Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Η Τουρκική Δημοκρατία ζει», «Πλήγμα για Ερντογάν» - Τα διεθνή ΜΜΕ για τη νίκη Ιμάμογλου

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | «Η Τουρκική Δημοκρατία ζει», «Πλήγμα για Ερντογάν» - Τα διεθνή ΜΜΕ για τη νίκη Ιμάμογλου

«Αυτές οι εκλογές έβαλαν τέλος στη δικτατορία».

 

 

 

ASSOCIATED PRESS

Στη νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου επί του τέως πρωθυπουργού της Τουρκία, Μπιναλί Γιλντιρίμ στην εκλογική μάχη για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης αναφέρονται τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνοντας πως η επικράτηση του αντικυβερνητικού υποψηφίου αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα, αλλά και μήνυμα για τον Ερντογάν.

«Η αντιπολίτευση στην Τουρκία κατάφερε πλήγμα στον Ερντογάν» είναι ο τίτλος τoυ Reuters τονίζοντας πως η νίκη στην Κωνσταντινούπολη «καταστρέφοντας την αίσθηση που υπήρχε πως είναι αήττητος» ενώ η επιλογή των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων χαρακτηρίζεται ως ένα μήνυμα προς τον πρόεδρο τη χώρας.

«Αυτές οι επαναληπτικές εκλογές έβαλαν τέλος στη δικτατορία» σχολιάζει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο η 48χρονη Γκουλκάν Ντεμιρκαγιά, μια νοικοκυρά η οποία ζει σε μια από τις γειτονιές της Κωνσταντινούπολης όπου η στήριξη στο κυβερνών ΑΚP είναι ισχυρή. «Με τη βοήθεια του Θεού θα ήθελαν να τον δω [σ.σ. τον Ιμάμογλου] πρόεδρο σε πέντε χρόνια. Η κυριαρχία ενός και μόνο ανθρώπου [σ.σ. Ερντογάν] πρέπει να τελειώσει».

Ανάλογος και ο τίτλος στο Associated Press:«Η νίκη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, χτύπημα Ερντογάν» ενώ σχολιάζει πως πρόκειται για μια εμβληματική νίκη τονίζοντας πως ο πρόεδρος της Τουρκίας πίεσε όσο περισσότερο μπορούσε για να καταφέρει να εκλεγεί ο εκλεκτός του κόμματός του και τέως πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ αλλά δεν κατάφερε. Μάλιστα τονίζεται πως και ο ίδιος ο Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα. Επίσης αναλυτές τονίζουν πως δεν αποκλείεται ο Εντογάν να προχωρήσει σε περιορισμός των εξουσιών του νέου δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ή και να υπονομεύσει την εξουσία του με άλλους τρόπους πιο έμμεσους.

ASSOCIATED PRESS

Ο δε Lisel Hintz, βοηθός καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins SAIS επισημαίνει πως πως ο Ιμάμογλου αντιστάθηκε σε μια διχαστική εκστρατεία και επικράτησε με ένα θετικό μήνυμα. Η σημασία της νίκης του «δεν μπορεί να υποτιμηθεί». Και συνεχίζει: «Πρέπει τώρα να περιμένουμε και να δούμε αν η θητεία του θα επηρεαστεί καθ′ οιονδήποτε τρόπο, είτε με περικοπή χρηματοδότησης και παρεμπόδιση της ικανότητας του γραφείου του να παρέχει υπηρεσίες είτε με την απομάκρυνσή του με κάποιο νομικό πρόσχημα».

Το δε CNN εκτιμά πως η «Η ψήφος της Κωνσταντινούπολης σηματοδοτεί αλλαγή στην κυριαρχία του Ερντογάν» και τονίζει πως η νίκη του Ιμάμογλου σηματοδοτεί την αλλαγή, την ελπίδα και ένα νέο ξεκίνημα υπενθυμίζοντας το σλόγκαν του νέου δημάρχου «Όλα θα πάνε καλά». Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, οι επαναληπτικές εκλογές από ένα σημείο και μετά δεν είχε τόσο πολύ να κάνει με τη δημαρχία όσο με ερώτημα «εάν το βασικό και πιο αδιαμφισβήτητο μέρος των δημοκρατιών διαδικασιών μιας χώρας, δηλαδή η κάλπη, θα επιβίωνε κατά τη θητεία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όχι μόνο επέζησε, αλλά έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα δίνοντας στο Ιμαμόγλου την εξουσία στην οικονομική καρδιά της Τουρκίας».

