Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ποιοι τάχατες θα σεβασθούν το «εμπάργκο» - Του Γιώργη Μασσαβέτα

Αρχική | Απόψεις | Ποιοι τάχατες θα σεβασθούν το «εμπάργκο» - Του Γιώργη Μασσαβέτα

Διεθνές ψιλό γαζί. Κάθονται στο ίδιο τραπέζι, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, στην διάσκεψη της «Διαδικασίας του Βερολίνου» και προσυπογράφουν μια απόφαση για την επιβολή απαγόρευσης στις πωλήσεις όπλων, προς τις αντιμαχόμενες πλευρές, στην Λιβύη. Και περιμένουν, στον ΟΗΕ ή σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, να …ξεμείνουν από οπλισμό οι αντιμαχόμενοι και έτσι να τελειώσει ο εμφύλιος. Δηλαδή να χάσουν οι ΗΠΑ του Τραμπ και η Ρωσία του Πούτιν τα υπερκέρδη τους από το εμπόριο οπλικών συστημάτων, όταν αυτά εξασφαλίζουν τεράστια ποσά εσόδων. Όταν δηλαδή, συμφώνως προς τα στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές το Ινστιτούτο Μελετών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) οι πωλήσεις όπλων από αμερικανικές εταιρείες είχαν αθροιστικά το 2017 αξία 226,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αυτές από ρωσικές εταιρείες 37,7 δισεκατομμυρίων.

Και δεν πρόκειται μόνον για αυτές τις δυο υπερδυνάμεις παραγωγής καιν εξαγωγής οπλισμού. Διότι τώρα έχουμε και την κινεζική παραγωγή. Που αναπτύσσεται τόσον ταχέως ώστε η Κίνα να εκτοπίσει από την δεύτερη θέση την Ρωσία. Με την αξία των κινεζικών οπλικών συστημάτων να εκτιμάται, από το ινστιτούτο αυτό, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω αδιαφάνειας ως προς τα κινέζικα δεδομένα, μεταξύ 70 και 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το εμπάργκο βεβαίως είναι για τα χαρτιά. Διότι όποιος θέλει να συνεχίσει να εξοπλίζει είτε την πλευρά των φονταμενταλιστών του Φάρατζ, είτε των «κοσμικών» του Χαφτάρ, δεν χρειάζεται να εκτεθεί σε απευθείας πωλήσεις προς τους αντιμαχομένους. Υπάρχει η παλιά δοκιμασμένη μέθοδος των «τριγωνικών πωλήσεων». Μια χαρά μπορούν οι ΗΠΑ να στέλνουν οπλισμό στην Τουρκία, που με την σειρά της θα τον περναει στον Φάρατζ. Και με την ίδια ευκολία μπορεί η Ρωσία να πουλά στην Αίγυπτο όπλα που θα καταλήξουν στον Χαφτάρ.

Αλλά ας μην ενοχοποιούμε μόνον τους τρεις μεγάλους του παγκοσμίου εμπορίου όπλων. Και πολλοί, άλλοι, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, στηρίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας τους σε αυτό. Είναι «πολλά τα λεφτά» για να γίνουν αιφνιδίως όλοι ηθικοί φιλειρηνιστές στην πράξη. Συμφώνως προς τα στοιχεία του SIPRI οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων ανήλθαν σε 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2018. Δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Πάνω από «φιλίες», «ιστορικούς δεσμούς» και ιδεολογικές ή πολιτικές «συγγένειες», που ακούμε σε επίσημους λόγους, υπάρχουν τα κέρδη κάθε κράτους.

Ο Χρόνος

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...

Μια άλλη ματιά για το μήνυμα των Ευρωεκλογών - Του Χρήστου Μπουσιούτα

20 Ιουνίου 2024, 18:18
Μπαμπά τι σημαίνει ανασχηματισμός; Ανασχηματισμός παιδί μου σημαίνει να στάζει η σκεπή του σπιτιού μας ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0