Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

Αρχική | Ιστορία | Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

Τιμάται  η μνήμη των 353.000  Ελλήνων που εξολόθρευσαν οι κεμαλιστές και ακολούθησε μετά η ανταλλαγή πληθυσμών

 

 

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη*

 

  Η σημερινή μέρα για τους Έλληνες Ποντίους αποτελεί ημέρα μνήμης  της Γενοκτονίας των 353.000 προγόνων τους, που εξολόθρευσε ο κεμαλισμός και απαιτούν, όπως πάντα, την διεθνή αναγνώριση της. Οι διωγμοί εναντίον των Ελλήνων του Πόντου από τους Οθωμανούς, άρχισαν τα τέλη του 19ου αιώνα κατά διαστήματα, με μετατοπίσεις χριστιανικών πληθυσμών κι εντάθηκαν το 1914, με την εμφάνιση του Κινήματος  των Νεοτούρκων, που διδάχτηκαν από τους Γερμανούς συμβούλους τους, πώς να εξοντώσουν τους χριστιανικούς λαούς (Έλληνες, Αρμένιους και Ασύριους) για να γίνει η Τουρκία αμιγής μουσουλμανική χώρα. 

Οι διωγμοί  εντάθηκαν και κορυφώθηκαν από τον Μουσταφά Κεμάλ το 1919 που έφερε το τελικό πλήγμα στον ελληνισμό, όταν στις 19 Μαΐου πήγε στη Σαμψούντα, ξεσήκωσε τους Μουσουλμάνους, ξυπνώντας μέσα τους το μίσος κατά των  Ελλήνων. Τους προτρέπει: «αν  εξοντώσετε τους Γκιαούρηδες, ο πλούτος, οι περιουσίες που έχουν θα γίνουν δικά σας!», ενώ στο γειτονικό Καβάκ, εξάπτει περισσότερο τον θρησκευτικό φανατισμό: «Σκοτώστε κάθε μη μουσουλμάνο!»  δείχνοντας με το ματωμένο του δάκτυλο, τον χριστιανικό πληθυσμό της Μικράς Ασίας…

Φωτο: Κεμάλ, Τοπάλ Οσμάν και Ινονού, οι εξολοθρευτές των Ελλήνων του Πόντου


Η εξόντωση των Ποντίων άρχισε με τη σύλληψη προκρίτων (δημοσιογράφων, δικηγόρων, εμπόρων, μητροπολιτών, ιερέων, δασκάλων) την καταδίκη τους με στημένες δίκες  σε θάνατο και εκτέλεση. Ακολούθησαν ομαδικές εκτελέσεις σε πόλεις και χωριά, στρατολόγηση των ανδρών στα διαβόητα «Αμελέ Ταμπουρού» στην ουσία Τάγματα εξοντώσεώς τους, και τέλος τους ηλικιωμένους και τα γυναικόπαιδα που έστελναν στην  εξορία, σε πολυήμερες πορείες στην ενδοχώρα και στον αφανισμό τους. 

Φωτο: Πτώματα παντού, όσοι πεθαίνουν εξαντλημένοι στις πορείες μένουν άταφοι βορά στους λύκους και τους γυπαετούς


Η  εξόντωση 353.000 Ελλήνων του Πόντου και η επελθούσα μικρασιατική καταστροφή έφερε και το τέλος του Ελληνισμού της Ανατολής. Ο Πόντος αδειάζει από τους Έλληνες με τη Συνθήκη της Λωζάνης: «Σύμβασις ανταλλαγής των ελληνοτουρκικών πληθυσμών!», της 30-1-1923, που υπέγραψε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τον Ισμέτ πασά, την σύμβαση δηλαδή της ανταλλαγής πληθυσμών: Από τη μια πλευρά τους  Ορθοδόξους Χριστιανούς στο θρήσκευμα αλλά οθωμανούς υπηκόους, τους εγκατεστημένους (etablis) στην Τουρκία και από την άλλη τους Μουσουλμάνους το θρήσκευμα αλλά Έλληνες υπηκόους, τους εγκατεστημένους στην Ελλάδα.

Φωτο: Φεύγουν  για την Ελλάδα στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες στα πλοία


 Για πρώτη φορά συνέβαινε τέτοια υποχρεωτική ανταλλαγή  και σε τέτοια έκταση! Το σχέδιο της ανταλλαγής των πληθυσμών, όπως εγνώσθη, ανήκε στον Νορβηγό δόκτορα Νάνσεν, στον οποίο η Κοινωνία των Εθνών ανέθεσε το 1922 να μελετήσει το θέμα των προσφύγων της Εγγύς Ανατολής και ο Τούρκος εκπρόσωπος Χαμίτ διατύπωσε πρώτος τον όρο της υποχρεωτικής ανταλλαγής, του δράματος δηλαδή του Ελληνισμού. Η ανθρωπότητα αισθάνθηκε ρίγος, όταν άνθρωποι άρχισαν να ξεριζώνονται υποχρεωτικά από τις πατρίδες τους και να ανταλλάσσονται κατά χιλιάδες, εκατομμύρια, σαν κοπάδια ζώων!!!

