Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η κοντέσα Τζένη με οκτώ γάμους και τους άπειρους εραστές! - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

Αρχική | Ιστορία | Η κοντέσα Τζένη με οκτώ γάμους και τους άπειρους εραστές! - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

Ο θηλυκός Καζανόβας που κατέκτησε τα σαλόνια της Ευρώπης, και κατέληξε φελάχα με μπούργκα σε χαρέμι της Δαμασκού!Του Τάσου Κοντογιαννίδη

akontogiannidis@yahoo.gr

Φωτο: Η πανέμορφη Τζένη, όταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος έδωσε εντολή στον Στήλερ  το 1931 να την ζωγραφίσει


Η Τζένη, ήταν ένα πανέμορφο κορίτσι που οι μετέπειτα ιστορικοί, για την πληθώρα των γάμων και των ερωτικών συντρόφων, την χαρακτήρισαν «θηλυκό Καζανόβα». Σαγήνευε και γοήτευε με την ομορφιά της τους άνδρες. Και όταν χτυπούσε η καρδιά της  δεν δίσταζε να παρατήσει  τον άνδρα που  ήταν ερωτευμένη, ή παντρεμένη και να ακολουθήσει και να παντρευτεί  αυτόν που σκίρτησε η καρδιά της…

Ο λόγος για την Ελισάβετ Νίγμπυ, την κοντέσα, γνωστή στα σαλόνια πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ως Τζένη, που τελούσε σε κάθε νέα γνωριμία της γάμο! Ανάμεσα στους  οκτώ άνδρες που παντρεύτηκε, ήταν και δύο Έλληνες, ο κερκυραϊκής καταγωγής κόντες Σπύρος Θεοτόκης και ο  φουστανελοφόρος στρατηγός Χριστόδουλος Χατζηπέτρου, ο μοναδικός από όλους, που της ήταν άπιστος!

Η Τζένη ή Ελισάβετ, γεννήθηκε στις 3-4-1807 στο Λονδίνο και ήταν θυγατέρα  του Άγγλου ναυάρχου, σερ Ερρίκου Νίγμπυ. Πολλοί στο Λονδίνο την χαρακτήριζαν ως τυχοδιώκτρια, γιατί της άρεσε ο τρελός ερωτικός βίος. Στα 17 της, έκλεισε τα μάτια και παντρεύτηκε τον 50χρονο λόρδο Ellenborough  που έγινε αντιβασιλέας της Ιρλανδίας, απέκτησαν ένα παιδί και τον απατούσε. Και όταν άρχισε να τον βαριέται, ήδη είχε ερωτευθεί τον επιτετραμμένο της Αυστριακής πρεσβείας στο Λονδίνο πρίγκιπα Σβάϊτσεμπεργκ, προκαλώντας τότε τεράστιο σκάνδαλο.

Ο σύζυγός της που έφερε βαρέως την απιστία, κατέθεσε «αγωγή περί διαζυγίου», ενώ ταυτοχρόνως ζήτησε και πέτυχε την ανάκληση του Σβάϊτσεμπεργκ ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Λονδίνο.

Η νεαρή λαίδη  τον ακολούθησε, έζησε ένα διάστημα μαζί του, τον εγκατέλειψε μετά και  συνέχισε να περιφέρεται στην Ευρώπη. Γνώρισε έναν εργένη Γερμανό πρίγκιπα, έμεινε μαζί του ένα χρόνο, τον εγκατέλειψε για να προσχωρήσει για ένα μικρό διάστημα σε κάποιον δούκα, τον οποίο εγκατέλειψε ένα πρωϊνό καθώς εκείνος έλειπε από το σπίτι.

Περιπλανώμενη η λαίδη, βρέθηκε τελικώς στο Μόναχο. Γνωρίζει τον βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκο, περνά ένα διάστημα κρυφά μαζί του και μετά γνωρίζει  και παντρεύεται τον βαρόνο Κάρολο Βέννιγκεν (Vennigen-Ulner), με τον οποίο θα αποκτήσει άλλα δύο παιδιά. Αλλά και αυτόν τον εγκατέλειψε δυο χρόνια μετά, για χάρη ενός νέου ευσταλή κερκυραίου ευπατρίδη του Σπυρίδωνα Θεοτόκη που σπούδαζε στο Μόναχο και τον παντρεύεται.

Ο γάμος της με τον κόντε Θεοτόκη έγινε αφού προηγουμένως ο Βέννιγκεν κάλεσε τον αντίζηλό του σε μονομαχία για χάρη της Τζένης. Στη μονομαχία ο  κόντες Θεοτόκης τραυματίσθηκε ελαφρά, αλλά κέρδισε σαν έπαθλο την Τζένη, με τον οποία απέκτησαν, στην Αθήνα πλέον, ένα αγοράκι τον Λεωνίδα.

