Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε η χορήγηση θεραπείας με χλωροκίνη και σε ασθενείς στο σπίτι

Αρχική | Υγεία | Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε η χορήγηση θεραπείας με χλωροκίνη και σε ασθενείς στο σπίτι

Γιάννα Σουλάκη

 

 

Τη χορήγηση χλωροκίνης και ειδικών θεραπευτικών σχημάτων και σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο σπίτι, ενέκρινε σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Σε έκτακτη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ενέκρινε τη χορήγηση φαρμάκων με αυστηρές ενδείξεις και ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και σε εξωτερικούς ασθενείς, δηλαδή σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, αλλά περνούν τη νόσο σε απομόνωση στο σπίτι.

Η διαδικασία θα ελέγχεται μέσω της συμπλήρωσης ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου στην πλατφόρμα που θα τεθεί σε άμεση λειτουργία, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της ΗΔΙΚΑ.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για την παρακολούθηση των κρουσμάτων στην κοινότητα. Επίσης, όπως τόνισε:  "Μια τέτοια δράση θα εξοικονομήσει στο άμεσο μέλλον χώρο και στο σύστημα υγείας, ώστε να πιεστεί λιγότερο τις επόμενες εβδομάδες".


Κορωνοϊός: Αλλάζουν τα κριτήρια για τα τεστ σε ασθενείς που νοσούν εκτός νοσοκομείων

Αυστηροποιούνται τα κριτήρια για ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι πάσχουν από χρόνια σοβαρά νοσήματα και ξεπερνούν τη νόσο. Αντί για ένα τέστ θα υποβάλλονται σε δύο, ώστε μετά τη θεραπεία τους να πιστοποιηθεί ότι πράγματι είναι αρνητικοί στη νόσο, καθώς σε αυτές τις κατηγορίες των ασθενών, η απέκκριση του ιού από τον οργανισμό γίνεται πιο αργά, όπως τόνισε ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αντίθετα για τα ελαφρά περιστατικά της νόσου COVID-19, που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή περνούν τη νόσο σε κατ' οίκον απομόνωση, θα καθοριστούν κυρίως κλινικά κριτήρια, ώστε να πιστοποιηθεί ότι οι ασθενείς ξεπέρασαν τη νόσο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει σε καμμία περίπτωση να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντός τους και να σταμτήσει η απομόνωσή τους, είπε ο κ. Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

"Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια πτώση της άμυνας του οργανισμού, π.χ. οι καρκινοπαθείς, οι άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν σοβαρά όταν νοσούν από αυτή τη νέα νόσο, αλλά και οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με αυτή τη νόσο, έχουν μεγαλύτερο διάστημα απέκκρισης του ιού από τον οργανισμό τους. Έτσι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθεί κάποια πιο αυστηρά μέτρα σε ότι αφορά τα αρνητικά τέστ, δηλαδή την ανάγκη να υπάρξουν δύο αρνητικά τέστ για να βγουν αυτοί οι άνθρωποι από το νοσοκομείο.

Εντούτοις για ελαφρύτερες μορφές της νόσου, ήπιες ή που νοσηλεύονται στο σπίτι ή στο νοσοκομείο με ελαφρά συμπτώματα, υιοθετούνται ολοένα και περισσότερο κριτήρια κλινικά, που δεν περιλαμβάνουν τον εργαστηριακό έλεγχο, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αποσυμφορούν το σύστημα υγείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει η απομόνωση. Π.χ. Να μην έχεις τρεις μέρες πυρετό και να έχουν περάσει επτά ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό είναι ένα κριτήριο που χρησιμοποιεί το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων", τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Για τα ελαφρά περιστατικά ακόμη και μετά την αποθεραπεία του ασθενούς, οι ειδικοί προτείνουν να εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε απομόνωση, έως ότου συμπληρωθεί ένα διάστημα 14 ημερών ή τουλάχιστον ένα διάστημα όσο έχουν συμπτώματα, π.χ. κάποιες φορές παρατείνεται ο βήχας και μπορεί κάποιος να κολλήσει έναν άλλο. Αυτό είναι ένα υπερβολικό μέτρο ασφάλειας στη συγκεκριμένη φάση που βρισκόμαστε και πρέπει να τηρηθεί.

Σε πρόσφατες μελέτες, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχει αποδειχθεί ότι μετά τη 10η μέρα έχει μειωθεί τόσο πολύ η παρουσία του ιού στον οργανισμό που ακόμα και να τον βρίσκεις, δεν ξέρεις αν είναι ενεργός και μεταδόσιμος.

"Μπορεί να βρίσκεις κομμάτια του ιού, τα οποία ο οργανισμός τον έχει πολεμήσει, τον έχει διαλύσει κατά κάποιον τρόπο κι εσύ βρίσκεις τα κομματάκια του, τα απομεινάρια του", κατέληξε ο καθηγητής.

 

Κορωνοϊός: Επαναξιολογούνται τα κριτήρια υπαγωγής ασθενών με υποκείμενα νοσήματα σε καθεστώς εξαίρεσης από την εργασία

Επανασυζητήθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θέματα που αφορούν στην υπαγωγή ατόμων σε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως και σπάνια νοσήματα, σχετικά με τον εργασιακό χώρο, τον κίνδυνο έκθεσης στη νόσο και τον κίνδυνο σοβαρής νόσου.

"Το θέμα αυτό άμεσα θα διευκρινιστεί από μέλη της επιτροπής σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Εργασίας και όσον αφορά στο νοσοκομείακό χώρο, η επιτροπή πρότεινε τη σύσταση των ειδικών επιτροπών στις υγειονομικές περιφέρειες, οι οποίες σε συνεργασία με τον γιατρό εργασίας του ιδρύματος θα θεσπίσουν τα αντίστοιχα κριτήρια", τόνισε ο καθηγητής.΄

iatropedia.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών έχει συνέπειες

07 Μαρτίου 2024, 19:15
 - Δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε επιδημίες ιλαράς το 2024     Φωτό: Pixabay.com Στην Ελλάδα, από την αρχή ...

Χειροπέδες σε γιατρό Κέντρου Υγείας - Έδινε ψεύτικες βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

02 Μαρτίου 2024, 18:34
 Ηλεία   Ο γιατρός είχε συνάψει συμφωνία με "ιατρικούς επισκέπτες" συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, για να συνταγογραφεί ...

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 50.000 ασθενείς

26 Φεβρουαρίου 2024, 21:45
Φωτό: Pixabay.com Καϊτανίδου Μάρθα Την αξιοποίηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Δεν υπάρχουν λέξεις κλειδιά για αυτό το άρθρο
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
1.00