Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η Διακήρυξη των Βερσαλλιών: Σε 3 άξονες η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Η Διακήρυξη των Βερσαλλιών: Σε 3 άξονες η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι «27» αποφάσισαν ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, περιορισμό των ενεργειακών εξαρτήσεων και οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης

 


«Αντιμέτωποι με την αυξανόμενη αστάθεια, τον εντεινόμενο στρατηγικό ανταγωνισμό και τις διογκούμενες απειλές κατά της ασφάλειας, αποφασίσαμε να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας και να λάβουμε περαιτέρω αποφασιστικά μέτρα για να εδραιώσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία μας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και να σχεδιάσουμε ένα νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο για το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάσαμε σήμερα τρεις βασικές διαστάσεις: α) Ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων· β) Μείωση των ενεργειακών μας εξαρτήσεων και γ) Οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης»

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η κοινή διακήρυξη για τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων, τη μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων και την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης, οι ηγέτες της ΕΕ, που συνεδρίασαν 10 και 11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΒΕΡΣΑΛΛΙΩΝ

1. Πριν από δύο εβδομάδες, η Ρωσία ξανάφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη. Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υπονομεύει δε την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Προκαλεί ανείπωτα δεινά στον ουκρανικό λαό. Η Ρωσία και η συνεργός της, Λευκορωσία, φέρουν πλήρη ευθύνη για τον επιθετικό αυτό πόλεμο και οι υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους, μεταξύ άλλων για το γεγονός ότι πλήττουν αδιάκριτα αμάχους και μη στρατιωτικούς στόχους.

Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να κινήσει έρευνα. Ζητούμε να υπάρξει άμεση μέριμνα για την  ασφάλεια και την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας με τη βοήθεια του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να αποσύρει αμέσως και χωρίς όρους όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρο το έδαφος της Ουκρανίας, καθώς και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

2. Επαινούμε τον λαό της Ουκρανίας για το θάρρος που επιδεικνύει υπερασπιζόμενος τη χώρα του και τις κοινές μας αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Δεν θα τον εγκαταλείψουμε. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να παρέχουν συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική στήριξη. Δεσμευόμαστε να παράσχουμε στήριξη για την ανασυγκρότηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας μετά το τέλος των σφοδρών ρωσικών επιθέσεων. Είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Έχουμε θεσπίσει σημαντικές κυρώσεις και παραμένουμε έτοιμοι να κινηθούμε γρήγορα με νέες κυρώσεις.

3. Αμέτρητοι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Προσφέρουμε προσωρινή προστασία σε όλους τους πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία. Επαινούμε τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στα σύνορα με την Ουκρανία, για την τεράστια αλληλεγγύη που επιδεικνύουν φιλοξενώντας Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και να παρέχουν ανθρωπιστική, ιατρική και οικονομική στήριξη σε όλους τους πρόσφυγες και στις χώρες υποδοχής τους. Ζητούμε να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση κονδύλια μέσω ταχείας έγκρισης της πρότασης για τη δράση συνοχής για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) και μέσω του ReactEU. Καλούμε τη Ρωσία να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Πρέπει να εγγυηθεί την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα και τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία και να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση των αμάχων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως δηλώνεται στη συμφωνία σύνδεσης. Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, ασκώντας το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει η ίδια το πεπρωμένο της, ο Πρόεδρος της χώρας υπέβαλε την αίτηση προσχώρησης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβούλιο αντέδρασε με ταχύτητα και κάλεσε την Επιτροπή να γνωμοδοτήσει για την αίτηση αυτή σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των Συνθηκών. Εν αναμονή αυτού και χωρίς καθυστέρηση, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας και θα εμβαθύνουμε την εταιρική μας σχέση ώστε να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία. Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

5. Το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις αιτήσεις της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

6. Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας αποτελεί κοσμογονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία. Κατά τη σύνοδό μας στις Βερσαλλίες, συζητήσαμε πώς η ΕΕ μπορεί να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, προστατεύοντας τους πολίτες, τις αξίες, τις δημοκρατίες και το ευρωπαϊκό μας μοντέλο.

7. Αντιμέτωποι με την αυξανόμενη αστάθεια, τον εντεινόμενο στρατηγικό ανταγωνισμό και τις διογκούμενες απειλές κατά της ασφάλειας, αποφασίσαμε να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας και να λάβουμε περαιτέρω αποφασιστικά μέτρα για να εδραιώσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία μας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και να σχεδιάσουμε ένα νέο αναπτυξιακό και επενδυτικό μοντέλο για το 2030. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάσαμε σήμερα τρεις βασικές διαστάσεις:

α) Ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων·

β) Μείωση των ενεργειακών μας εξαρτήσεων· και

γ) Οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής οικονομικής βάσης.

