Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Συνεχίζεται το «θρίλερ» για τον Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη

Αρχική | Ομογένεια | Συνεχίζεται το «θρίλερ» για τον Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη

«Θρίλερ» βρίσκεται σε εξέλιξη στην Μαριούπολη με την τύχη του Έλληνα πρόξενου, Μανώλη Ανδρουλάκη

AP Photo/Evgeniy Maloletka


Έντονη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ώρες για τον Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε καταφύγιο της βομβαρδισμένης πόλης.

Η Μαριούπολη έχει δεχτεί τα τελευταία 24ωρα βαρύ πλήγμα από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν περικυκλώσει την πόλη βομβαρδίζοντας ένα μεγάλο μέρος της. Η Ουκρανία έχει απευθύνει έκκληση να αφεθούν οι άμαχοι να διαφύγουν από την περιοχή όμως αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό.

Ανάμεσα στους αμάχους βρίσκονται Έλληνες ομογενείς, αλλά και ο Έλληνας πρόξενος της Μαριούπολης, Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έχει μετακινηθεί για την ασφάλειά του σε καταφύγιο της περιοχής μαζί με εργαζόμενους του ΟΑΣΕ.

Την ίδια ώρα η οικογένεια του διπλωμάτη προειδοποιεί τις ελληνικές Αρχές για τον μεγάλο κίνδυνο που βρίσκεται η ζωή του, ενώ έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εξωτερικών να βρεθεί τρόπος ασφαλούς επαναπατρισμού του. Ο Έλληνας πρόξενος προφυλάσσεται μαζί με άλλους διπλωμάτες σε καταφύγιο του ΟΑΣΕ και μέχρι στιγμής όλοι τους είναι απολύτως ασφαλείς και καλά στην υγεία τους.

«Έχει τρόφιμα, πόσιμο νερό. Δεν έχει τρεχούμενο νερό, δεν έχει ρεύμα. Δεν υπάρχει σχέδιο εκκένωσης. Είναι ρίσκο να επιχειρηθεί έξοδος με τους δρόμους γεμάτους νάρκες» δήλωσε μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο 91.5 της Κω, η αδελφή του Αμαλία Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας πως βασικό προβληματισμό αποτελεί το γεγονός, πως δεν διαφαίνεται να υπάρχει στην παρούσα φάση έξοδος διαφυγής «Φωνάζουμε με όλη μας την δύναμη ότι αυτό που γίνεται είναι μία κτηνωδία, μία φρίκη. Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος» ανέφερε μεταξύ άλλων η ίδια.

Οι ελληνικές Αρχές επεξεργάζονται όλα τα δεδομένα προκειμένου να υπάρξει μια νέα επιχείρηση διάσωσης όμως η σφοδρότητα των συγκρούσεων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μαριούπολης έχουν καταστήσει μια τέτοια πρωτοβουλία αδύνατη, λόγω του μεγάλου ρίσκου. Σύμφωνα με τα «σενάρια» που διαδίδονται γίνονται προσπάθειες προσέγγισης του καταφυγίου του ΟΑΣΕ από τον Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να δοθούν τα απαραίτητα στους εγκλωβισμένους διπλωμάτες.

Παράλληλα, η επικοινωνία με την Μαριούπολη είναι πολύ δύσκολη καθώς, δεν υπάρχει πλέον στην πόλη ηλεκτρικό ρεύμα, με τι πληροφορίες που έρχονται για την κατάσταση που επικρατεί να είναι με το «σταγονόμετρο». Όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη ο Έλληνας πρόξενος στην Μαριούπολη, μίλησε με την οικογένειά του και το υπουργείο Εξωτερικών όπου ενημέρωσε πως είναι καλά στην υγεία του.

«Ένας πόλεμος δεν έχει νικητές μόνο χαμένους. Είμαστε συγκινημένοι. Βρέθηκε εκεί τέλος του Γενάρη για να βοηθήσει τους Έλληνες διότι το ελληνικό στοιχείο εκεί είναι έντονο. Δεν θα άφηνε ο αδερφός μου τους Έλληνες και ας μας λυπεί εμάς αυτό την δεδομένη στιγμή. Ο αδερφός μου έχει βαθιά αισθήματα καθήκοντος. Είναι ειρηνόφιλος και μεγάλωσε με ένα βιβλίο στο χέρι. Είναι πολύγλωσσος. Κάνουμε τα πάντα για να γυρίσει με ασφάλεια και υγεία. Καλές είναι οι προσευχές και ευχαριστούμε όλο τον κόσμο για την συμπαράσταση αλλά δεν βοηθούν. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να γυρίσει» τόνισε η κυρία Ανδρουλάκη, ζητώντας από τις ελληνικές Αρχές να ενεργήσουν ώστε να επιστρέψει άμεσα πίσω με ασφάλεια, καθώς δεν διαφαίνεται καμία σύντομη διπλωματική λύση του πολέμου στην Ουκρανία.

