Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το τελικό κείμενο της «Επιτροπής Πισσαρίδη»

Αρχική | Οικονομία | Το τελικό κείμενο της «Επιτροπής Πισσαρίδη»

Το τελικό κείμενο της «Επιτροπής Πισσαρίδη», το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για να αλλάξει η εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε μια 10ετία, έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.


Το σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, της επιτροπής του νομπελίστα καθηγητή του LSE Χριστόφορου Πισσαρίδη, παρουσιάστηκε χθες σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως γράφει η «Κ», η μείωση των συντελεστών φορολογίας μετά τα πρώτα κλιμάκια, αλλά και η ενιαία κλίμακα φορολογίας, ένας πιο αναλογικός δημόσιος πυλώνας ασφάλισης και ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης είναι από τις τολμηρές προτάσεις του, που όμως δεν σταματούν εκεί.

Το καλό σενάριο, εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις του σχεδίου, προβλέπει να αυξηθεί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας ώς το 2030 στο 81% του μέσου όρου της Ε.Ε., από 67% που βρίσκεται σήμερα.

Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις, εκτιμούν ότι θα αυξηθεί μόνο στο 68%. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 3,5%, έναντι 1,7% χωρίς μεταρρυθμίσεις. Επίσης, προβλέπεται μείωση της ανεργίας από το 17% στο 7%, έναντι 9% χωρίς μεταρρυθμίσεις, αύξηση των εξαγωγών από 37,2% του ΑΕΠ στο 50,5%, έναντι 44,5% χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Εκτός από τη δραστική μείωση του ασφαλιστικού και φορολογικού βάρους στην εργασία, προτεραιότητα δίνουν μεταξύ άλλων σε προτάσεις όπως οι εξής:

• Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση αποσβέσεων για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και καινοτομία.

• Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

• Επενδύσεις σε υποδομές, με προτεραιότητα σε μεταφορές εμπορευμάτων και μετακινήσεις σε επιβαρυμένους διαδρόμους για πολίτες και τον τουρισμό.

• Διαχείριση απορριμμάτων και κυκλική οικονομία.

• Οργανωτικές παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες (προτείνουν μεταξύ άλλων αύξηση του μέσου μεγέθους των σχολικών μονάδων, αλλά και ψηφιακές υποδομές και περιεχόμενο).

• Διεύρυνση και αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής.

• Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα.

• Ενίσχυση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

• Επέκταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια για οικονομικές υποθέσεις.

Η έκθεση περιλαμβάνει, εξάλλου, ειδικά κεφάλαια για τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την έρευνα και καινοτομία.


Δείτε όλη την έκθεση:

Το κείμενο της έκθεσης της «Επιτροπής Πισσαρίδη»

 

Η Καθημερινή

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αυξήσεις 7,6% στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2024

01 Δεκεμβρίου 2023, 14:13
Της Ελένης Μπότα   Αυξήσεις στα διόδια των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων έρχονται από 1η Ιανουαρίου 2024.  Σε αυτή ...

Σδούκου: Παγκόσμιος κόμβος LNG η Ελλάδα - Τα ελληνικά projects

29 Νοεμβρίου 2023, 16:50
 Ρεπορτάζ Γιώργος Μουρμούρης Φωτό: Pixabay.com Σε τετραπλασιασμό των δυνατοτήτων εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς χώρες ...

Ιδιωτικός τομέας: Αυξήσεις έως € 246 τον μήνα από το ξεπάγωμα των τριετιών

21 Νοεμβρίου 2023, 23:02
- Ο χρόνος για το επίδομα προϋπηρεσίας ξαναμετρά από 1ης Ιανουαρίου - Διπλά κερδισμένοι ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ιράν, ανθρώπινα δικαιώματα και ΟΗΕ

    «Σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι να ενώσουν όλα τα έθνη του κόσμου ώστε να εργαστούν για την ειρήνη και την ανάπτυξη, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων». Καταστατικός χάρτης ΟΗΕ, 1945 Εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι το Ιράν ήταν προεδρεύουσα χώρα στο διήμερο (2-3 τρέχοντος μηνός) Κοινωνικό Φόρουμ του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0