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ

8. Τον Δεκέμβριο του 2021 αποφασίσαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια και, στον τομέα της άμυνας, θα ακολουθήσει στρατηγική γραμμή πλεύσης και θα αυξήσει την ικανότητά της να δρα αυτόνομα. Η διατλαντική σχέση και η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, με πλήρη σεβασμό των αρχών που διατυπώνονται στις Συνθήκες και των αρχών στις οποίες έχει συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μεταξύ αυτών η συμμετοχικότητα, η αμοιβαιότητα και η αυτονομία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, έχουν καίρια σημασία για τη συνολική μας ασφάλεια. Μια ισχυρότερη και ικανότερη ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει θετικά στην παγκόσμια και τη διατλαντική ασφάλεια και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του. Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών αποτυπώνεται στο άρθρο 42 παράγραφος 7 της ΣΕΕ. Γενικότερα, η ΕΕ επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να εντείνει τη στήριξη στην παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες, με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα της

9. Δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και προκειμένου να προστατεύσουμε καλύτερα τους πολίτες μας, ενώ αναγνωρίζουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών μελών, πρέπει να επενδύσουμε αποφασιστικά, περισσότερο και καλύτερα σε αμυντικές δυνατότητες και καινοτόμες τεχνολογίες.

 

Συμφωνήσαμε συνεπώς:

α) να αυξήσουμε ουσιαστικά τις αμυντικές δαπάνες, με σημαντικό μερίδιο για τις επενδύσεις, εστιάζοντας σε εντοπισμένες στρατηγικές ελλείψεις, και με την ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων κατά τρόπο συνεργατικό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

β) να αναπτύξουμε περαιτέρω κίνητρα για την τόνωση των συνεργατικών επενδύσεων των κρατών μελών σε κοινά έργα και από κοινού προμήθειες αμυντικών δυνατοτήτων·

γ) να επενδύσουμε περαιτέρω στις δυνατότητες που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ολόκληρου του φάσματος αποστολών και επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων επενδύοντας σε στρατηγικούς παράγοντες διευκόλυνσης, όπως η κυβερνοασφάλεια και η διαστημική συνδεσιμότητα·

δ) να προωθήσουμε συνέργειες μεταξύ της μη στρατιωτικής, της αμυντικής και της διαστημικής έρευνας και καινοτομίας, και να επενδύσουμε σε κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες και καινοτομίες για την ασφάλεια και την άμυνα·

ε) να λάβουμε μέτρα για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας μας, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ.

10. Πρέπει επίσης να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα για την αντιμετώπιση ταχέως αναδυόμενων προκλήσεων, με τους εξής τρόπους:

α) εξασφαλίζοντας την προστασία μας απέναντι σε έναν διαρκώς εντεινόμενο υβριδικό πόλεμο, ενισχύοντας την κυβερνοανθεκτικότητά μας, προστατεύοντας τις υποδομές μας —ιδίως τις υποδομές ζωτικής σημασίας— και καταπολεμώντας την παραπληροφόρηση·

β) ενισχύοντας τη διάσταση της ασφάλειας και της άμυνας των διαστημικών βιομηχανιών και δραστηριοτήτων·

γ) επισπεύδοντας τις εν εξελίξει προσπάθειες για την ενίσχυση της στρατιωτικής κινητικότητας σε ολόκληρη την ΕΕ.

11. Καλούμε την Επιτροπή, σε συντονισμό με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, να υποβάλει ανάλυση των επενδυτικών κενών στον τομέα της άμυνας έως τα μέσα Μαΐου και να προτείνει οποιαδήποτε περαιτέρω πρωτοβουλία κρίνεται αναγκαία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας.

12. Παράλληλα με τις προσπάθειες αυτές, θα στηρίξουμε τους εταίρους μας με όλα τα διαθέσιμα μέσα, μεταξύ άλλων μέσω της αυξημένης χρήσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

13. Η επικείμενη στρατηγική πυξίδα θα παράσχει καθοδήγηση για την ανάληψη δράσης σε αυτές τις διαστάσεις της ασφάλειας και της άμυνας, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί ισχυρότερος και ικανότερος πάροχος ασφάλειας.

 

II. ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

14. Τα τελευταία λίγα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

15. Καθώς η ΕΕ εργάζεται για τον σκοπό αυτό, η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί διεξοδική επανεκτίμηση του τρόπου με τον οποίον εγγυώμαστε την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού μας.

16. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήσαμε να απεξαρτηθούμε σταδιακά από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα το συντομότερο δυνατό, ιδίως με τους εξής τρόπους:

α) επιταχύνοντας τη μείωση της συνολικής εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες και τις επιλογές των κρατών μελών όσον αφορά το ενεργειακό τους μείγμα·

β) διαφοροποιώντας τον εφοδιασμό και τις οδούς εφοδιασμού μας, μεταξύ άλλων με τη χρήση ΥΦΑ και την ανάπτυξη βιοαερίου·

γ) αναπτύσσοντας περαιτέρω μια αγορά υδρογόνου για την Ευρώπη·

δ) επισπεύδοντας την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την παραγωγή των βασικών συνιστωσών τους καθώς και εξορθολογίζοντας τις διαδικασίες αδειοδότησης ώστε να επιταχυνθούν τα ενεργειακά έργα·

ε) ολοκληρώνοντας και βελτιώνοντας τη διασύνδεση των ευρωπαϊκών δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και συγχρονίζοντας πλήρως τα ενεργειακά μας δίκτυα σε ολόκληρη την ΕΕ·

στ) ενισχύοντας τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για την ασφάλεια του εφοδιασμού·

ζ) βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση και τη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας και προωθώντας μια πιο κυκλική προσέγγιση όσον αφορά τα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης.

 

Καλούμε την Επιτροπή να προτείνει ένα σχέδιο REPowerEU για τον σκοπό αυτό έως τα τέλη Μαΐου.

17. Επιπλέον, θα συνεχίσουμε τις εργασίες μας ως προς τα ακόλουθα σκέλη:

 

α) εξασφάλιση επαρκών επιπέδων αποθήκευσης αερίου και καθιέρωση συντονισμένων ενεργειών επαναπλήρωσης·

β) παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας·

γ) διοχέτευση συντονισμένων επενδύσεων σε ενεργειακά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής υποδομών ΥΦΑ·

δ) ενίσχυση της συνδεσιμότητας με την άμεση γειτονία μας.

18. Καλούμε την Επιτροπή να υποβάλει σχέδιο για την κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού και των οικονομικά προσιτών τιμών ενέργειας κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο έως τα τέλη Μαρτίου.

19. Παράλληλα, θα εξετάσουμε επειγόντως και θα μελετήσουμε συγκεκριμένες επιλογές, με βάση την ανακοίνωση της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2002, για να αντιμετωπίσουμε τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, ιδιαιτέρως τους ευάλωτους πολίτες και τις ΜΜΕ, μεταξύ άλλων κατά την επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Μαρτίου 2022.

 

III. ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΜΙΑΣ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

20. Με βάση τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς, την οποία θα συνεχίσουμε να ολοκληρώνουμε, θα καταστήσουμε την οικονομική βάση της Ευρώπης πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική και κατάλληλη για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, χωρίς να μένει κανείς στο περιθώριο.

 

Μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεών μας

21. Όσον αφορά το μέλλον, οι ακόλουθοι τομείς είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των στρατηγικών εξαρτήσεών μας, ιδίως στους πλέον ευαίσθητους τομείς:

 

Κρίσιμες πρώτες ύλες

Θα εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό της ΕΕ μέσω στρατηγικών εταιρικών σχέσεων, διερευνώντας τη δυνατότητα στρατηγικής αποθεματοποίησης και προωθώντας μια κυκλική οικονομία και την αποδοτική χρήση των πόρων·

 

Ημιαγωγοί

Θα διαφοροποιήσουμε τις εφοδιαστικές αλυσίδες αξίας, θα διατηρήσουμε την τεχνολογική πρωτοκαθεδρία και θα αναπτύξουμε περαιτέρω την παραγωγική ικανότητα της ΕΕ με στόχο να εξασφαλίσουμε, μέσω της ευρωπαϊκής πράξης για τα μικροκυκλώματα, το 20 % της παγκόσμιας αγοράς έως το 2030

 

Υγεία

Θα επικεντρωθούμε στη στήριξη της καινοτομίας και της βιώσιμης ευρωπαϊκής παραγωγής οικονομικά προσιτών φαρμάκων, στην επίσπευση της εγγραφής των ευρωπαίων προμηθευτών σε μητρώο, στη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης και στη δημιουργία παραγωγικής ικανότητας για προϊόντα κρίσιμης σημασίας, με σκοπό την αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της υγείας, μεταξύ άλλων μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), καθώς και στην ανάδειξη της Ευρώπης σε πρωτοπόρο στον τομέα των βιοφαρμάκων·

 

Ψηφιακή διάσταση

Θα επενδύσουμε σε ψηφιακές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, υπολογιστικού νέφους και 5G εντός και εκτός Ευρώπης. Θα εξετάσουμε κατά πόσον είναι εφικτή η σύναψη ψηφιακών εταιρικών σχέσεων, θα ενισχύσουμε το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ εκδίδοντας σύντομα τις εκκρεμείς νομοθετικές πράξεις (ιδίως την πράξη για τα δεδομένα, την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, την πράξη για τις ψηφιακές αγορές, την πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη) και θα συμβάλουμε στην τυποποίηση ορισμένων βασικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών τεχνολογιών 6G·

 

Τρόφιμα

Θα βελτιώσουμε την επισιτιστική μας ασφάλεια, μειώνοντας την εξάρτησή μας από βασικά εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα και εισροές και ιδίως αυξάνοντας την παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών στην ΕΕ.

