Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Γεμίζει άρματα μάχης η Αλεξανδρούπολη

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Γεμίζει άρματα μάχης η Αλεξανδρούπολη

Ενισχύονται οι Νατοϊκές δυνάμεις στη Θράκη, όπου ξεκινά τη Δευτέρα μεγάλη στρατιωτική άσκηση αρμάτων μάχης, με τη συμμετοχή Ελλάδας και ΗΠΑ.

 


Του Χρήστου Μαζανίτη

Πολλαπλά μηνύματα στέλνουν οι Νατοϊκές δυνάμεις με την κοινή άσκηση αρμάτων μάχης, που ξεκινά την προσεχή Δευτέρα στη Θράκη, με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Για τη μεγάλη άσκηση, που θα διαρκέσει συνολικά πέντε ημέρες, έχουν ήδη φτάσει με αρματαφορείς μέσω Βουλγαρίας, τα Abrams, τα τρίτης γενιάς άρματα μάχης του αμερικανικού στρατού, τα οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα στάθμευαν στη Ρουμανία.

 Μαζί με τα ελληνικά άρματα μάχης, οι δυνάμεις των ΗΠΑ αναμένεται να πάρουν μέρος σε κοινές ασκήσεις στο πεδίο βολής του Πετροχωρίου, στην Ξάνθη. Πρόκειται για άσκηση που ήταν προγραμματισμένη, η οποία ωστόσο αποκτά ιδιαίτερη σημασία τώρα λόγω της συγκυρίας των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία. Το πεδίο βολής του Πετροχωρίου αποτελεί για τον αμερικανικό στρατό ένα πολύ σημαντικό μέρος εξάσκησης των στρατιωτικών δυνάμεών τους, αφού προσομοιάζει συνθήκες με ιδιαίτερες απαιτήσεις, ανεβάζοντας το επίπεδο των εξασκούμενων.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από κοινού με δυνάμεις του Δ’ Σώματος Στρατού. Η εν λόγω δραστηριότητα καταδεικνύει τους ισχυρούς στρατιωτικούς δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ και εντάσσεται στον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς την συνεχώς αναβαθμιζόμενη και πολυεπίπεδη στρατιωτική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών τόσο στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο. Παράλληλα όμως, στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι την δεδομένη χρονική συγκυρία, η μεγάλη ελληνο-αμερικανική άσκηση έρχεται να υπενθυμίσει την σημασία που έχει αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη στους νατοϊκούς σχεδιασμούς. Με την δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων στρατιωτικού υλικού μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Ρουμανίας, οι νατοϊκές δυνάμεις δείχνουν ότι έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να παρακάμψουν τα στενά του Βοσπόρου.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η άσκηση κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι τόσο για την Ρωσία όσο και την Τουρκία. Από τη μία η Τουρκία έχει ουκ ολίγες φορές εκφράσει την αντίθεσή της στην αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και την στρατιωτική αναβάθμιση της περιοχής. Η Ρωσία, από τη από την άλλη, μετά την έκφραση δυσαρέσκειας εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή την στάση που κρατά η ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, ερμηνεύει την άσκηση ως ακόμη μία επίδειξη στρατιωτικής ετοιμότητας των Νατοϊκών δυνάμεων.

 

Το «Liberty»

Μετά το πέρας της άσκησης, το Σάββατο 19 Μαρτίου αναμένεται να καταπλεύσει στον λιμένα Αλεξανδρούπολης το αμερικανικό οχηματαγωγό πλοίο Liberty. Πρόκειται για ένα πλοίο εκτοπίσματος 20.000 τόνων, που χρησιμοποιείται για την μεταφορά αρμάτων μάχης, τροχοφόρων, ελικοπτέρων κι εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.

Το πλοίο θα ξεφορτώσει στην Αλεξανδρούπολη τανκς και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος θα προωθηθεί προς Ρουμανία και Πολωνία κυρίως μέσω σιδηροδρόμου, για την ενίσχυση των δυνάμεων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η παρουσία του Liberty στην Αλεξανδρούπολη σε καμία περίπτωση δεν είναι «έκτακτη» αλλά προγραμματισμένη, βάσει των δραστηριοτήτων που έχουν δρομολογηθεί με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων για ασκήσεις από κοινού με ελληνικές δυνάμεις αλλά και την ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα, με έμφαση τη Ρουμανία.

 

Το “USS Harry S. Truman”

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman βρίσκεται εδώ και μέρες στο βόρειο Αιγαίο και αναμένεται να μείνει για αρκετές ημέρες ακόμη, ίσως και μέχρι το τέλος του μήνα. Ήδη, έχει ενεργοποιημένη NAVTEX και NOTAM με ισχύ έως τις 20 Μαρτίου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής στο Μυρτώο Πέλαγος, κυρίως από τα αεροπλάνα F-18 που φέρει στο μήκους 333 μέτρων deck. «Σκιά» του Truman είναι φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού καθώς κι ένα «αόρατο» υποβρύχιο κλάσης «Παπανικολής», Type 214.

Τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Αη Στράτη ενώ το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο Θρακικό Πέλαγος. Το Harry S. Truman άλλαξε το αρχικό του πρόγραμμα πριν από περίπου 2 μήνες. Ενώ ήταν προγραμματισμένο, με την δύναμη του 6ου Στόλου, να κατευθυνθεί προς τον Κόλπο, τελικά αποφασίστηκε η παραμονή του σε Αιγαίο και Αδριατική εξαιτίας των σύννεφων του πολέμου, που πύκνωναν από την πλευρά της Ρωσίας, πριν εισβάλει τελικά στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εγρήγορση κι αυτή τη στιγμή τα «γεράκια» της Συμμαχίας παίζουν με την ρωσική «αρκούδα» το παιγνίδι του ποντικού με την γάτα.

Real.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δραγασάκης

18 Ιουλίου 2024, 12:27
- Ο Κασσελάκης έχει βάλει το κόμμα σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης «Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα ...

Δένδιας προς Τουρκία: Παρέλειψα να «ευχαριστήσω» τις δυνάμεις εισβολής

17 Ιουλίου 2024, 13:22
Με σκωπτικό τρόπο απαντά η Ελλάδα στην προσωπική επίθεση που άσκησε το υπουργείο Άμυνας ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0