις ανταποκρίσεις των Αθηναϊκών εφημερίδων της εποχής. Οι συμμορίες για να εξαναγκάσουν τους Έλληνες να τις ακολουθήσουν, στρατωνίζοντο σκοπίμως  στα χωριά τους και μόλις το μάθαιναν οι Τούρκοι θα κυνηγούσαν τους κατοίκους! Από απόγνωση, έτσι, θα εστρέφοντο προς τα βουλγαρικά κομιτάτα. Παράλληλα φορολογούσαν τα χωριά αυτά και τα απέτρεπαν να καταβάλουν τους οφειλόμενους φόρους στους Τούρκους.

 

Φωτο: Άλλος ένας σφαγέας των Ελλήνων, ο Τερτσίεφ

 

Τα ξημερώματα της 20ής Ιουλίου 1903, οι Γκούεφ και Σαράφωφ έδωσαν το σύνθημα της εξεγέρσεως από το Σμίλεβο που μεταδόθηκε από βουνό σε βουνό με φωτιές στην Δρίβα, την Αχρίδα την Καστοριά και την Κλεισούρα ενώ πράκτορες  χτυπούσαν τις καμπάνες την καθορισμένη ώρα. Αμέσως άρχισε η έξοδος των χωρικών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι βγήκαν θεληματικά. Οι τσέτες της ΕΜΕΟ επιτίθεντο με προβοκατόρικο τρόπο σε μεμονωμένα τουρκικά στρατιωτικά τμήματα, έβαζαν φωτιά σε πατριαρχικά σπίτια ή σκότωναν κανένα Τούρκο για να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα. Πρώτα χτύπησαν τα χωριά Βίσενη (Βυσσινέα), Ζέλοβο (Ανταρτικό), Ρούλια (Κώτα), Μπιγλίστα, Κρούσοβο, Κλεισούρα και Νεβέσκα (Νυμφαίο). Στο πατριαρχικό χωριό Κόμανο οι βουλγάρικες συμμορίες έκαψαν τα σπίτια, έδειραν ανηλεώς τους κατοίκους και τους οδήγησαν βιαίως στα βουνά. Στο Κρούσοβο πυρπόλησαν  τα κυβερνητικά κτίρια, σκότωσαν όλους τους κυβερνητικούς υπαλλήλους και αρκετούς Έλληνες.

Η απάντηση των Οθωμανών ήταν άμεση. Με τους απείθαρχους και ρέποντες στις λεηλασίες Βασιβουζούκους και Γιουρούκους στρατιώτες εξαπέλυσαν διωγμούς στον άμαχο πληθυσμό, όπου την πλήρωσαν και πάλι Έλληνες. Στην περιοχή Σαράντα Εκκλησιών οι Τούρκοι κατέστρεψαν τα Ελληνοχώρια Σκοπός και Ευκάρπιον και  12.000 Έλληνες της περιοχής, τράπηκαν σε φυγή να σωθούν. Στο πατριαρχικό χωριό Αρμένσκο (Άλωνα) Φλωρίνης, έκαψαν τα 150 από τα 157 σπίτια και σκότωσαν 68, ενώ στο Ράκοβο (Κρατερό), έκαψαν 100 από τα 120 σπίτια.  Συνολικώς κατεστράφησαν εξ ολοκλήρου 22 χωριά, 120 υπέστησαν σοβαρές ζημιές, 50.000 έμειναν άστεγοι και 2.000 εκτελέστηκαν. Πυρπόλησαν κατόπιν στο μαρτυρικό Ελληνικό Κρούσοβο  366 σπίτια και 203 καταστήματα της ελληνικής συνοικίας, σκότωσαν 41 Έλληνες  και εκδίωξαν τους κατοίκους. Περιέργως, η Βουλγαρική συνοικία παρέμεινε ανέπαφος! Την ίδια τύχη είχαν και  οι Έλληνες της Κλεισούρας και της Νέβεσκα (Νυμφαίον).

Οι σφαγές και τα θλιβερά αυτά γεγονότα συγκίνησαν τους Έλληνες και πατριώτες του νότου άρχισαν να στρατεύονται εθελοντές για να αρχίσουν τον Μακεδονικό Αγώνα, δίπλα στον ηρωικό ρασοφόρο από τα Ψαρά, Μητροπολίτη Γερμανό (Καραβαγγέλη). Ο Παύλος Μελάς, ο Τέλος Άγρας και μια σειρά από εξέχουσες προσωπικότητες, ανηφόρησαν και έθεσαν  εαυτούς στην υπηρεσία του Αγώνα.

 

Φωτο: Ο καπετάν Κώτας

 

 

Φωτο: Οι Τούρκοι απαγχόνισαν τον Καπετάν Κώτα και οι Βούλγαροι πανηγύριζαν στην Αγορά του Μοναστηρίου (Μπίτολα)

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler

03 Ιουνίου 2024, 21:53
Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Μάχη της Κρήτης είναι γνωστή σε όλους.Μετά την κατάληψη του νησιού από ...

"Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι!"

26 Φεβρουαρίου 2024, 23:22
 "Βοσκοί, στη μάντρα της Πολιτείας, οι λύκοι! Οι λύκοι! Στα όπλα, Ακρίτες! Μακριά και οι ...

27 Ιανουαρίου 1945: Απελευθέρωση του Άουσβιτς - "Ποτέ ξανά!"

26 Ιανουαρίου 2024, 21:18
 Άουσβιτς. 27 Ιανουαρίου 1945. Όταν τα σοβιετικά στρατεύματα μπήκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0