Η εκρίζωση του Ποντιακού Ελληνισμού αποτέλεσε εθνική καταστροφή. Ελληνικές πόλεις με συνεχή, αδιάκοπη ζωή και πολιτισμό 27 και πλέον αιώνων, διεκόπη και κατεστράφη, ενώ ιδρύματα, σχολεία και εκκλησιές έκλεισαν κι ερημώθηκαν. Συνολικά κατεστράφησαν, 815 Κοινότητες, 1.134 εκκλησίες, 960 σχολεία ενώ 353.000 κάτοικοι εσφάγησαν ή πέθαναν από τις κακουχίες και την πείνα. 

Φωτο: Πορεία στην εξορία


Οι Έλληνες του Πόντου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γ. Βαλαβάνη, άφησαν πίσω τους κτηματική περιουσία, άνω των 25 εκατ. χρυσών τουρκικών λιρών, ενώ η κινητή περιουσία που εγκατέλειψαν στα χέρια των Τούρκων (έπιπλα, κοσμήματα, ενδύματα, γραμμάτια, χρεόγραφα, χρήματα κ.λπ.) σε 89.950.000 χρυσές τουρκικές λίρες. Συνολικά σε 115 εκατ. χρυσές τουρκικές λίρες, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αξία από εισοδήματα κτημάτων, κοινοτικών, μοναστηριακών και εθνικών περιουσιών, σχολείων, εκκλησιών και ιδρυμάτων.

Η Συνθήκη επέβαλε τον ξεριζωμό των επιζώντων Ποντίων, που άφησαν πίσω τους, σπαρμένα χωράφια, κοπάδια ζώων, νοικοκυρεμένα σπίτια και τα κόκαλα των προγόνων τους. Πήραν μόνο λίγα ρούχα, τις εικόνες των Αγίων και τις μνήμες τους. Ήρθαν στην Ελλάδα, με βάση το θρήσκευμα τους, Χριστιανοί, ενώ παρέμειναν πίσω οι ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι, της περιοχής Τραπεζούντας. Οι ξεριζωμένοι Πόντιοι, αιώνιοι Ακρίτες, θωράκισαν με τους μικρασιάτες τη Μακεδονία και τη Θράκη, αφού περίπου 700.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν  κυρίως στη βόρεια Ελλάδα με πάντα στα χείλη εκείνο που γεννά ελπίδα: «Η Ρωμανία κι αν επέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο…» 

 

 *Δημοσιογράφος- Συγγραφέας

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Violet Jessop: Μια απίστευτη ιστορία επιβίωσης!

04 Μαϊου 2023, 22:39
Θα ήθελα, φίλοι μου, να μοιραστώ σήμερα μαζί σας την ιστορία μιας γυναίκας, που ...

Πώς οι Ναζί έκαψαν πρώτα βιβλία και μετά ανθρώπους

10 Μαϊου 2023, 18:28
Πριν από 90 χρόνια, βιβλία που χαρακτηρίστηκαν «μη γερμανικά» κάηκαν στην πυρά σε γερμανικές ...

Μαθιός (Ματθαίος) Πόταγας: Η άγνωστη ιστορία του πρώτου αντιστασιακού

27 Απριλίου 2023, 19:57
Στις 27 Απριλίου 1941, οι Γερμανοί κατακτητές μπαίνουν στην Αθήνα και τον Πειραιά. Δεν ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Violet Jessop: Μια απίστευτη ιστορία επιβίωσης!

    Θα ήθελα, φίλοι μου, να μοιραστώ σήμερα μαζί σας την ιστορία μιας γυναίκας, που - όσο απίστευτο κι αν ακούγεται - επέζησε από τρία ναυάγια: του Τιτανικού, του Βρεταννικού και του Ολυμπιακού!   Φωτό: Τιτανικός - By Francis Godolphin Osbourne Stuart, en.wikipedia.org Η Βάιολετ Κόνστανς Τζέσσοπ (1887–1971) ήταν συνοδός σε υπερωκεάνια κρουαζιερόπλοια και εθελόντρια νοσοκόμα στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Έγινε γνωστή γιατί επέζησε του ναυαγίου ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0