Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Επί θύραις» κοινωφελής εργασία για 25.000 ανέργους

Αρχική | Ειδήσεις | Θέσεις εργασίας - Προσλήψεις | «Επί θύραις» κοινωφελής εργασία για 25.000 ανέργους

Το πρόγραμμα ετοιμάζεται από τον ΟΑΕΔ και εντός των ημερών θα αρχίσει η υποβολή αιτήσεων

  

Του Βασίλη Αγγελόπουλου

vaggelopoulos@naftemporiki.gr

Θέμα ημερών είναι για το υπ. Εργασίας να εκκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για όσους ανέργους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που ετοιμάζεται από τον ΟΑΕΔ. Η σχετική πρόσκληση πρόκειται να δημοσιευθεί από τον Οργανισμό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο την πρόσληψη 25.000 ανέργων. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, ανάρτησης προσωρινών πινάκων δικαιούχων, υποβολής ενστάσεων και τελικά ανάρτησης των οριστικών πινάκων με τους δικαιούχους το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου. Έτσι, στις αρχές Απριλίου της τρέχουσας χρονιάς θα μπορούν όσοι άνεργοι επιλεχθούν να στελεχώσουν τις θέσεις εργασίας που θα έχουν προκύψει ανά φορέα και ανά υπηρεσία.

Οι προσλήψεις θα έχουν οκτάμηνη διάρκεια και αφορούν θέσεις απασχόλησης σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, καθώς και συναφείς φορείς και υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων. Η διαδικασία κατανομής των θέσεων στους δήμους και τους υπόλοιπους φορείς έχει ολοκληρωθεί ήδη από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, όταν και δημοσιεύθηκε η σχετική ΚΥΑ. Για την κατανομή των θέσεων του νέου προγράμματος ελήφθη υπόψη και η κατάσταση που επικράτησε το περασμένο καλοκαίρι με τις πυρκαγιές σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Επίσης, αξιολογήθηκαν και έγινε ειδική επιλογή και για τις περιοχές που επλήγησαν από πλημμύρες και από σεισμούς.

Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 188,6 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και τον ΟΑΕΔ. Ο Οργανισμός θα καλύψει το μισθολογικό κόστος των ωφελούμενων που θα απασχολήσει ο κάθε φορέας, καθώς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οι καθαρές ημερήσιες αμοιβές των ωφελούμενων ορίζονται στο 1/25 του καθαρού ποσού του κατώτατου μηναίου μισθού και δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 663 ευρώ μικτά τον μήνα.

Αρχικά, όσοι άνεργοι επιλεχθούν με βάση μοριοδότηση θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένη θέση απασχόλησης για 8 μήνες. Ακολούθως, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης έως 150 ωρών σε αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποίηση. Η συμμετοχή στην κατάρτιση θα είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους έως και 54 ετών και προαιρετική για τους ωφελούμενους ηλικίας 55 ετών και άνω.  Το πρόγραμμα θα δώσει έμφαση σε ανέργους που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (π.χ. μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα). Tο πρόγραμμα συνδέεται με την αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων. Γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση του σκέλους που αφορά τη θεωρητική κατάρτιση.

 

Η διαδικασία

Οι ημερομηνίες υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν με τη γνωστοποίηση της σχετικής πρόσκλησης από τον ΟΑΕΔ. Ο Οργανισμός θα καταρτίσει στη συνέχεια πίνακα κατάταξης ανέργων, κατά κλάδο και ειδικότητα. Τα προβλεπόμενα κριτήρια επιλογής και κατάταξης θα είναι κυρίως το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, η αναπηρία, το ετήσιο εισόδημα, ο αριθμός ανηλίκων τέκνων, εάν ο ωφελούμενος είναι δικαιούχος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Θα ακολουθήσει η σύζευξη των ωφελουμένων με τις θέσεις απασχόλησης των φορέων και των υπηρεσιών τοποθέτησης και θα προκύψουν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης, αφού πρώτα υποβληθούν και ελεγχθούν οι όποιες ενστάσεις από αιτούντες που δεν θα έχουν επιλεχθεί.

Tο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας βρίσκεται στην αναμονή εδώ και περίπου ένα έτος. Τον περασμένο Νοέμβριο γνωστοποιήθηκε από το υπ. Εργασίας ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής των θέσεων εργασίας που θα προσφερθούν ανά φορέα (π.χ. Δήμοι και Περιφέρειες). Στο νέο πρόγραμμα δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν όσοι υπήρξαν ωφελούμενοι στα προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα Κοινωφελούς Απασχόλησης, που εκπονήθηκαν την περίοδο 2017 - 2020.

Ναυτεμπορική

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΟΑΣΘ: Προσλήψεις 150 οδηγών - Από σήμερα οι αιτήσεις

27 Νοεμβρίου 2023, 15:13
Από σήμερα Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, έως και την Πέμπτη 7/12 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι ...

ΑΣΕΠ: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού

24 Μαϊου 2023, 18:19
- Τέλος στην αγωνία 77.000 υποψηφίων   Το ποσοστό των επιτυχόντων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ανήλθε ...

Οδηγός ΑΣΕΠ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον μεγάλο διαγωνισμό του 2023

02 Οκτωβρίου 2022, 13:13
Χρυσάνθη Στέτου   Ο μεγάλος διαγωνισμός που υπολογιζόταν να πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο ή στις αρχές ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    27 Ιανουαρίου 1945: Απελευθέρωση του Άουσβιτς - "Ποτέ ξανά!"

     Άουσβιτς. 27 Ιανουαρίου 1945. Όταν τα σοβιετικά στρατεύματα μπήκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς και είδαν καπνό να βγαίνει από τα φουγάρα και μία περίεργη οσμή – η μυρωδιά της καμμένης σάρκας – γέμισε τα ρουθούνια τους,  δεν μπορούσαν ασφαλώς να φανταστούν τι ακριβώς συνέβαινε, γιατί κανένας υγιής νους δεν ήταν δυνατόν να συλλάβει αυτό που η νοσηρή εφευρετικότητα και ο ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0