Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ο Φράνκ Σινάτρα στην Αθήνα για τα ορφανά παιδιά - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

Αρχική | Ιστορία | Ο Φράνκ Σινάτρα στην Αθήνα για τα ορφανά παιδιά - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

Το φτωχό παιδάκι τη Νέας Υόρκης, αρωγός αγάπης και φιλανθρωπίας στα ορφανά και απροστάτευτα παιδιά του κόσμου


Τον Μάϊο του 1962, ήλθε στην Αθήνα ο διάσημος αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής Φράνκ Σινάτρα, για ένα φιλανθρωπικό σκοπό. Να δώσει δύο παραστάσεις και οι εισπράξεις από αυτές, να δοθούν σε ιδρύματα  για ορφανά και απροστάτευτα παιδιά.

Ο Φράνσις Άλμπερτ Σινάτρα, όπως ήταν το πλήρες ονοματεπώνυμό του, γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1915 στο Χόμποκεν της Νέας Υερσέης από πολύ φτωχή οικογένεια. Ο πατέρας του Άντονι Μάρτιν ήταν μετανάστης από την Σικελία και ζούσαν πολύ φτωχικά.

Ο μικρός γαλανομάτης Φράνκ, πέρασε δύσκολα  παιδικά χρόνια στο Χόμποκεν, δοκίμασε τις πίκρες και τις απογοητεύσεις μαζί με παιδιά που είχαν φτωχούς γονείς όπως ο ίδιος, στερήθηκε όχι μόνο τα παιχνίδια, αλλά και το φαγητό.

Ο μικρός Φράνκ, όταν ονειρευόταν να γίνει μεγάλος

 

Σαν ξέφυγε από την φτώχεια κι έγινε διάσημος, έβαλε έναν στόχο. Να προσφέρει στα ορφανά, στα εγκαταλελειμμένα και απροστάτευτα παιδιά, χρηματικά  ποσά από τις οικονομίες του και να συμβάλλει στην ανακούφιση τους. Έτσι αποφάσισε να δίνει συχνά, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε άλλες χώρες συναυλίες και τις εισπράξεις να τις διαθέτει στα παιδιά  που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα…

Ανάμεσα στις χώρες που έδωσε παραστάσεις ήταν και η Ελλάδα. Έτσι, τον Μάιο 1962, ήρθε  αεροπορικώς στην Αθήνα από το Χονγκ Κογκ.  Το επόμενο πρωϊνό επισκέφθηκε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, την Ακρόπολη και την Αρχαία Αγορά, πέρασε από το Μοναστηράκι και την Πλάκα.

Συναυλία στο κατάμεστο Ηρώδειο

 

Οι παραστάσεις στο «Ωδείον Ηρώδου του Αττικού» δόθηκαν υπό την προστασία της Βασιλίσσης Φρειδερίκης Παρασκευή 18 και Σάββατο 19 Μαΐου με τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί!. Το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, ο Σινάτρα έδωσε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο  «Κίνγκ Πάλλας», αποφεύγοντας όμως να απαντάει σε ενοχλητικές ερωτήσεις (περί γυναικών) και ήταν πολύ θερμός όταν αναφέρθηκε στην φιλία του με τον πρόεδρο Κέννεντυ λέγοντας:

«Τον πρόεδρο Κέννεντυ τον γνώρισα το 1956 και από τότε γίναμε φίλοι. Έχω την γνώμη ότι είναι ένας πολύ καλός διπλωμάτης». Και ήταν πράγματι από τους ελάχιστους αμερικανούς ηθοποιούς και πολίτες, που είχε το δικαίωμα να πάρει στο τηλέφωνο τον πρόεδρο Κέννεντυ και να του μιλήσει με μεγάλη οικειότητα.

Αναφέρθηκε επίσης στις πυρηνικές δοκιμές, οι οποίες  όπως είπε: «πρέπει να παύσουν και για να επιτευχθεί αυτό, αρκεί και μόνο να ενημερωθούν οι λαοί του Ανατολικού Συνασπισμού για τα αποτελέσματα των δοκιμών. Εμείς, ο ελεύθερος κόσμος, τα γνωρίζομε, ας τα μάθουν λοιπόν και οι άλλοι για να σταματήσουν. Πάντως αν με καλούσαν στην Μόσχα να τους μιλήσω για το θέμα των πυρηνικών δοκιμών, θα πήγαινα».

