Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Μαστίχα Χίου: το «πολύτιμο δάκρυ» της φύσης

Αρχική | Υγεία | Μαστίχα Χίου: το «πολύτιμο δάκρυ» της φύσης

Ευλογημένη με την πολύτιμη μαστίχα, η Χίος, παράγει το «πολύτιμο δάκρυ», όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται η μαστίχα, που πλέον, κυκλοφορεί και ως φάρμακο.


Τι είναι η μαστίχα;

Πρόκειται για φυσική, αρωματική ρητίνη που εκκρίνεται από τον κορμό και τα μεγάλα κλαδιά του μαστιχόδενδρου, μέσω επιφανειακών τομών που προκαλούνται με αιχμηρά εργαλεία. Η μαστίχα εμφανίζεται σαν δάκρυ στα χαραγμένα σημεία και ρέει κατά σταγόνες στο χώμα. Κατά την έκκρισή της έχει τη μορφή κολλώδους και διαυγούς υγρού και στερεοποιείται σε ακανόνιστα σχήματα μετά την πάροδο 15-20 ημερών.


Συστατικά

Μια σειρά από πολύτιμα συστατικά συνθέτουν την μαστίχα Χίου: τερπενικά οξέα, φυτοστερόλες, πολυφαινολικά μόρια και ένας μεγάλος αριθμός από άλλα δραστικά συστατικά, που φθάνουν τα 80 στο σύνολό τους, γεγονός που την κατατάσσει μοναδική σε όλο τον κόσμο. Η Μαστίχα Χίου, από το 1997, έχει χαρακτηρισθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).


Φάρμακο με την «σφραγίδα» του ΕΟΦ

Ως αποτέλεσμα πολυετών ερευνών, η μαστίχα Χίου εγκρίθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και πλέον κυκλοφορεί με τη μορφή κάψουλας, ως φάρμακο για την ανακούφιση στομαχικών διαταραχών και ως συμπλήρωμα για την υγιεινή του πεπτικού μας συστήματος, χρησιμοποιούμενη συμπληρωματικά στην καθημερινή μας διατροφή.


Πού ωφελεί;

Μια σειρά από επιστημονικές μελέτες έχουν κατά καιρούς αποδείξει τη μοναδικότητα της μαστίχας Χίου και τα οφέλη της στην υγεία. Έρευνες υποδεικνύουν την ευεργετική της δράση κατά των παθήσεων του πεπτικού συστήματος καθώς και την αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική της δράση. Συμβάλλει στην επούλωση τραυμάτων και στην ανάπλαση της επιδερμίδας ενώ καταπολεμά την κακοσμία του στόματος και φροντίζει για την στοματική υγιεινή.

Λόγω της ισχυρής αντιφλεγμωνόδους δράσης του ελεανολικού και ολεανολικού οξέος (3-οξοτριτερπένιο), η μαστίχα, δρα επουλωτικά λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων ξεκινώντας από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες.

Έρευνα του πανεπιστημίου του Νόττιγχαμ αναφέρει ότι ακόμα και σε ελάχιστες δόσεις, η μαστίχα μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος, λόγω της αντιμικροβιακής της δράσης, ενώ σημαντική είναι και η επίδρασή της στη λειτουργία του ήπατος, καθώς ενεργοποιεί την αποτοξινωτική του δραστηριότητα.

Νεότερα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η μαστίχα Χίου μπορεί να διαθέτει μεταβολικές δράσεις κυρίως υπολιπιδαιμικές και αντιδιαβητικές, οι οποίες αποτελούν ήδη αντικείμενο περαιτέρω έρευνας. Κάποιες μελέτες, της έχουν αποδώσει και αντικαρκινική δράση.

itrofi.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών έχει συνέπειες

07 Μαρτίου 2024, 19:15
 - Δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε επιδημίες ιλαράς το 2024     Φωτό: Pixabay.com Στην Ελλάδα, από την αρχή ...

Χειροπέδες σε γιατρό Κέντρου Υγείας - Έδινε ψεύτικες βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

02 Μαρτίου 2024, 18:34
 Ηλεία   Ο γιατρός είχε συνάψει συμφωνία με "ιατρικούς επισκέπτες" συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, για να συνταγογραφεί ...

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 50.000 ασθενείς

26 Φεβρουαρίου 2024, 21:45
Φωτό: Pixabay.com Καϊτανίδου Μάρθα Την αξιοποίηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0