Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Θέατρο: Γιώργου Φραγκούλη, "Το κορίτσι του μόλου" - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Θέατρο | Θέατρο: Γιώργου Φραγκούλη, "Το κορίτσι του μόλου" - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*

Σκηνοθεσία: Δώρα Τζερουνιάν

Σκηνικά - Κουστούμια: Ναταλία Σταμοπούλου

Κινησιολογική επιμέλεια: Θεοδώρα Λυμπεροπούλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιάννης Ζέρβας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Πηνελόπη Κόντε

Φωτογραφία: Κώστας Βολιώτης

Ερμηνείες: Βασίλης Τραϊφόρος (ζητιάνος). Γιώργος Χουσάκος (Λουκιανός, φοιτητής Νομικής). Βάια Καθιώτου (Κορίτσι τού μόλου). Λεονάρντο Θίμο (Παύλος, φοιτητής Θεολογίας).

Πολυεπίπεδο έργο τού Γιώργου Φραγκούλη, με σουρεαλιστικά στοιχεία, όπου οι ήρωες, εμμένοντας στις ιδέες τους, άλλοι βρίσκουν τη λύτρωση κι άλλοι οδηγούνται στην καταστροφή.  Μια αλληγορία πάνω στους ανθρώπινους χαρακτήρες και στην εγωπάθεια της εποχής, που θυμίζει σύγχρονο παραμύθι.

Ένας περιπλανώμενος ζητιάνος τριγυρνάει στο λιμάνι, επαιτώντας. Εκεί συναντά τον Λουκιανό, φοιτητή Νομικής, με αδυναμία στις γυναίκες. Στο ίδιο μέρος συχνάζει, κάποιες νύχτες, και το κορίτσι τού μόλου, μια αιθέρια ύπαρξη, που ο Λουκιανός βλέπει κι ερωτεύεται. Δεν θέλει να την πάει στο σπίτι του, επειδή σε αυτό μένει με συγκάτοικο, κάποιον θρησκόληπτο φοιτητή Θεολογίας, τον Παύλο μα, όταν το κορίτσι γνωρίζεται μαζί του, τα πάντα ανατρέπονται, για όλους.

Η σκηνοθέτιδα Δώρα Τζερουνιάν, αξιοποιώντας το εξαιρετικό κείμενο του Γιώργου Φραγκούλη, παρέδωσε στο κοινό μια «ονειρική» παράσταση (βοηθός σκηνοθέτη: Πηνελόπη Κόντε). Υπό τους υποβλητικούς φωτισμούς τού Γιάννη Ζέρβα, το λιμάνι, στη διάρκεια της νύχτας, γίνεται τόπος αναζήτησης παράνομου έρωτα αλλά κι επικίνδυνο σημείο για όσους συχνάζουν εκεί. Οι τέσσερις ηθοποιοί, κινούμενοι με τις σωστές οδηγίες τής Θοδώρας Λυμπεροπούλου, μέσα στο λειτουργικό σκηνικό (ένας μόλος λιμανιού) της Ναταλίας Σταματοπούλου και φορώντας τα ευρηματικά κουστούμια τής ιδίας, κατάφεραν να αποδώσουν τα μέγιστα, ερμηνεύοντας τους πολύ ιδιαίτερους χαρακτήρες τους. Ο Βασίλης Τραϊφόρος είναι εκπληκτικός στον ρόλο τού ζητιάνου, δίνοντας -εξωτερικά κι εσωτερικά- ατόφια την εικόνα  του. Ο Γιώργος Χουσάκος, θαυμάσιος Λουκιανός, νέος που θέλει να γευτεί, πλέρια, τις χαρές τής ζωής και του έρωτα. Η Βάια Καθιώτου, υπέροχη ως κορίτσι τού μόλου, να συμβολίζει μια πεταλούδα - ψυχή. Ο Λεονάρντο Θίμο ιδανικός «ευνουχισμένος» και κακομοίρης Παύλος –μια γραφική «καριακατούρα», που βγαίνει από τον λήθαργο μόλις βρει το αντικείμενο των κρυμμένων αναγκών του. Το ερωτικό τρίγωνο που δημιουργείται ανάμεσα στους δυο συγκάτοικους και στην κοπέλα, αν και ανομολόγητο, είναι ορατό και προσθέτει στην παράσταση, ώστε οι θεατές να καταχειροκροτήσουν όλους τους συντελεστές στο τέλος.

Διάρκεια: 1 ώρα και 25΄ λεπτά

Τετάρτη: 20.15  (Μέχρι 4/12/19)

«Πολυχώρος Αλεξάνδρεια»

Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής

Τηλ.: 212 100 7079

Νοέμβριος 2019


*Νίκος Μπατσικανής, συγγραφέας, ποιητής, κριτικός Θεάτρου

(μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών - Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν, Ελληνικά κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου - Χορού)

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Οι Καρέκλες του Ευγένιου Ιονέσκο - Του Ελισσαίου Βγενόπουλου

16 Μαϊου 2022, 21:05
Ω… πόσο όμορφα  λάμπει το τίποτα!!! Το πρωτοποριακό θεατρικό ρεύμα, του Θεάτρου του Παραλόγου, εμφανίστηκε ...

Θέατρο: "Τα Καλουτάκια" - Στο Θέατρο Παραμυθίας

30 Οκτωβρίου 2021, 18:32
 Θέατρο ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Παραμυθίας 27 , Αθήνα τηλέφωνο 2103457904     Τα Καλουτακια Για μια τελευταία παράσταση   'Eνα ταξίδι στη ζωή και ...

Θέατρο: Θόρντον Ουάιλντερ, "Η μικρή μας πόλη"

23 Απριλίου 2021, 20:22
Οι επιχειρήσεις Λεμπέση ανοίγουν ξανά το ιστορικό τους αρχείο και σε συνεργασία με τη ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ιράν, ανθρώπινα δικαιώματα και ΟΗΕ

    «Σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι να ενώσουν όλα τα έθνη του κόσμου ώστε να εργαστούν για την ειρήνη και την ανάπτυξη, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων». Καταστατικός χάρτης ΟΗΕ, 1945 Εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι το Ιράν ήταν προεδρεύουσα χώρα στο διήμερο (2-3 τρέχοντος μηνός) Κοινωνικό Φόρουμ του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0