Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Αυτό είναι το μυστικό σας όπλο κατά των ιώσεων!

Αρχική | Υγεία | Αυτό είναι το μυστικό σας όπλο κατά των ιώσεων!

Η εποχή της γρίπης έχει ξεκινήσει αλλά και οι κοινές ιώσεις εξαπλώνονται κατά κύματα. Η καλή ενημέρωση είναι ο βασικός τρόπος για να προλάβουμε, να αντιμετωπίσουμε σωστά και να αναρρώσουμε εντελώς στην περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με τους ιούς.Πώς ένας ιός μας ρίχνει στο κρεβάτι

Η γρίπη, όπως και οι περισσότεροι ιοί, εξαπλώνεται με σταγονίδια μέσω του αέρα. Αυτό σημαίνει πως αν βρισκόμαστε 1-2 μέτρα μακριά από κάποιον που έχει τον ιό, είναι αρκετά πιθανό να κολλήσουμε. Όταν ο ιός μπει στον οργανισμό μας, προσκολλάται στις βλεννογόνους μεμβράνες όπως το πίσω μέρος της μύτης, ο λαιμός και οι βρόγχοι των πνευμόνων.

Στη συνέχεια, ο εισβολέας καταλαμβάνει τα επιθήλια κύτταρα που αποτελούν τις βλεννογόνους μεμβράνες και παίρνει τον έλεγχο του μεταβολικού τους μηχανισμού με στόχο να αντιγραφεί και να φτιάξει περισσότερους ιούς, οι οποίοι μολύνουν γειτονικά κύτταρα.

Αυτή η αρχική φάση διαρκεί μία με τέσσερις ημέρες. "Στην αρχή, δεν νιώθουμε άρρωστοι. Δεν γνωρίζουμε, καν, πως ο ιός βρίσκεται στον οργανισμό" σχολιάζει ο δρ William Schaffner, ειδικός στις μολυσματικές νόσους στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt στις ΗΠΑ.

Καθώς ο ιός αποικίζει τον αναπνευστικό μας σωλήνα, το σώμα μας αρχίζει να καταλαβαίνει πως κάτι συμβαίνει και ως αντίδραση, ενεργοποιεί τις ανοσολογικές του στρατιές, απελευθερώνοντας πρωτεΐνες, τις ιντερφερόνες, για να αντιμετωπίσουν τον εισβολέα. Οι ιντερφερόνες κατακλύζουν το κυκλοφορικό μας και συγκεντρώνονται στις βλεννογόνους, παρακινώντας κι άλλες πρωτεΐνες, τις κυτοκίνες, να μπουν στη μάχη. Αυτές οι πρωτεΐνες-στρατιώτες κυκλοφορούν στο σώμα μας, έτοιμες για συμπλοκή. "Παραδόξως, οι στρατιώτες του οργανισμού μας είναι αυτοί που μας προκαλούν τα δυσάρεστα συμπτώματα της γρίπης ή μιας απλής ίωσης" εξηγεί ο καθηγητής.

Ο πόλεμος προκαλεί φθορές, οπότε ανεβάζουμε πυρετό, πονάει το κεφάλι, οι μύες και όλο το μας το σώμα. Αυτά τα πρώτα έντονα συμπτώματα, μάλιστα, είναι που διαχωρίζουν τη γρίπη από ένα κοινό κρυολόγημα.

Παρότι μπορεί να νιώθουμε χάλια γενικώς, η πραγματική μάχη δίνεται μέσα στον αναπνευστικό μας σωλήνα όπου εντοπίζεται ο ιός. Όταν ο πόλεμος λήξει, και οι στρατιώτες του ανοσοποιητικού εξολοθρεύσουν τον ιό, παύει ο πυρετός και οι πόνοι στο σώμα, παραμένει όμως ακόμη η φλεγμονή στο λαιμό, τα ιγμόρεια και τους βρόγχους καθώς τα κύτταρα σε αυτές τις περιοχές έχουν υποστεί φθορές και είναι σαν πληγές. Γι’ αυτό "τρέχει" η μύτη μας, φτερνιζόμαστε και βήχουμε για να απομακρυνθούν οι φθαρμένοι ιστοί.

 

Το μυστικό μας όπλο

Ο πόνος σε όλο το σώμα και ο πυρετός αποτελούν ένδειξη πως θα πρέπει να αρχίσουμε να πίνουμε πολλά υγρά. Η μάχη που συμβαίνει στο σώμα μας, μας αφυδατώνει περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πίνουμε ένα ποτήρι νερό ή άλλο υγρό κάθε ώρα, αποφεύγοντας καφεϊνούχα και αλκοολούχα ροφήματα. Η επαρκής ενυδάτωση, θα ελαττώσει τον πονοκέφαλο και θα υποστηρίξει την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού καθώς οι πρωτεΐνες-στρατιώτες μεταφέρονται στις περιοχές της εισβολής μέσω των σωματικών υγρών και η αφυδάτωση εμποδίζει τη μετακίνησή τους. Αυτός είναι και ένας λόγος που όταν είμαστε άρρωστοι έχουμε διάθεση για σούπα και λαχταρούμε ζουμερά φρούτα και σαλάτες.

Capital.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών έχει συνέπειες

07 Μαρτίου 2024, 19:15
 - Δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε επιδημίες ιλαράς το 2024     Φωτό: Pixabay.com Στην Ελλάδα, από την αρχή ...

Χειροπέδες σε γιατρό Κέντρου Υγείας - Έδινε ψεύτικες βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

02 Μαρτίου 2024, 18:34
 Ηλεία   Ο γιατρός είχε συνάψει συμφωνία με "ιατρικούς επισκέπτες" συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, για να συνταγογραφεί ...

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 50.000 ασθενείς

26 Φεβρουαρίου 2024, 21:45
Φωτό: Pixabay.com Καϊτανίδου Μάρθα Την αξιοποίηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0