Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Οι αποδράσεις που εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ. – Τα 5 κενά ασφαλείας

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Οι αποδράσεις που εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ. – Τα 5 κενά ασφαλείας

Λειψανδρία, πλημμελείς έλεγχοι, ολιγωρία και ανύπαρκτη ενδοεπικοινωνία «χαρίζουν» σε επικίνδυνους κακοποιούς την ελευθερία τους.




Αλέξανδρος Καλαφάτης

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η απόδραση τεσσάρων επικίνδυνων ποινικών από τη Διεύθυνση Μεταγωγών ήταν η δεύτερη μέσα σε διάστημα έξι μηνών, από τις εγκαταστάσεις όπου συστεγάζονται οι Διευθύνσεις Μεταγωγών και Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη.

Στις 11 Ιανουαρίου 2019, έξι αλλοδαποί είχαν καταφέρει να αποδράσουν με σχοινί, κατεβαίνοντας από το παράθυρο των κρατητηρίων στο προαύλιο των εγκαταστάσεων. Εκεί δεν έγιναν αντιληπτοί έγκαιρα από τους σκοπούς και έτσι πήδηξαν την περίφραξη. Δύο Αλγερινοί, τρεις Μαροκινοί και ένας Σύρος έγιναν αφορμή τότε για να έρθουν στο φως τα κενά ασφαλείας. Το μάθημα, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έγινε πάθημα.

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

 

Ιδιο ήταν το σκηνικό τα ξημερώματα της Δευτέρας, μόλις έξι μήνες μετά την τελευταία απόδραση. Μόνο που αυτή τη φορά οι δραπέτες δεν κρατούνταν απλά για διοικητική απέλαση αλλά για σοβαρά εγκλήματα που είχαν διαπράξει στο παρελθόν, για τα οποία θα κατέληγαν στη φυλακή.

Αστυνομικές πηγές εξήγησαν στη HuffPost τα κενά ασφαλείας:

Το πρώτο είναι ότι χθες υπήρχαν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Μεταγωγών τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι έπρεπε να φυλάνε 24 κρατούμενους. Ο αριθμός των σκοπών κρίνεται ως εξαιρετικά μικρός και αποδίδεται στη λειψανδρία σε μάχιμες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Ενα δεύτερο θέμα είναι ότι οι αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μεταγωγών (οι οποίοι φυλάνε από κοινού τις εγκαταστάσεις) δεν έχουν ενδοεπικοινωνία, κάτι που συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασύρματοι που διαθέτουν τους παρέχουν επικοινωνία με το επιχειρησιακό κέντρο της Αμεσης Δράσης. Δεν υπάρχει, όμως, δυνατότητα μεταξύ τους επικοινωνίας. Το αποτέλεσμα ήταν οι σκοποί που βρίσκονταν στο προαύλιο της Διεύθυνσης Μεταγωγών να μην ενημερωθούν έγκαιρα για την απόδραση που έγινε στον κλειστό χώρο των κρατητηρίων.

Ενα τρίτο ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί στην κεντρική πύλη υπήρχε μόνο ένας σκοπός και όχι δύο, όπως θα ήταν το επιχειρησιακά ορθό. Αυτό είχε ως συνέπεια όταν τον πλησίασαν οι τέσσερις δραπέτες να είναι μόνος του και να έχει συντριπτικό μειονέκτημα απέναντί τους.

Τέταρτο σοβαρό θέμα είναι το πώς υπήρχαν μέσα στα κελιά του Μεταγωγών αυτοσχέδια μαχαίρια, με τα οποία ξεκίνησαν όλα, όταν οι κρατούμενοι απείλησαν με αυτά και πήραν όμηρο το σκοπό των κρατητηρίων. Δεν είχε γίνει έλεγχος στα κελιά για την ύπαρξη πολεμοφοδίων;

Πέμπτο ερώτημα είναι γιατί ο σκοπός των κρατητηρίων επέτρεψε στον κρατούμενο, που προσποιήθηκε τον άρρωστο, να εξέλθει του κελιού του για να πάει να πάρει το φάρμακό του από το σάκο του, αντί να πάει ο αστυνομικός να φέρει το φάρμακο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο σκοπός δεν κλείδωσε την πτέρυγα των κρατητηρίων, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι τρεις να βρουν ευκαιρία να αποδράσουν με το συνεργό τους.

Huffington Post





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Επιδείνωση του καιρού την Κυριακή

02 Δεκεμβρίου 2023, 13:21
 – Έρχονται ισχυρές βροχές, κεραυνοί και χαλάζι Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές βροχές και ...

Ενέδρα θανάτου στο Παλαιό Φάληρο

01 Δεκεμβρίου 2023, 13:01
 – Ποιος ήταν ο 60χρονος που δολοφονήθηκε Ξεκαθάρισμα λογαριασμών βλέπουν οι αστυνομικοί που ερευνούν την ...

Δημοσκόπηση Metron: Κυριαρχία ΝΔ-Μητσοτάκη, προβάδισμα 22,9 μονάδων

30 Νοεμβρίου 2023, 21:17
 -Στο 15,3% το ΠΑΣΟΚ, μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ για την τρίτη θέση   Φωτό: Pixabay.com Την άνετη πρωτιά της ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

    image

    Ιράν, ανθρώπινα δικαιώματα και ΟΗΕ

    «Σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι να ενώσουν όλα τα έθνη του κόσμου ώστε να εργαστούν για την ειρήνη και την ανάπτυξη, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων». Καταστατικός χάρτης ΟΗΕ, 1945 Εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι το Ιράν ήταν προεδρεύουσα χώρα στο διήμερο (2-3 τρέχοντος μηνός) Κοινωνικό Φόρουμ του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0