Η επικράτηση του Εκρέμ Ιμάμογλου στις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές για την Δημαρχία της Κωνσταντινούπολης απασχολεί έντονα και τα ΜΜΕ στη Γερμανία.

«Το σύστημα Ερντογάν κλονίζεται», είναι ο τίτλος σχολίου του Μαξιμίλιαν Ποπ στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο νικητής των εκλογών έγραψε ιστορία, αλλά και ότι ο Ερντογάν βρίσκεται πλέον υπό πρωτοφανή πίεση. Ο επί χρόνια ανταποκριτής του περιοδικού στην Κωνσταντινούπολη, κάνει λόγο για ιστορική νίκη, τόσο για τον Ιμάμογλου, τον οποίο, όπως επισημαίνει, δεν υπολόγιζε στην αρχή κανείς, για το κόμμα του, το CHP, το οποίο «είχε ξεχάσει εδώ και καιρό να κερδίζει», αλλά και για την Δημοκρατία, η οποία «θεωρείτο νεκρή και τώρα αναστήθηκε». Για τον Πρόεδρο Ερντογάν, «το αποτέλεσμα είναι μάλλον η χειρότερη ήττα της θητείας του», αναφέρει ο Ποπ και προσθέτει ότι μετά την 23η Ιουνίου, λίγα πράγματα θα παραμείνουν ίδια στην τουρκική πολιτική.

«Η λαμπρή νίκη του Ιμάμογλου θα έχει συνέπειες και όχι μόνο για την Κωνσταντινούπολη, αλλά για όλη τη χώρα», προβλέπει και προσθέτει: «Είναι πρώτα απ′ όλα μια απόδειξη του πόσο ζωντανή είναι η τουρκική δημοκρατία, παρ′ όλες τις δυσκολίες. Ο Ερντογάν έχει γκρεμίσει τους θεσμούς (...) Με την ακύρωση των εκλογών του Μαρτίου έκανε ένα ακόμη βήμα στον δρόμο προς τον απολυταρχισμό. Οι Κωνσταντινουπολίτες ωστόσο δεν έχασαν ποτέ την πεποίθηση ότι η αλλαγή προς τον δημοκρατικό δρόμο δεν έχει χαθεί».

Σε εκτενές κείμενό της η αγγλόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle κάνει λόγο για «μεγάλο χτύπημα» στον Ερντογάν. «Η δεύτερη ήττα στην Κωνσταντινούπολη, την μεγαλύτερη πόλη της χώρας και οικονομική της πρωτεύουσα, κατάφερε μείζον χτύπημα στον Ερντογάν και στο κόμμα του ΑΚΡ και θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερες πολιτικές συνέπειες. Αναλυτές λένε ότι μπορεί να οδηγήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, πριν από το 2023», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Για την «αρχή του τέλους της εποχής Ερντογάν» κάνει λόγο σε ανάλυσή της η εφημερίδα Bild και επισημαίνει ότι η τελευταία απόπειρα του τούρκου Προέδρου εναντίον της δημοκρατίας, με την ακύρωση των εκλογών του Μαρτίου, εξελίχθηκε σε αυτογκόλ. Στο άρθρο περιγράφεται η πορεία του Ερντογάν των τελευταίων ετών, οι διώξεις σε βάρος ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, δημοσίων υπαλλήλων, δικαστικών κ.λπ., ενώ τονίζεται ότι όσο ισχυρότερος γινόταν ο ίδιος, τόσο πιο αδύναμη γινόταν η Τουρκία. «Η οικονομία είναι κατεστραμμένη: οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη και ο πληθωρισμός αδειάζει το πορτοφόλι των Τούρκων. Στην εξωτερική πολιτική η Τουρκία είναι πιο απομονωμένη από ποτέ, επιδεινούμενες διενέξεις με γειτονικές χώρες προκαλούν προβλήματα, ενώ οι σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ βρίσκονται στο ναδίρ. Ο Ερντογάν είναι για τον διεθνή διπλωματικό χώρο ανεπιθύμητος επισκέπτης», γράφει χαρακτηριστικά η Bild, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι νέες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη έδειξαν ότι «είναι ακόμη εφικτή μια συντεταγμένη αλλαγή εξουσίας μέσω δημοκρατικών εκλογών».