Το βράδυ της ίδιας μέρας δείπνησε στο Τατόϊ με το βασιλικό ζεύγος και τα παιδιά τους Κωνσταντίνο, Ειρήνη και την πριγκίπισσα Σοφία με τον σύζυγό της  Δον Χουάν Κάρλος. Και στη συνομιλία που είχαν, είπε στους βασιλείς: «αγωνίζομαι και προσφέρω στα παιδιά, γιατί παιδί ίσον το αύριο της σήμερον…»

Την επόμενη μέρα, στο κατάμεστο «Ωδείο Ηρώδου του Αττικού» άρχισαν οι παραστάσεις με θεατές όχι μόνο άτομα της υψηλής κοινωνίας και με τιμές εισιτηρίων 300, 200, 100 και 50 δρχ. ανάλογα με τα θεωρεία. Προηγήθηκαν τα λαϊκά μπαλέτα της Δώρας Στράτου, με χορούς και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα και στην συνέχεια ο Φράνκ Σινάτρα με τις μεγάλες του επιτυχίες συνήρπασε το αθηναϊκό κοινό που ξεσπούσε σε θερμά χειροκροτήματα.

Για τις εισπράξεις των δύο ρεσιτάλ που δώρισε ο Φράνκ Σινάτρα στα δύο αθηναϊκά ιδρύματα για φιλανθρωπικό σκοπούς, ο Δήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Τσουκαλάς του απένειμε με το πέρας των δύο παραστάσεων  το χρυσό μετάλλιο της πόλεως των Αθηνών.

Ο Σινάτρα στο νοσοκομείο Παίδων

 

Φιλί σε κοριτσάκι που ζήλεψαν πολλές Αθηναίες

 

Το επόμενο πρωϊνό, ο Σινάτρα επισκέφθηκε  τα δύο Ιδρύματα που είχαν σχέση με τα παιδιά. Πήγε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» μίλησε στα παιδιά, φωτογραφήθηκε μαζί τους, έδωσε φιλί σ’ ένα γοητευτικό κοριτσάκι που ζήλεψαν πάρα πολλές Αθηναίες! (άραγε πού βρίσκεται και τι κάνει αυτό το κοριτσάκι;). Μετά το τέλος της επίσκεψης ο πρόεδρος του Ιδρύματος  του ανακοίνωσε, ότι το όνομά του  θα χαραχθεί στην είσοδο το Νοσοκομείου μεταξύ των ονομάτων  των μεγάλων ευεργετών.

Στον Παιδικό Σταθμό του Δήμου Αθηναίων, ο δήμαρχος Άγγελος Τσουκαλάς προσφώνησε με θερμά λόγια  τον Σινάτρα και τον ευχαρίστησε για την μεγάλη του δωρεά, εξαίροντας παράλληλα την μεγάλη φιλανθρωπική του δράση.

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Violet Jessop: Μια απίστευτη ιστορία επιβίωσης!

04 Μαϊου 2023, 22:39
Θα ήθελα, φίλοι μου, να μοιραστώ σήμερα μαζί σας την ιστορία μιας γυναίκας, που ...

Πώς οι Ναζί έκαψαν πρώτα βιβλία και μετά ανθρώπους

10 Μαϊου 2023, 18:28
Πριν από 90 χρόνια, βιβλία που χαρακτηρίστηκαν «μη γερμανικά» κάηκαν στην πυρά σε γερμανικές ...

Μαθιός (Ματθαίος) Πόταγας: Η άγνωστη ιστορία του πρώτου αντιστασιακού

27 Απριλίου 2023, 19:57
Στις 27 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί κατακτητές μπαίνουν στην Αθήνα και τον Πειραιά. Δεν ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Violet Jessop: Μια απίστευτη ιστορία επιβίωσης!

    Θα ήθελα, φίλοι μου, να μοιραστώ σήμερα μαζί σας την ιστορία μιας γυναίκας, που - όσο απίστευτο κι αν ακούγεται - επέζησε από τρία ναυάγια: του Τιτανικού, του Βρεταννικού και του Ολυμπιακού!   Φωτό: Τιτανικός - By Francis Godolphin Osbourne Stuart, en.wikipedia.org Η Βάιολετ Κόνστανς Τζέσσοπ (1887–1971) ήταν συνοδός σε υπερωκεάνια κρουαζιερόπλοια και εθελόντρια νοσοκόμα στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Έγινε γνωστή γιατί επέζησε του ναυαγίου ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0