Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ανθρώπινα δικαιώματα α λα καρτ - Του Διονύση Γουσέτη

Αρχική | Απόψεις | Ανθρώπινα δικαιώματα α λα καρτ - Του Διονύση Γουσέτη
image

Στις 10 Δεκεμβρίου 1948, ο ΟΗΕ υιοθέτησε την Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με ψήφους 48 υπέρ, 0 κατά και 8 αποχές (τα κράτη του σοβιετικού μπλοκ, η Νότια Αφρική και η Σαουδική Αραβία). Είναι σημαντικό ότι καμία από τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ δεν ψήφισε εναντίον της Διακήρυξης και ότι ακόμη και αυτές που απείχαν από την ψηφοφορία είχαν συμμετάσχει και συνεργαστεί στις ενδιάμεσες διαδικασίες σύνταξης. Την εποχή που ο κόσμος είχε χωριστεί σε δυτικό και ανατολικό μπλοκ, το να βρεθεί ουσιαστικά ένας κοινός τόπος επί των δικαιωμάτων ήταν τεράστιο επίτευγμα.

 Η Οικουμενική Διακήρυξη έχει 30 άρθρα και σε αυτά στηρίζεται όλο το οικοδόμημα της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το άρθρο 17 λέει: «Κάθε άτομο, μόνο του ή μαζί με άλλους, έχει δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιδιοκτησία του». 

 Στις προηγμένες χώρες αυτό έχει λυθεί. Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι σεβαστό. Αν για λόγους δημοσίου συμφέροντος πρέπει κάποιος να στερηθεί την ιδιοκτησία του, αυτό γίνεται με απόφαση των αρμοδίων οργάνων και ο ιδιοκτήτης αποζημιώνεται στο ακέραιο. Μόνο κάποιοι αντιεξουσιαστές αμφισβητούν αυτό το δικαίωμα, χωρίς όμως κάλυψη από κανένα κόμμα. Ομως, στην ανάδελφη χώρα μας δεν καταφέραμε ακόμη να το κάνουμε σεβαστό. Για ορισμένα κόμματα έχει προτεραιότητα όχι η ιδιοκτησία ενός ακινήτου, αλλά η χρήση του. Αν κάποια χρήση λογαριάζεται σημαντικότερη από τη χρήση που κάνει στο ακίνητο ο ιδιοκτήτης του, τότε θα πρέπει να στερηθεί την ιδιοκτησία του χωρίς καμιά αποζημίωση. 

 Λογαριάζεται από ποιον; Μα, από την τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αναπλ. υπουργό Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου. Οταν ο κ. Χρυσοχοΐδης εκκένωσε το ξένης ιδιοκτησίας, παράνομα κατειλημμένο, κτίριο του «Εμπρός», η κ. Αναγνωστοπούλου τον κατήγγειλε: «Αλλος ένας χώρος πολιτισμού στοχοποιείται από την α-πολιτισμική κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Επειδή λοιπόν το κτίριο χρησιμεύει ως «χώρος πολιτισμού», πρέπει κατά την κ. Αναγνωστοπούλου να καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα του ιδιοκτήτη του – όποιος και αν είναι αυτός. Αλλιώς έχουμε «ιδεοληπτικό επαρχιωτισμό» (sic).

 Με αντιλήψεις σαν αυτές, η κ. Αναγνωστοπούλου και ο ΣΥΡΙΖΑ εκπαίδευαν τη νεολαία μας. Και με αυτές θέλει να μας ξανακυβερνήσει. Ποζάρει και για ιεροφάντης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πότε θα σοβαρευτούμε;

Η Καθημερινή

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...

Μια άλλη ματιά για το μήνυμα των Ευρωεκλογών - Του Χρήστου Μπουσιούτα

20 Ιουνίου 2024, 18:18
Μπαμπά τι σημαίνει ανασχηματισμός; Ανασχηματισμός παιδί μου σημαίνει να στάζει η σκεπή του σπιτιού μας ...

Ποιος θυμάται την Ασπασία;

19 Απριλίου 2024, 21:50
«Σκοτώνω την κόρη μας για να μη γίνει σαν και εσένα. Κανονικά θα έπρεπε ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0