Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Παντζάρια: Ένα λαχανικό με πλούσια οφέλη για την υγεία

Αρχική | Υγεία | Παντζάρια: Ένα λαχανικό με πλούσια οφέλη για την υγεία

Γιαννιτσοπούλου Κάλλια


 

 

Τα παντζάρια αποτελούν μια μοναδική πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών που ονομάζονται βεταλίνες. Η μπετανίνη και η βουλγαξανθίνη είναι οι δύο πιο σημαντικές βεταλίνες και έχει αποδειχθεί ότι και τα δύο παρέχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη υποστήριξη.


Οφέλη για την υγεία

 

1. Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Σε μια μελέτη που έχει διεξαχθεί, διαπιστώθηκε πως τα τεύτλα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, αυτό συμβαίνει λόγω της παρουσίας νιτρικών αλάτων, τα οποία το σώμα μετατρέπει σε νιτρικό οξείδιο. Και στη διαδικασία, τα αιμοφόρα αγγεία επεκτείνονται.

Επίσης, η τακτική κατανάλωση τεύτλων, μπορεί να παρατείνει αυτά τα καλά αποτελέσματα.

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Newcastle του Λονδίνου αποκάλυψε παρόμοια ευρήματα - η ανόργανη συμπλήρωση των νιτρικών και των τεύτλων βοήθησε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί να ωφελήσει άτομα με κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.


2. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Αυτό που είδαμε στο παραπάνω σημείο. Τα νιτρικά άλατα στα τεύτλα μειώνουν την αρτηριακή πίεση και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Σύμφωνα με μια μελέτη, μόνο μία εβδομάδα κατανάλωσης παντζαριών, μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και την αρτηριακή πίεση σε ηλικιωμένα άτομα με κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Μια άλλη μελέτη ανέφερε, ότι η κατανάλωση τεύτλων, αποτρέπει το έμφραγμα του μυοκαρδίου (απόφραξη της παροχής αίματος σε έναν ιστό στην καρδιά).


3. Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Το εκχύλισμα των τεύτλων μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στην παρουσία βετανίνης, που βρίσκεται στο συγκεκριμένο λαχανικό. Η βετανίνη επίσης, μειώνει σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Σε μια άλλη μελέτη που διεξήχθη, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση των τεύτλων βρέθηκε να εμποδίζει τον καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος.

Τα παντζάρια, όταν λαμβάνονται μαζί με καρότο, βρέθηκε να συμβάλλουν στη θεραπεία της λευχαιμίας. Πολλές μελέτες λοιπόν, υποστήριξαν τις αντικαρκινικές και χημειοπαραγωγικές ιδιότητες των τεύτλων.

Τα παντζάρια βελτιώνουν την παροχή οξυγόνου στους σκελετικούς μύες. Όταν οι σκελετικοί μύες δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο μειώνουν την ικανότητά τους να κινούν τα χέρια ή τα πόδια τους. Αυτό οδηγεί τελικά σε ελαττωμένη σωματική δραστηριότητα, οδηγώντας έτσι, σε καρδιακές παθήσεις.


4. Συμβάλλουν στην καλή υγεία του ήπατος

Η παρουσία ασβεστίου, βετανίνης, βιταμινών Β, σιδήρου και αντιοξειδωτικών διατηρεί τα τεύτλα μεταξύ των καλύτερων ηπατικών τροφών. Τα τεύτλα, επίσης, βοηθούν στην λείανση της χολής, επιτρέποντάς της να ρέει εύκολα μέσω του ήπατος και του λεπτού εντέρου, αυτό ενισχύει περαιτέρω την υγεία του ήπατος.

Η βετανίνη στα τεύτλα βοηθά επίσης το ήπαρ να εξαλείψει τις τοξίνες. Οι ίνες στα τεύτλα καθαρίζουν τις τοξίνες που έχουν αφαιρεθεί από το συκώτι, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα ξαναγυρίσουν στο σώμα.

Τέλος, τα παντζάρια μπορούν επίσης να προστατεύσουν το συκώτι από οξειδωτική βλάβη.


5. Ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας

Μελέτες έχουν διαπιστώσει πως τα παντζάρια κάνουν τους μύες πιο αποδοτικούς από πλευράς καυσίμων, ενισχύοντας έτσι την αντοχή.

Τα νιτρικά άλατα στα τεύτλα βοηθούν επίσης στη βελτίωση της ροής του αίματος, της κυτταρικής σηματοδότησης και των ορμονών, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση των ενεργειακών επιπέδων.

Τα παντζάρια βρέθηκαν επίσης να μειώνουν τη μυϊκή χρήση της τριφωσφορικής αδενοσίνης, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Αυτό εξοικονομεί ενέργεια και βοηθάει να παραμείνει το σώμα ενεργό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα τεύτλα αυξάνουν την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα. Μειώνουν επίσης την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζονται οι μύες για να λειτουργούν άριστα.