 

«Έχουν τρόφιμα για άλλες 5 μέρες»

Ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, μίλησε στην τηλεόραση του OPEN το βράδυ της Παρασκευής και μοιράστηκε όσα του έχει πει ο γιος του για τις συνθήκες υπό τις οποίες επιβιώνουν του πολέμου, στο καταφύγιο.

Όπως αναφέρει ο Γιώργος Ανδρουλάκης: «Μιλήσαμε το πρωί για λίγα λεπτά. Το κτήριο του ΟΑΣΕ, που είναι διαμορφωμένο ως καταφύγιο, είναι λίγο απομακρυσμένο από την πόλη, περιφραγμένο και θεωρείται ασφαλές. Δίπλα είναι και ένα παλιό τζαμί, που είναι σημείο αναφοράς και είναι δύσκολο να πέσει οβίδα εκεί. Μου είπε χθες, ότι όσο πάνε πλησιάζουν οι πυροβολισμοί. Κάποιοι που βγήκαν έξω, είδαν μια κατεστραμμένη πόλη».

«Έχουν τρόφιμα, που τους έφερε η αστυνομία. Μέσα στο καταφύγιο βρίσκονται περίπου 100 άτομα, Ουκρανοί υπάλληλοι του ΟΑΣΕ, πολλοί από αυτούς με τις οικογένειες τους, μάλιστα υπάρχει και ένα μωρό που γεννήθηκε έξι ημέρες, πριν πάνε στο καταφύγιο. Έχουν νερό. Τα αποθέματα τους είναι για πέντε ημέρες από τώρα. Ρεύμα δεν έχουν. Ο φωτισμός γίνεται με κεριά. Είναι ευρύχωρο το μέρος, οργανωμένο. Ο ένας βοηθάει τον άλλον. Χθες με πήρε ο ίδιος ο κ. Δένδιας και με ενημέρωσε για το σχέδιο απομάκρυνσης του γιου μου», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

 

Υπουργείο Εξωτερικών για Μαριούπολη

«Η Ελλάδα, όπως έχει υπογραμμιστεί επανειλημμένα, καλεί για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις πόλεις της Ουκρανίας, σε συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία του αμάχου πληθυσμού, καθώς και η δυνατότητα διαφυγής τους προς ασφαλέστερες περιοχές.

Από πλευράς μας, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις ιδίως στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιοί εδώ και αιώνες το ελληνικό στοιχείο και βρίσκεται ακόμα ο Γενικός Πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης. Καλούμε όλους να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο και να αποφευχθεί η στοχοποίηση του αμάχου πληθυσμού. Η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση».

CNN.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Νέα καταγγελία για την Ελληνίδα της κυβέρνησης Μακρόν

23 Ιουνίου 2022, 14:54
Η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός αντιμετωπίζει δικαστική έρευνα για δύο μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εις βάρος ...

Δένδιας: Στη Μολδαβία μαζί με 11 ομογενείς ο Έλληνας πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης

18 Μαρτίου 2022, 21:44
"Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και πάλι στον Γενικό Πρόξενο στη Μαριούπολη ...

«Η Μαριούπολη δεν υπάρχει πια»

15 Μαρτίου 2022, 22:30
Μαρτυρία στην «Κ» της Αθηνάς Χατζηνόβα, η οποία μαζί με την 83χρονη μητέρα κατάφερε ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    «Σκάστε σήμερα όλοι! Σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες»

    «Σκάστε σήμερα όλοι οι πολιτικοί! Σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες…», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook η κυρία Όλγα Γεωργιάδη (Olga Georgiadi) από το Βόλο, θεία 20χρονου φοιτητή που εκτοξεύτηκε από το τρένο – του μοναδικού επιζώντα από το πρώτο βαγόνι - ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Φωτο: Pixabay Και τα ουρλιαχτά τους ακούγονται στις εσχατιές του κόσμου, στα έγκατα της Γης, ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0