Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Τα σκύβαλα της κοινωνίας σε prime time - Του Γιώργη Μασσαβέτα

Αρχική | Απόψεις | Τα σκύβαλα της κοινωνίας σε prime time - Του Γιώργη Μασσαβέτα

Αν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, θα λέγαμε «μην του δίνετε σημασία». Αλλά δεν είναι.


Αυτή η χυδαιότητα, η καφρίλα, η εγκληματικότητα, που απέπνεε ο λόγος του «αστέρα» του αμφιλεγόμενου τηλεοπτικού παιχνιδιού υπό το όνομα «Big Brother», που εμφανίστηκε επαιρόμενος για την επιλογή και την ικανότητά του να… ρίχνει έναν βιασμό αν «δεν του κάθεται» η «γκόμενα», δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο ή εξαιρετικώς σπάνιο.

Κοινός τόπος: Η τηλεόραση είναι μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Υψηλή προσφορά προς την κοινωνία, τον πολιτισμό, την ενημέρωση, τη δημοκρατία. Αλλά, όπως πολλά άλλα χρήσιμα εργαλεία, στα χέρια αδίστακτων, είτε εξουσιαστών είτε κερδοσκόπων, μπορεί να στραφεί εναντίον της κοινωνίας. Από όργανο ενημέρωσης να καταντήσει όργανο παραπληροφόρησης, προπαγάνδας, πλύσης εγκεφάλου. Από μέσο προαγωγής του πολιτισμού να εξελιχθεί σε μηχανισμό αποχαύνωσης. Και από δύναμη προάσπισης και προαγωγής της δημοκρατίας να καταντήσει, στα χέρια επιτηδείων, γρανάζι εξασφάλισης «λαϊκής υποστήριξης» αυταρχικών καθεστώτων, όπως συμβαίνει σε δεκάδες χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Φυσικά και δεν φταίει το μέσο. Οι ευθύνες πρέπει να αναζητούνται, πάντα, στο ποιος και με ποιον τρόπο το χρησιμοποιεί. Και αυτό βεβαίως δεν αφορά μόνο την τηλεόραση, αλλά και τον Τύπο και τα νέα μέσα ενημέρωσης, δηλαδή το Διαδίκτυο. Η «φυσική» τάση, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για την εξασφάλιση της τηλεθέασης, της ακροαματικότητας ή της αναγνωσιμότητας, μπορεί να φτάσει σε επίπεδα εξαχρείωσης και φασίζοντος λαϊκισμού, όταν δεν λειτουργούν κανόνες και μηχανισμοί προστασίας της κοινωνίας.

Ευτυχώς, στον τόπο μας, και κανόνες και θεσμοθετημένα όργανα υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι αν τα όργανα αυτά, εν προκειμένω για την περίπτωση της τηλεόρασης το ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης), επιδεικνύουν την αναγκαία, για την προστασία της κοινωνίας, ευαισθησία, όταν κυνηγώντας την υψηλή τηλεθέαση κάποιοι καταφεύγουν σε αυτό που διεθνώς ονομάζεται Trash TV, τηλεόραση των σκουπιδιών. Και καθιστούν πρωταγωνιστές των προγραμμάτων τους τα σκύβαλα, τα απορρίμματα, τη σάπια εκδοχή της ζωής, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να προβάλλονται σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης, σε prime time χρόνους κατά την επικρατούσα εμπορική τηλεοπτική ορολογία.

Η αντίδραση και της πολιτικής ηγεσίας αλλά και της κοινωνίας, διά των μέσων δικτύωσης, υπήρξε και ακαριαία και έντονη, απέναντι στον αυτοδιαφημιζόμενο ως εν δυνάμει βιαστή. Απομένει να δούμε αν οι αποφάσεις των «αρμοδίων οργάνων» θα είναι αυτές που πρέπει.

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr

eleftheriaonline.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0