6. Καταπολεμούν την φλεγμονή

Οι γενναιόδωρες βοήθειές τους από φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και βεταλίνες τοποθετούν τα τεύτλα ανάμεσα στα καλύτερα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα στον πλανήτη.

Σύμφωνα με μια μελέτη, τα παντζάρια, ειδικά στη μορφή χυμού, είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της φλεγμονής. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα τεύτλα θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τη φλεγμονή στα νεφρά.


7. Συντελούν στην υγεία του εγκεφάλου

Τα τεύτλα είναι γνωστό ότι βελτιώνουν τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, βελτιώνοντας την οξυγόνωση του σωματοκινητικού φλοιού, την περιοχή του εγκεφάλου που συνήθως επηρεάζεται στα αρχικά στάδια της άνοιας.

Τα νιτρικά άλατα στα τεύτλα, όπως έχουμε δει, μετατρέπονται σε νιτρικό οξείδιο στο σώμα μας. Αυτό το νιτρικό οξείδιο επιτρέπει στα κύτταρα του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους, ενισχύοντας έτσι την υγεία του εγκεφάλου. Τα νιτρικά βελτιώνουν επίσης τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Ο χυμός των τεύτλων, έχει επίσης βρεθεί ότι εμποδίζει το Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, όσοι έπιναν χυμό τεύτλων είχαν υγιέστερους εγκεφάλους και βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, τα διαιτητικά νιτρικά μπορούν να βελτιώσουν τη ροή αίματος του εγκεφάλου, ενισχύοντας έτσι τη λειτουργία του εγκεφάλου.


8. Αποτελούν χρήσιμη τροφή για την κύηση

Ειδικά λόγω της συμπλήρωσης των νιτρικών τους, η κατανάλωση των τεύτλων, είναι ευεργετική για τις έγκυες γυναίκες.

Τα τεύτλα είναι επίσης πλούσια σε φολικό οξύ, γεγονός που αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για τις έγκυες μητέρες να τα συμπεριλάβουν στη διατροφή τους. Το φολικό οξύ βοηθά στην πρόληψη των ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα στο μωρό.


9. Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αναιμίας

Γνωρίζουμε ότι η ανεπάρκεια σιδήρου προκαλεί αναιμία. Τα τεύτλα είναι πλούσια σε σίδηρο και η απορρόφηση του σιδήρου είναι καλύτερη από τα τεύτλα σε σχέση με άλλα λαχανικά.

Το φυλλικό οξύ στα τεύτλα βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας.


10. Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Ένα χαρακτηριστικό του παντζαριού, είναι η φυσική του γλυκύτητα. Γι' αυτό μπορείτε να αντικαταστήσετε το τεχνητό γλυκαντικό με αυτό το λαχανικό. Επειδή μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την απώλεια βάρους. Μιλώντας για το χυμό τεύτλων, είναι καλύτερο, καθώς το σώμα μας μπορεί να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά από το χυμό.

Εντάξτε στην διατροφή σας αυτό το ευεργετικό λαχανικό και δείτε τα επίπεδα της υγεία σας να βελτιώνονται σημαντικά.

Market News

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δεκαπεντάχρονη σώθηκε από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο χάρη σε πρωτοποριακή επέμβαση

30 Νοεμβρίου 2023, 18:20
Οι γιατροί από τα νοσοκομεία Αιγινήτειο - Αρεταίειο - Αλεξάνδρα που αφαίρεσαν τον θρόμβο ...

Διδυμότειχο: Μετά την αγρότισσα από το Μεσολόγγι, ζευγάρι ηλικιωμένων έκανε δωρεά €100.000 στο Νοσοκομείο

27 Νοεμβρίου 2023, 20:19
Η Σωτηρία και ο Παναγιώτης Αραμπατζής έζησαν πολλά χρόνια στη Γερμανία και έκαναν οικονομίες ...

Θεσσαλονίκη: Παραπομπή σε δίκη για τον γιατρό που ζητούσε «φακελάκι» από ασθενείς

02 Οκτωβρίου 2023, 22:26
Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε να δικαστεί 60χρονος γυναικολόγος - ογκολόγος, που κατηγορείται ότι ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ιράν, ανθρώπινα δικαιώματα και ΟΗΕ

    «Σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι να ενώσουν όλα τα έθνη του κόσμου ώστε να εργαστούν για την ειρήνη και την ανάπτυξη, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων». Καταστατικός χάρτης ΟΗΕ, 1945 Εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι το Ιράν ήταν προεδρεύουσα χώρα στο διήμερο (2-3 τρέχοντος μηνός) Κοινωνικό Φόρουμ του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0