Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Σύνδρομο long Covid: Ιδρύεται σύλλογος ασθενών στη Θεσσαλονίκη

Αρχική | Υγεία | Σύνδρομο long Covid: Ιδρύεται σύλλογος ασθενών στη Θεσσαλονίκη

Η Ελένη Ιασωνίδου ένα χρόνο μετά τη νόσησή της μιλάει στο makthes.gr και αποκαλύπτει πως παλεύει ακόμη με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορονοϊού – Με πρωτοβουλία της η ίδρυση του ειδικού συλλόγου για άτομα με σύνδρομο long COVID

 

 

Δήμητρα Παληγιάννη

Την ίδρυση ενός συλλόγου με έδρα τη Θεσσαλονίκη για ασθενείς που πάσχουν από το σύνδρομο της long COVID ανέλαβε η Ελένη Ιασωνίδου, παιδίατρος και πάσχουσα η ίδια από τις επιπλοκές του κορονοϊού. Αφετηρία για την ενασχόληση της παιδιάτρου με το «φαινόμενο» αυτό αποτέλεσε η προσωπική εμπειρία της με τη νόσο και πολύ περισσότερο τα προβλήματα υγείας που της προκάλεσε από το διάστημα της αρνητικοποίησής της μέχρι και σήμερα καθώς και η ανάγκη της να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους που συμπάσχουν. Έχοντας ιδρύσει από το Μάρτιο του 2021 στο Facebook την ομάδα «Long COVID Ελληνική Ομάδα Υποστήριξης» και εκπροσωπώντας την ελληνική αντιπροσωπία στο ευρωπαϊκό δίκτυο ασθενών με σύνδρομο long COVID, μία σύμπραξη οργανώσεων με πρωτοβουλία των ίδιων των ασθενών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η κυρία Ιασωνίδου προχωρά πλέον στο επόμενο βήμα, στη σύσταση ενός επίσημου συλλόγου ασθενών.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει και επίσημα την πάθηση αυτή που παρουσιάζουν πολλοί ασθενείς μετά τη νόσησή τους από την Covid-19 με συμπτώματα που εμφανίζονται περίπου τρεις μήνες αργότερα από την περίοδο που βρέθηκαν θετικοί και διάρκεια τουλάχιστον δύο μηνών. Κόπωση, δύσπνοια, νοητική σύγχυση και γενικότερη δυσλειτουργία στην καθημερινή ζωή συγκαταλέγονται στα συμπτώματα του συνδρόμου και μπορούν να εμφανιστούν εκ νέου στους ασθενείς ή να συνεχίσουν ακόμα και μετά την ανάρρωσή τους. Η ένταση των συμπτωμάτων επίσης, παρουσιάζει διακυμάνσεις με τους ασθενείς άλλοτε να βρίσκονται αντιμέτωποι με πιο ήπια και άλλοτε να υποτροπιάζουν.

 

«Νόσησα ήπια – Ποτέ δεν φαντάστηκα τι θα ακολουθούσε μετά»

 Η Ελένη Ιασωνίδου, μιλώντας στο makthes.gr, εξομολογείται πτυχές της καθημερινότητάς της που επηρεάζονται μέχρι και σήμερα από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. «Νόσησα τον Οκτώβριο του 2020, στις αρχές του δεύτερου κύματος, όμως δεν μπορώ να πω ότι ταλαιπωρήθηκα, η νόσηση ήταν ήπια για εμένα. Ποτέ δεν φαντάστηκα τι θα ακολουθούσε μετά», αναφέρει εξηγώντας ότι τα συμπτώματα για την ίδια εμφανίστηκαν μετέπειτα, αφού είχε συμπληρώσει είκοσι μέρες από την ημέρα που βρέθηκε θετική στον ιό.

 Τα προβλήματα για αυτή ξεκίνησαν όταν με αρνητικό πλέον τεστ εμφάνισε περικαρδίτιδα για την οποία έλαβε την απαραίτητη αγωγή, όμως δεν σταμάτησαν εκεί. «Δέκα μέρες αργότερα εμφάνισα δερματικές εκδηλώσεις, επώδυνη ουλίτιδα και προστέθηκε μια πολύ έντονη δύσπνοια, η οποία ήταν περισσότερο λαχάνιασμα στην ομιλία, στο περπάτημα, στις κινήσεις », δηλώνει η κυρία Ιασωνίδου.

