Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Νέα ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο καβγάς για τη Fraport, η αποχώρηση Βούτση, η φράση για «διάσπαση»

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Νέα ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο καβγάς για τη Fraport, η αποχώρηση Βούτση, η φράση για «διάσπαση»
image

Υπό κανονικές συνθήκες, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Τετάρτη θα είχε χαρακτήρα διεκπεραίωσης, εν όψει της προγραμματικής συνδιάσκεψης που προγραμματίζεται για το τριήμερο 2-4 Ιουλίου στην Κοκκινιά.

 Όμως η σύσκεψη τινάχτηκε στον αέρα όταν ο Αλέξης Τσίπρας και η «προεδρική» πλειοψηφία (Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης) παρουσίασαν πρόταση να υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αποζημίωση της Fraport.

 Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή σχέδιο για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport, λόγω των απωλειών που προκάλεσαν η πανδημία και το lockdown στον τζίρο τους.

 Το σχέδιο προβλέπει την ενίσχυση του «Ελ. Βενιζέλος» με 130 εκατομμύρια και της Fraport με 178 εκατομμύρια ευρώ.

 Το επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα ήταν να ψηφίσει «ναι» στην αποζημίωση της Fraport, διότι πρόκειται για μια σύμβαση την οποία είχε διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο της άσκησης διακυβέρνησης, αλλά και διότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα δινόταν λάθος σήμα στην κοινωνία σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις επενδύσεις.

 

Το «όχι» της «Ομπρέλας»

 Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρώην υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του «Όχι» στην αποζημίωση της Fraport και ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει για ποιον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να υπερψηφίσει την αποζημίωση. Το επιχείρημά του ήταν ότι δεν γίνεται σε αυτή τη συγκυρία να μην ενισχύονται οι μικρομεσαίοι, αλλά να ενισχύεται με τόσα πολλά χρήματα μία και μόνο επιχείρηση, χωρίς, μάλιστα, να το δικαιούται, όπως είπε, και πρόσθεσε ότι η σύμβαση προβλέπει αποζημίωση μόνο για λόγους που οφείλονται σε συνέπειες της ασκούμενης πολιτικής και όχι σε έκτακτες συνθήκες, όπως ο κορωνοϊός. 

 Στη συζήτηση παρενέβη ο Νίκος Φίλης, ο οποίος υποστήριξε το «Όχι» στην αποζημίωση της Fraport, με το επιχείρημα ότι η σύμβαση δεν επιβάλλει τέτοιου είδους μεταχείριση και πρόσθεσε ότι αν η γερμανική εταιρεία επιμείνει στη διεκδίκησή της να καταφύγει στα δικαστήρια.

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί το πολιτικό επιχείρημα ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε να ακολουθούμε μνημονιακές συνταγές», φέρεται να είπε ο Νίκος Φίλης.

 Κατά συγκλίνουσες πληροφορίες από παρισταμένους, ακολούθησε έντονος διάλογος, με τον Αλέξη Τσίπρα να τάσσεται ηχηρά υπέρ της αποζημίωσης της Fraport.

 Στο «κατά» βρέθηκαν και άλλες δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης («Ομπρέλα), όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης, ο Πέτρος Λάμπρου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Γιάννης Δρίτσας, η Κατερίνα Κλείτου.

 Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε έντονα και αντιπρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «λευκό» στη Βουλή για την αποζημίωση της Fraport. Όμως, ο Νίκος Φίλης φέρεται να επέμεινε, λέγοντας ότι «το λευκό έχει στοιχεία αναξιοπιστίας ως πολιτική στάση», οξύνοντας ακόμη περισσότερο τα πνεύματα.

 Φανερά εκνευρισμένος, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε προς τους διαφωνούντες: «Έρχεστε εδώ προσυνεννοημένοι να θίγετε προβλήματα», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε λόγο για «διασπαστικές κινήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ».

 

«Δεν σωζόμαστε με τίποτα»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκαν τότε βαριές κουβέντες και εκδηλώθηκαν απρεπείς συμπεριφορές, που έκαναν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου να σχολιάσει: «Αυτοί εδώ δεν σώζονται με τίποτε».

 Μάλιστα, καθώς τα μικρόφωνα ήταν ανοιχτά και το σχόλιο ακούσθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Πράγματι, δεν σωζόμαστε με τίποτε».

 Τότε, ο Νίκος Βούτσης σηκώθηκε όρθιος, αντιδρώντας στις παρατηρήσεις του Αλέξη Τσίπρα, και αποχώρησε από τη σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας «απαράδεκτες συμπεριφορές».

 Τα πνεύματα οξύνθηκαν περισσότερο και ο Νίκος Φίλης κάλεσε τον τέως πρωθυπουργό να ανακαλέσει και να πάρει πίσω όσα είπε για τα στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

 Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανταρσία, έβαλε στο τραπέζι συμβιβαστική πρόταση, να δηλώσει «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ στην αποζημίωση της Fraport, και τέθηκε το ζήτημα σε ψηφοφορία εντός του κομματικού οργάνου.

