Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Λι Γουένλιανγκ - Από το Τσερνόμπιλ στη Γουχάν

Αρχική | Απόψεις | Λι Γουένλιανγκ - Από το Τσερνόμπιλ στη Γουχάν

Κάποιοι άνθρωποι – και συνήθως έτσι συμβαίνει- πριν χαρακτηριστούν ως ήρωες, περνούν δια πυρός και σιδήρου: διώκονται, συλλαμβάνονται, ενίοτε δε βασανίζονται και εκτελούνται. Στην καλύτερη περίπτωση, τους ζητάμε μια ξερή συγγνώμη και ξεμπερδεύουμε. Πολλοί απ’ αυτούς, όμως, είναι ήδη νεκροί.

 

Ο Λι Γουέινλιανγκ ήταν ο κινέζος οφθαλμίατρος του κεντρικού νοσοκομείου της Γουχάν που, τον περασμένο Δεκέμβριο, προσπάθησε να  προειδοποιήσει τους συναδέλφους του για τον νέο κορωνοϊό covid-19 και τους παρότρυνε να φορούν προστατευτικές στολές. Συγκεκριμένα, ο Λι ανέβασε σε μια ιατρική συζήτηση (WeChat) ένα άρθρο σχετικά με κάποιους ασθενείς που παρουσίαζαν συμπτώματα παρόμοια με του Sars, πολύ πριν οι κινεζικές αρχές αναγκαστούν να παραδεχτούν την επιδημία. Η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή τακτική της, ήθελε πάση θυσία να κουκουλώσει το θέμα και ως εκ τούτου να φιμώσει τον 34χρονο γιατρό. Λίγες μέρες αργότερα, συνελήφθη για διασπορά ψευδών ειδήσεων και υποχρεώθηκε να υπογράψει δήλωση μετανοίας, ότι «διατάραξε σοβαρά τη δημόσια τάξη» και παραβίασε τον νόμο. Σύμφωνα με αξιωματούχους, άλλα επτά άτομα κατηγορήθηκαν για τον ίδιο λόγο. Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Γουχάν απαγόρευσαν στους γιατρούς να δημοσιεύουν ειδήσεις σχετικά με την εξάπλωση του ιού, ενώ οποιεσδήποτε αναρτήσεις για έκκληση βοήθειας και δωρεά ιατρικού υλικού από τα κοινωνικά δίκτυα διαγράφηκαν. Αιτία: το όλο θέμα θα μπορούσε να επισκιάσει την ετήσια συνάντηση των κυβερνητικών στελεχών!

 

Η δήλωση... μετανοίας

 

 

Μία εβδομάδα αργότερα, ο δρ Λι παρουσίασε πυρετό και, τέλος Ιανουαρίου, διαγνώστηκε με covid-19. Όντας άρρωστος, ανέβασε στον λογαριασμό του τα καθέκαστα. Πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν. Στην αρχή η είδηση δημοσιεύθηκε στα ΜΜΜ της Κίνας, όμως διαγράφηκε ευθύς αμέσως, με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγχυση για το αν ο ηρωικός γιατρός ήταν νεκρός ή όχι. Ο θάνατός του, πάντως, έγινε σύμβολο εξέγερσης κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος, ιδιαίτερα ανάμεσα στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που διαμαρτύρονταν για την ανελευθερία του λόγου. Επίσης, έντονες αντιδράσεις από κινέζους φοιτητές υπήρξαν σε πολλές χώρες, μολονότι η κυβέρνηση επέβαλε λογοκρισία στα σχετικά σχόλια.

Λουλούδια στην είσοδο του νοσοκομείου - Ένα ταπεινό προσκύνημα

 

Ωστόσο, η κατακραυγή πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις διεθνώς και η μητέρα του Λι πίεσε τόσο πολύ για εξηγήσεις, που η κινεζική κυβέρνηση αναγκάστηκε να διεξαγάγει μια υποτυπώδη έρευνα – κάτι που δεν συνηθίζει να κάνει -, να τα φορτώσει όλα σε δύο αξιωματούχους της αστυνομίας, στους οποίους έγινε επίπληξη, να απολογηθεί, να ανακαλέσει τις κατηγορίες, να συνεισφέρει στα έξοδα της κηδείας και να καταβάλει μια μικρή αποζημίωση στην οικογένεια. Και λοιπόν; Το κακό είχε ήδη γίνει κι η επιδημία εξαπλωνόταν ανεξέλεγκτη. Πόσο διαφορετικά θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα για τον πλανήτη, αν δεν είχε χαθεί τόσος πολύτιμος χρόνος μεταξύ αγκυλώσεων και ιδεοληψιών!

 

Ήθος ανδρός: Ο δρ Λι Γουέινλιανγκ ήταν παντρεμένος και είχε έναν μικρό γιο. Η σύζυγός του ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους όταν πέθανε ο Λι. Όταν ο ίδιος παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, για να μην κολλήσει την οικογένειά του, απομονώθηκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Οι γονείς του μολύνθηκαν, αλλά ανέρρωσαν.

Δεν ξέρω για σας, αλλά προσωπικά, όλη αυτή η θλιβερή ιστορία μου θυμίζει τη δολοφονική πυρηνική έκρηξη του Τσερνόμπιλ, το 1986. Η ΕΣΣΔ είχε αποφασίσει να κρατήσει το ατύχημα μυστικό, αλλά τελικά η ραδιενέργεια εντοπίστηκε 1000 χλμ. μακριά, δύο μέρες αργότερα, από ανυποψίαστους επιστήμονες της Σουηδίας, η οποία και ενημέρωσε τον κόσμο. Η κοντινότερη στον αντιδραστήρα σοβιετική πόλη, Πριπιάτ, εκκενώθηκε δύο μέρες μετά την καταστροφή! Σε αυτό το διάστημα πολλοί άνθρωποι είχαν ήδη εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συμπερασματικά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, προκειμένου να μην χαλάσουν την «καλή τους εικόνα», δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τη ζωή των υπηκόων τους. Το image! Πάνω απ’ όλα το image!

Λι Γουέινλιανγκ, ας αναπαύεσαι εν ειρήνη! Έκανες το καθήκον σου στο μέγιστο βαθμό. Στα δικά μας μάτια, θα είσαι πάντα ήρωας. Στα μάτια κάποιων άλλων, θα είσαι πάντα ένας ενοχλητικός αριθμός…

Πηγές:

theguardian.com

scmp.com

bbc.com

news.sky.com

 





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0