Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Οι 9 μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης σε ασφαλιστικό, εργασιακό, πρόνοια

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Οι 9 μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης σε ασφαλιστικό, εργασιακό, πρόνοια

Του Δημήτρη Κατσαγάνη


 

 

Εννέα άμεσες προτεραιότητες στο ασφαλιστικό, εργασιακό και την πρόνοια προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη συνεδρίαση του νεοσυσταθέντος Υπουργικού Συμβουλίου. Αντιμετώπιση του δημογραφικού, αναδιάρθρωση του Ασφαλιστικού, μείωση εισφορών,  συσχέτιση του κατώτατου μισθού με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενίσχυση των επιθεωρητών εργασίας, επιβράβευση των επιχειρήσεων που είναι συνεπείς προς τα Ταμεία, αλλά και αύξηση των δαπανών για επιδόματα ανεργίας και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αποτελούν τις σημαντικότερες εξ αυτών.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις που θα "τρέξει" το Υπ. Εργασίας την επόμενη περίοδο θα είναι οι ακόλουθες :

1. "Ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας". Ήδη έχει εξαγγελθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί και αύξηση του αφορολόγητου ορίου κάθε οικογένειας κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί.

2. "Αναδιάρθρωση ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος με την εισαγωγή συστήματος τριών πυλώνων. Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός της 4ετίας". Σε χθεσινή του συνέντευξη ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης μίλησε για αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου στην κατεύθυνση των αναλογικότερης απόδοσης των συντάξεων.

3. "Συσχέτιση του κατώτατου μισθού με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας". Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει αύξηση του κατώτατου στα 730 ευρώ έως το 2022 έναντι των 650 ευρώ (μικτά) που είναι σήμερα.

4.  "Ενίσχυση των ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με αξιοποίηση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και εργαλείων για την αποτελεσματικότερη προστασία των εργαζομένων". Χθες ο Υπουργός Εργασίας, κος. Γιάννης Βρούτσης επισκέφθηκε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

5. "Διαμόρφωση Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, που θα επιβραβεύει με χαμηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται τους εργαζομένους τους και την εργατική νομοθεσία".

6. "Κίνητρα για επιχειρήσεις που προσφέρουν περισσότερες παροχές στους εργαζομένους τους".

7. "Αναβάθμιση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του ΟΑΕΔ και αύξηση του προϋπολογισμού κατά € 200 εκ. επιπλέον το χρόνο για τα επιδόματα ανεργίας με επανακαθορισμό των κριτηρίων απονομής". Έτσι από τα 997 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να δαπανήσει ο ΟΑΕΔ (βάσει της εισηγητικής έκθεσης του φετινού προϋπολογισμού) για επιδόματα ανεργίας φέτος, το σχετικό κονδύλι θα φτάσει τα 1,197 δισ. ευρώ.

8.  "Ενίσχυση του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με αύξησή του στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, καλύπτοντας 800.000 συμπολίτες μας". Το 2019 προβλέπεται η καταβολή 850 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Συνεπώς το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει αύξηση του σχετικού κονδυλίου κατά 150 εκατ. ευρώ.

9. "Κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία".

Capital.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δραγασάκης

18 Ιουλίου 2024, 12:27
- Ο Κασσελάκης έχει βάλει το κόμμα σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης «Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα ...

Δένδιας προς Τουρκία: Παρέλειψα να «ευχαριστήσω» τις δυνάμεις εισβολής

17 Ιουλίου 2024, 13:22
Με σκωπτικό τρόπο απαντά η Ελλάδα στην προσωπική επίθεση που άσκησε το υπουργείο Άμυνας ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0