 Με το «παρών» συντάχθηκε η πλειοψηφία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και το «παρών» συγκέντρωσε περισσότερες από 30 ψήφους σε σύνολο 41.

«Όχι» ψήφισαν τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, πλην του κ. Βίτσα, ο οποίος δέχτηκε το «παρών».

 Λίγες ώρες αργότερα, στις 23 Ιουνίου, πράγματι, κυρώθηκε κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια της Βουλής η σύμβαση για την «Οικονομική αποκατάσταση παραχωρησιούχων αεροδρομίων, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 για το έτος 2020».

 Υπέρ της σύμβασης τάχθηκε η ΝΔ, ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δήλωσαν «παρών», ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

 

Το προηγούμενο με τη σύμβαση στο Ελληνικό

Η νέα ρήξη που σημειώθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, για την Fraport, θύμισε κάτι από… Ελληνικό. Όταν και τότε, τον περασμένο Μάρτιο 2021, είχε προκληθεί εσωκομματική αναταραχή για την απόφαση Τσίπρα να υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη σύμβαση που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή για την επένδυση, ενώ πάλι με επικεφαλής τον Νίκο Φίλη και τον Θοδωρή Δρίτσα είχαν εκδηλωθεί σοβαρές ενστάσεις.

 Ο Νίκος Φίλης μάλιστα, με γραπτή του δήλωση, την οποία είχε διανείμει ο ίδιος, άνοιξε πυρ εναντίον του νόμου για το Ελληνικό, τονίζοντας ότι συνιστά επικίνδυνο βήμα προς τα πίσω και δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, ενημερώνοντας ο ίδιος για τη στάση του. Από την ψηφοφορία απείχε και ο κ. Δρίτσας.

 

 Τι σηματοδοτεί η υποχώρηση Τσίπρα

Είναι προφανές ότι η μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το «ναι» στην αποζημίωση της Fraport, που ήταν η αρχική θέση της ηγεσίας του κόμματος, στο «παρών», μετά την ταραχώδη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου, ήταν μια εσωκομματική υποχώρηση για τον Αλέξη Τσίπρα.

Έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να θέσει σε ψηφοφορία την πρότασή του, για πρώτη φορά, και παρότι κέρδισε η «προεδρική» πλειοψηφία, εντούτοις δεν πέρασε η κομματική γραμμή που προσπάθησε να επιβάλει.

 Όλα δείχνουν, επίσης, ότι το ρήγμα με τα κορυφαία στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι αγεφύρωτο, ενώ η αντιπολιτευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται στο στόχαστρο μέσα στο κόμμα του.

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει γιατί ακόμη απολογείται για τις μνημονιακές επιλογές της διακυβέρνησής του. Υπάρχει κομβικό πρόβλημα με τις πολιτικές μας στην κυβέρνηση. Άλλα κάναμε τότε, άλλα λέμε τώρα, το πρόβλημα είναι ταυτοτικό», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος που συμμετείχε στην εκρηκτική συνεδρίαση.

 

Ο φόβος για πρόωρες εκλογές

Ας σημειωθεί ότι η ένταση της συζήτησης για το θέμα της Fraport, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, οδήγησε και σε ευρύτερα ζητήματα φυσιογνωμίας του κόμματος, με την «Ομπρέλα» να ζητεί να αποφασιστεί η διεξαγωγή συνεδρίου στα μέσα του φθινοπώρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αρνήθηκε κάτι τέτοιο, αλλά τόνισε ότι αυτό πρέπει να προσδιοριστεί αργότερα. Η χρυσή τομή που αναζητείται στο εν λόγω ζήτημα, στην Κουμουνδούρου, είναι να μην ανοίξει η εσωστρέφεια, που μοιραία συνεπάγεται η ενεργοποίηση των διαδικασιών του συνεδρίου, πριν ξεκαθαριστεί ότι δεν θα γίνουν εκλογές (κάτι που θα φανεί έως τη ΔΕΘ, όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ) και την πιθανότητα να έρθει τέταρτο κύμα από το φθινόπωρο.

 

«Άδειασε» τον Πολάκη

Το μόνο σημείο στο οποίο συμφώνησε μεγάλο μέρος των στελεχών του κομματικού οργάνου ήταν το «άδειασμα» του Αλέξη Τσίπρα στον Παύλο Πολάκη, για τη στάση του απέναντι στα εμβόλια.

 Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο, ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου:

 «Ο εμβολιασμός, παρά τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα και τις απαράδεκτες αποφάσεις της Επιτροπής που εργαλειοποιήθηκε από την κυβέρνηση, είναι η μόνη άμυνα που διαθέτει η ανθρωπότητα απέναντι στον φονικό ιό και αποτελεί πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης».

 Με τον τρόπο αυτόν, και πριν να τεθεί (ξανά) το θέμα Πολάκη από τα στελέχη του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα υπέρ της αναγκαιότητας των εμβολιασμών αλλά και υπέρ του Ανδρέα Ξανθού στο άτυπο μπρα ντε φερ μεταξύ του τομεάρχη Υγείας και του βουλευτή Χανίων.

Πηγή: iefimerida.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0