Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Αυτό είναι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης» – Ανάρτηση Μητσοτάκη στο facebook (video)

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | «Αυτό είναι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης» – Ανάρτηση Μητσοτάκη στο facebook (video)

«Σήμερα, όλοι οι Υπουργοί παρέλαβαν έναν φάκελο με τους στόχους μας ανά υπουργείο, το πρόγραμμα δράσης μας ως τον Δεκέμβριο και ένα 6μηνιαίο σχέδιο πρωτοβουλιών» αναφέρεται στην ανάρτηση του πρωθυπουργού

 

 

 

Ένα βίντεο διάρκειας μισού λεπτού ανέβασε στον λογαριασμό του στο facebook ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τίτλο «Αυτό είναι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης».

Στην ανάρτησή του, ο πρωθυπουργός σημειώνει: «Σήμερα, όλοι οι Υπουργοί παρέλαβαν έναν φάκελο με τους στόχους μας ανά υπουργείο, το πρόγραμμα δράσης μας ως τον Δεκέμβριο και ένα 6μηνιαίο σχέδιο πρωτοβουλιών. Η κυβέρνηση θα λειτουργήσει με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και διαρκή αξιολόγηση».

Στο βίντεο υπάρχει το εξής μήνυμα: «Από σήμερα αλλάζει πλήρως το μοντέλο διακυβέρνησης. Κάθε υπουργός λαμβάνει έναν φάκελο με το στρατηγικό σχέδιο του τομέα του όπου περιγράφονται οι κεντρικοί μας στόχοι, τα χρονοδιαγράμματα, οι ομάδες έργου και η υποστήριξη που θα χρειαστεί. Σχεδιάζουμε, υλοποιούμε και αξιολογούμε τις πολιτικές μας με έναν και μόνο στόχο. Να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη».

 

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας που θα κληθούν να υπηρετήσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης καθώς και όλες λεπτομέρειες σχετικά με την την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου περιγράφoνται αναλυτικά σε κείμενο που δόθηκε προς τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι θα υπάρχει εφεξής συνεχής επικοινωνία  µε τους Υπουργούς και Γ.Γ. για την υποστήριξη και τον συντονισµό των ενεργειών τους και την επίτευξη των στόχων του κυβερνητικού προγράµµατος, µέσω ενός ενιαίου µηχανισµού παρακολούθησης.

Στο κείμενο που δόθηκε στους νέους υπουργούς τονίζεται πως θα υπάρχει συνεχής αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης ως προς τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στη φιλοσοφία που διέπει το νέο τρόπο διακυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και η κατάρτιση ετήσιου σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής από κάθε υπουργείο σε συνάρτηση µε τον προϋπολογισµό.

Αναφορικά με τις προσλήψεις θα υπάρξει ετήσιος προγραμματισμός.


Περιορισμός στον αριθμό μετακλητών υπαλλήλων

Όπως αναφέρεται, θα υπάρξει δραστικός περιορισµός στον αριθµό µετακλητών υπαλλήλων/συµβούλων ενώ όπως είχε γίνει ήδη γνωστό από χθες, θα υπάρξει απαγόρευση πρόσληψης συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθµού για τα µέλη της κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς.  Την ίδια στιγμή, θα υπάρξει απαγόρευση άσκησης οποιασδήποτε επαγγελµατικής και επιχειρηµατικής δραστηριότητας για όλο το Κυβερνητικό σχήµα συµπεριλαµβανοµένων και των Γενικών και Ειδικών Γραµµατέων.

Ακόμη, απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύµβασης µε το Δηµόσιο για όλο το Κυβερνητικό σχήµα συµπεριλαµβανοµένων και των Γενικών και Ειδικών Γραµµατέων καθώς και για τους συζύγους και τα προστατευόµενα τέκνα τους.