«Η τουρκική Δημοκρατία ζει», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης στην εφημερίδα Τagesspiegel, η οποία αναφέρει ότι «η συνδρομή του Ερντογάν στην εξουσία έληξε με αυτήν την ήττα - απόδειξη της ζωής της δημοκρατίας» και κάνει λόγο για «σημείο καμπής» για την Τουρκία, καθώς για πρώτη φορά ο Ερντογάν και το κόμμα του δεν μπορούν πλέον να συμπεριφέρονται με την πεποίθηση ότι στο τέλος θα έχουν την στήριξη των πολιτών. «Οι εκλογές ήταν ένα μάθημα για την υπεροψία και την αλαζονεία της εξουσίας», γράφει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος, η οποία εκτιμά ότι η νίκη της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη ήλθε λόγω της κακής κατάστασης της τουρκικής οικονομίας, της διάψευσης των υποσχέσεων του ΑΚΡ για περισσότερη ευημερία, λόγω της χαρισματικής προσωπικότητας του 49χρονου Ιμάμογλου, λόγω της καμπάνιας του υπέρ της συνοχής και όχι του διχασμού των πολιτών και λόγω της ανεπίσημης συνεργασίας του με το κουρδικό HDP.

«Η εξουσία του Ερντογάν διέβη το ζενίθ της», γράφει στη Süddeutsche Zeitung, σε σχόλιο της, η Κριστιάνε Σλέτσερ, η οποία αναφέρει ότι η νίκη της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί μεν ηχηρό χαστούκι για την κυβέρνηση, αλλά σημάδι ελπίδας για την χώρα, καθώς δείχνει ότι παρά τις αδυναμίες του, το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι ικανό για διορθώσεις. Η αρθρογράφος διευκρινίζει ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει και ότι οι συσχετισμοί στην Τουρκία αλλάζουν τόσο γρήγορα.

Huffington Post

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Άνοιγμα Αλίεφ στους Αρμένιους της περιοχής - Οι αυτονομιστές παραδίδουν τον οπλισμό τους

20 Σεπτεμβρίου 2023, 21:15
Πηγή Άρθρου ΑΠΕ - ΜΠΕ Την προοπτική συνεργασίας, συμφιλίωσης και ανάπτυξης από κοινού πρότεινε απόψε ο ...

Σεισμός στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 800 οι νεκροί

09 Σεπτεμβρίου 2023, 15:28
Ο σεισμός έπληξε την παλιά πόλη του Μαρακές Σύνταξη ΙΝ   Φωτό: Pixabay.com Τουλάχιστον 820 άνθρωποι έχασαν τη ...

Τι είναι τα «υπολειπόμενα» για τα οποία απεργούν ηθοποιοί και συγγραφείς του Χόλιγουντ

20 Ιουλίου 2023, 23:28
Παραδοσιακά, οι ηθοποιοί και οι συγγραφείς πληρώνονται για κάθε φορά που μια εκπομπή προβάλλεται ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ένα δάκρυ για τη Νίκη

    Η Νίκη δεν υπάρχει πια. Η Νίκη πέθανε. Τα πελώρια θλιμμένα μάτια της έκλεισαν για πάντα, το βασανισμένο βλέμμα της όμως θα μείνει εδώ, γεμάτο απορία, να μας στοιχειώνει, να μας στήνει στα πέντε μέτρα. Αν δεν ήταν ένα τόσο αθώο και άκακο πλασματάκι, θα μπορούσε να μας καταριέται. Όμως η Νίκη δεν είχε μάθει να κρατά κακία, το μόνο ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0