Καλούμε την Επιτροπή να προτείνει επιλογές για να αντιμετωπίσουμε την άνοδο των τιμών των τροφίμων και το ζήτημα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας το συντομότερο δυνατό.

 

Δράση σε επίπεδο ΕΕ και πέραν αυτής

22. Σε ενωσιακό επίπεδο, θα εξασφαλίσουμε τη συνεργασία με την προώθηση βιομηχανικών πρωτοβουλιών, μεταξύ άλλων μέσω σημαντικών έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και βιομηχανικών συμμαχιών. Επιπλέον, θα ενισχύσουμε τις ικανότητες έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ.

23. Σε παγκόσμιο επίπεδο, θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια φιλόδοξη και ισχυρή εμπορική πολιτική, πολυμερώς καθώς και μέσω εμπορικών συμφωνιών, και να προωθούμε τα πρότυπά μας, την πρόσβαση στην αγορά, τις βιώσιμες αλυσίδες αξίας και τη συνδεσιμότητα. Θα ολοκληρώσουμε την εργαλειοθήκη μας για την εμπορική πολιτική και την πολιτική ανταγωνισμού με μέσα για την αντιμετώπιση των στρεβλωτικών επιπτώσεων των ξένων επιδοτήσεων στην ενιαία αγορά, για την προστασία έναντι μέτρων εξαναγκασμού από τρίτες χώρες και για τη διασφάλιση της αμοιβαιότητας με τους εμπορικούς εταίρους όσον αφορά το άνοιγμα των δημόσιων συμβάσεων. Η διαδικασία που οδηγεί σε εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να είναι διαφανής και χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχής της έκβαση.

 

IV. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

24. Θα δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει και θα προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις με τους εξής τρόπους:

α) μεταρρυθμίζοντας ριζικά, απλουστεύοντας και επισπεύδοντας τις διοικητικές διαδικασίες για την αδειοδότηση επενδυτικών έργων στην ΕΕ·

β) δημιουργώντας απλό και προβλέψιμο κανονιστικό περιβάλλον, ιδίως για τις ΜΜΕ·

γ) προωθώντας δεξιότητες για την κάλυψη των εξελισσόμενων αναγκών της αγοράς εργασίας και εξασφαλίζοντας ποιοτικές θέσεις εργασίας·

δ) συνεχίζοντας να προωθούμε την κοινωνική συνοχή και διατηρώντας το κοινωνικό μας μοντέλο·

ε) ολοκληρώνοντας την ενιαία αγορά σε όλες τις διαστάσεις της, ιδίως όσον αφορά τον ψηφιακό τομέα και τις υπηρεσίες·

στ) δημιουργώντας πιο ολοκληρωμένες, ελκυστικές και ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, ώστε να είναι δυνατή η χρηματοδότηση της καινοτομίας και η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης

25. Θα κινητοποιήσουμε την απαραίτητη ευρωπαϊκή και εθνική δημόσια χρηματοδότηση για να βελτιώσουμε την πρόσβαση σε επιχειρηματικά κεφάλαια, να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες της αγοράς, να μοχλεύσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις και να ενθαρρύνουμε τα καινοτόμα έργα. Θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους της ΕΕ. Θα χρησιμοποιήσουμε τον προϋπολογισμό και τις δυνατότητες του Ομίλου ΕΤΕπ ώστε να λειτουργήσουν ως καταλύτες για επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της υψηλότερης χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

26. Οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές μας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση. Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος μέλος, μεταξύ άλλων με την παροχή κινήτρων για επενδύσεις που προωθούν την ανάπτυξη και είναι καθοριστικές για τους πράσινους και τους ψηφιακούς στόχους μας. Ταυτόχρονα θα εντείνουμε τις μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, θα τονώσουν τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και θα αυξήσουν το αναπτυξιακό δυναμικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

V. Η ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

27. Θα προωθήσουμε το πρόγραμμα αυτό τόσο ως μεμονωμένα κράτη μέλη όσο και συλλογικά. Καλούμε τα θεσμικά όργανα να επιταχύνουν τις εργασίες τους για όλα τα θέματα που συζητήσαμε. Σε επίπεδο ηγετών της ΕΕ, θα επανέλθουμε στα ζητήματα αυτά κατά τις προσεχείς συνόδους μας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οικονομικός Ταχυδρόμος

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...

Τα μοιραία λάθη των μυστικών υπηρεσιών που έβαλαν σε κίνδυνο τον Τραμπ

14 Ιουλίου 2024, 14:41
  - Τι λένε ειδικοί ασφαλείας    Φωτό: Pixabay.com Λανθασμένους χειρισμούς από τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0