Το νέο πληροφοριακό σύστημα για το συντονισμό της κυβέρνησης

Στις αναλυτικές οδηγίες που δόθηκαν προς τα νέα μέλη της κυβέρνησης, περιγράφεται και το νέο πληροφοριακό σύστηµα για το συντονισµό του κυβερνητικού προγράµµατος.

Όπως έγινε γνωστό, θα τροφοδοτείται µε όλα τα έργα / ενέργειες που συνθέτουν το Κυβερνητικό Πρόγραµµα σε σχέση µε τους αντίστοιχους στόχους και δράσεις. Ειδικότερα:

 

  • Προσδορίζει τα κατά περίπτωση συναρµόδια Υπουργεία, καθώς και τους συναρµόδιους φορείς
  • Ελέγχει τον προγραµµατισµό κάθε δράσης µε βάση τον προγραµµατισµένο χρονοδιάγραµµα
  • Περιλαµβάνει τις εκθέσεις προόδου για την πορεία κάθε Προγράµµατος
  • Υποστηρίζει την επικαιροποίηση του προγράµµατος µε προσθήκη νέων έργων κατά την διάρκεια της 4ετίας
  • Προεδρία της Κυβέρνησης

 

Αναφορικά με τη λειτουργία της Προεδρίας της Κυβέρνησης, επισημαίνεται ότι θα έχει ως στόχο την υποστήριξη του έργου των υπουργείων, τον συντονισμό και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου καθώς και την υποστήριξη στο νομοπαρασκευαστικό έργο ενώ ο συντονισμός των υπουργείων ομαδοποιείται εφεξής σε ομοιογενείς δράσεις.

Στην «κεφαλή» θα βρίσκεται ο Υφυπουργός Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου ενώ θα υπάρξουν Γ.Γ που θα ασχολούνται με συγκεκριμένους τομείς.

Η Γ.Γ Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών θα ασχολείται με την υποστήριξη, τον συντονισμό και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου στα εξής υπουργεία. Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικρατείας επί θεσμικών θεμάτων, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας.


Υποστήριξη και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου

Βάσει των οδηγιών που δόθηκαν προς τους νέους υπουργούς, δηµιουργείται από την πρώτη µέρα διακυβέρνησης Μηχανισµός Υποστήριξης και Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου µε σκοπό τη συστηµατική υποστήριξη και παρακολούθηση του έργου των Υπουργείων και την έγκαιρη παρέµβαση για την εξασφάλιση της επιτυχούς εφαρµογής του.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει «σύνδεσµος» της Προεδρίας της Κυβέρνησης ανά Υπουργείο για την υποστήριξη του κυβερνητικού έργου, υπεύθυνος Διαχείρισης Προγράµµατος ανά Υπουργείο για την εξασφάλιση της ροής πληροφόρησης µεταξύ Υπουργείων και Μηχανισµού Υποστήριξης ενώ σε ετήσια βάση, θα υπάρξει μία διαδικασία επικαιροποίησης από κάθε Υπουργείο (το τελευταίο τρίµηνο κάθε έτους).


Δείτε τις οδηγίες για την υποστήριξη και παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου καθώς και το νέο μοντέλο διακυβέρνησης .

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Νέα αυστηρά μέτρα για την ενδοοικογενειακή βία: Ποινές χωρίς αναστολή, σύντομες δίκες, βραχιολάκι

20 Ιουνίου 2024, 12:38
  - Όλες οι αλλαγές   Φωτό: Pixabay.com Νέα σοβαρότατα μέτρα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής ...

Συνελήφθησαν 5 δράστες για την άγρια επίθεση στους δύο εθελοντές στην Πάρνηθα

21 Ιουνίου 2024, 12:56
- Πρόκειται για νεαρούς 22 και 23 ετών –Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για ...

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Πάτρα: Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε γη και αέρα

09 Ιουλίου 2024, 16:28
Σε εξέλιξη αλλά με βελτιωμένη εικόνα βρίσκεται σύμφωνα με την Πυροσβεστική η πυρκαγιά που ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0