Στην Αθήνα η κοντέσα έχτισε το 1844, ένα θαυμάσιο σπίτι στην οδό Σωκράτους 67, έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Κλεάνθη, με μεγάλη αίθουσα και το μετέτρεψε σ’ ένα από τα μεγάλα κέντρα σύναξης της αθηναϊκής αριστοκρατίας. Η κοντέσα άλλαξε κυριολεκτικά την κοσμική ζωή με τις ανεπανάληπτες χοροεσπερίδες και δεξιώσεις.

Φωτο: Το μέγαρο της κοντέσας και του κόντε Θεοτόκη στην οδό Σωκράτους

 

Το μέγαρο της κοντέσας κατεδαφίστηκε το 1958 και στη θέση του κτίστηκε το ξενοδοχείο «Αμπάσαντορ», το οποίο είκοσι χρόνια μετά μετατράπηκε σε δικαστικό μέγαρο (Εφετείο της Αθήνας). Σήμερα ανήκει σε  ασφαλιστικό ταμείο και είναι εγκαταλελειμμένο, όπως εγκαταλελειμμένο είναι όλο το κέντρο της Αθήνας, που οι παλιοί Αθηναίοι όταν το επισκέπτονται, κουνούν περίλυποι το κεφάλι τους και βουρκώνουν…

Για κακή τύχη της κοντέσας και του κόντε Θεοτόκη, ο γιός τους Λεωνίδας πέθανε στα 6 του χρόνια από ατύχημα! Σ’ έναν περίπατο, ο ζωηρός Λεωνίδας έπεσε από την άμαξα και χτύπησε στο κεφάλι. Η λύπη έκανε την Τζένη να  ξαναγυρίσει στον άστατο βίο. Ήξερε να μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά, Ελληνικά και Τουρκικά αλλα και… καλή ιππασία. Έτσι εγκαταλείπει τον Θεοτόκη και περιέρχεται έφιππη την ελληνική επαρχία. Σε μια έξοδό της στην Αθήνα, γνωρίζει τον γηραιό φουστανελοφόρο στρατηγό  Χριστόδουλο Χατζηπέτρο υπασπιστή του Οθωνα και μετά του βασιλιά Γεωργίου Α΄. Θα προκληθεί σκάνδαλο, ο Χατζηπέτρος θα πέσει σε δυσμένεια, ενώ η Τζένη θα τον εγκαταλείψει όταν διαπιστώσει ότι της ήταν άπιστος!

Φωτο: Ένας από τους εραστές της, ο Χατζηπέτρος, που της ήταν άπιστος!

 

Η Τζένη απελπισμένη, εγκαταλείπει την Ελλάδα, ταξιδεύει στη Συρία για να γνωρίσει νέες συγκινήσεις. Στη Δαμασκό συναντά  κι ερωτεύεται έναν ευγενή σεΐχη κατά 17 χρόνια νεώτερο της, τον Αβδούλ Medjuel Εl Mezrab, που φόρεσε για χάρη του μπούργκα! Η Τζένη πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 11-8-1881 και ο τάφος της με σταυρό κατόπιν επιθυμίας της, βρίσκεται στη Δαμασκό. Άλλαξε τρείς θρησκείες και η ζωή της έγινε κινηματογραφική ταινία!

Φωτο: Η Τζένη στη Δαμασκό πάνω σε καμήλα!

 

Φωτο: Ο τάφος της Τζένης στη Δαμασκό με σταυρό!

 

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Violet Jessop: Μια απίστευτη ιστορία επιβίωσης!

04 Μαϊου 2023, 22:39
Θα ήθελα, φίλοι μου, να μοιραστώ σήμερα μαζί σας την ιστορία μιας γυναίκας, που ...

Πώς οι Ναζί έκαψαν πρώτα βιβλία και μετά ανθρώπους

10 Μαϊου 2023, 18:28
Πριν από 90 χρόνια, βιβλία που χαρακτηρίστηκαν «μη γερμανικά» κάηκαν στην πυρά σε γερμανικές ...

Μαθιός (Ματθαίος) Πόταγας: Η άγνωστη ιστορία του πρώτου αντιστασιακού

27 Απριλίου 2023, 19:57
Στις 27 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί κατακτητές μπαίνουν στην Αθήνα και τον Πειραιά. Δεν ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ένα δάκρυ για τη Νίκη

    Η Νίκη δεν υπάρχει πια. Η Νίκη πέθανε. Τα πελώρια θλιμμένα μάτια της έκλεισαν για πάντα, το βασανισμένο βλέμμα της όμως θα μείνει εδώ, γεμάτο απορία, να μας στοιχειώνει, να μας στήνει στα πέντε μέτρα. Αν δεν ήταν ένα τόσο αθώο και άκακο πλασματάκι, θα μπορούσε να μας καταριέται. Όμως η Νίκη δεν είχε μάθει να κρατά κακία, το μόνο ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0