 «Θεώρησα ότι μετά την αγωγή δύο μηνών για την περικαρδίτιδα θα είμαι καλά, όμως και τώρα, ένα χρόνο αργότερα, δεν έχω επανέλθει. Με το που ολοκλήρωσα την αγωγή παρουσίασα έξαρση συμπτωμάτων, συμπτώματα τα οποία πάνε και έρχονται για την ακρίβεια και τότε δεν ήξερα να τα εξηγήσω», λέει η ίδια αναφερόμενη στην ταλαιπωρία της που μόλις είχε αρχίσει, ενώ παράλληλα απευθύνθηκε σε αρμόδιους γιατρούς οι οποίοι διέγνωσαν ότι πάσχει από σύνδρομο long COVID.

Κι ενώ ο χρόνος περνούσε δείγματα βελτίωσης για την υγεία της δεν υπήρχαν, αντίθετα συμπτώματα όπως οι ταχυκαρδίες επέμεναν αλλάζοντας ραγδαία τη ζωή της παιδιάτρου. «Είμαι ένας νέος άνθρωπος, πριν την καραντίνα ολοκλήρωνα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης μίας ώρας και μάλιστα ισχυρής έντασης και στο τεστ κοπώσεως που έκανα το περασμένο Πάσχα είχα πιάσει το 90% των δυνατοτήτων μου μόλις σε δύο λεπτά με 160 παλμούς, βήχα και δύσπνοια».

 

«Αισθάνομαι ότι έχω μεγαλώσει κατά 20 χρόνια»

 Όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι ενός ασθενούς που ζει για μεγάλο χρονικό διάστημα με την πάθηση και σε ποιο βαθμό αυτό επηρεάζεται, η κυρία Ιασωνίδου αποκαλύπτει ότι πλέον, εφόσον γνωρίζει που αποδίδονται τα προβλήματα της υγείας της ζει όπως κάθε άλλος ασθενής που αντιμετωπίζει μια χρόνια νόσο, ωστόσο παραμένει ζωντανή, φυσικά, η επιθυμία της οι λειτουργίες του οργανισμού της να επιστρέψουν στα κανονικά επίπεδα για την ηλικία της.

 «Αισθάνομαι σαν να μου έχουν προσθέσει 20 χρόνια, αυτό που είμαι τώρα δεν ανταποκρίνεται στην κατάσταση μου προ κορονοϊού. Υπάρχουν μέρες που μπορώ να κάνω πράγματα και μέρες που δεν μπορώ να τα κάνω όπως πριν. Το να μην μπορείς να ανέβεις τις σκάλες σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται σε έναν άνθρωπο 45 χρονών και δεν αντιμετωπίζω άλλα θέματα υγείας, δεν πίνω, δεν καπνίζω, δεν είμαι υπέρβαρη. Δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες για να μου δημιουργήσουν περιορισμούς κίνησης», ενώ όπως επισημαίνει βρίσκεται ήδη στον ένα χρόνο αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις του κορονοϊού, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει πόσο ακόμα θα διαρκέσουν. 

Μακεδονία

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δεκαπεντάχρονη σώθηκε από οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο χάρη σε πρωτοποριακή επέμβαση

30 Νοεμβρίου 2023, 18:20
Οι γιατροί από τα νοσοκομεία Αιγινήτειο - Αρεταίειο - Αλεξάνδρα που αφαίρεσαν τον θρόμβο ...

Διδυμότειχο: Μετά την αγρότισσα από το Μεσολόγγι, ζευγάρι ηλικιωμένων έκανε δωρεά €100.000 στο Νοσοκομείο

27 Νοεμβρίου 2023, 20:19
Η Σωτηρία και ο Παναγιώτης Αραμπατζής έζησαν πολλά χρόνια στη Γερμανία και έκαναν οικονομίες ...

Θεσσαλονίκη: Παραπομπή σε δίκη για τον γιατρό που ζητούσε «φακελάκι» από ασθενείς

02 Οκτωβρίου 2023, 22:26
Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε να δικαστεί 60χρονος γυναικολόγος - ογκολόγος, που κατηγορείται ότι ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ιράν, ανθρώπινα δικαιώματα και ΟΗΕ

    «Σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι να ενώσουν όλα τα έθνη του κόσμου ώστε να εργαστούν για την ειρήνη και την ανάπτυξη, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων». Καταστατικός χάρτης ΟΗΕ, 1945 Εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι το Ιράν ήταν προεδρεύουσα χώρα στο διήμερο (2-3 τρέχοντος μηνός) Κοινωνικό Φόρουμ του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0