Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ρωσία: Πληρωμή σε ρούβλια – Τι θα επιφέρει το αντίμετρο της Μόσχας στις κυρώσεις

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Ρωσία: Πληρωμή σε ρούβλια – Τι θα επιφέρει το αντίμετρο της Μόσχας στις κυρώσεις

Η Ρωσία αντέδρασε στις Δυτικές κυρώσεις. Τι θα επιφέρει η απόφασή της, σύμφωνα με Γάλλο ειδικό σε θέματα ενέργειας.

 

 

Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να απαγορεύσει στις «εχθρικές χώρες» να πληρώσουν το ρωσικό φυσικό αέριο σε δολάρια και ευρώ πιθανόν να βοηθήσει στην «αποδολαριοποίηση» της αγοράς ενέργειας, αλλά η εφαρμογή της παραμένει πολύ αβέβαιη, εκτιμά ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Nicolas Mazzucchi, ερευνητής του Fondation pour la recherche stratégique (FRS) της Γαλλίας.

 Εκτός του γεγονότος ότι η απόφαση κινδυνεύει να μοιάζει με αθέτηση συμβολαίου, όπως τονίζουν από χθες πολλοί αναλυτές και η γερμανική κυβέρνηση, οι δυσκολίες αφορούν τον προσδιορισμό των τιμών και την επιλογή των ενδιάμεσων τραπεζών.

 

Ερώτηση: Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να απαγορεύσει στους Ευρωπαίους την πληρωμή των υδρογονανθράκων σε δολάρια ή σε ευρώ σας αιφνιδίασε;

Απάντηση: «Αυτά είναι κατά μία έννοια τα ρωσικά αντίμετρα στις κυρώσεις τα οποία αναμέναμε, αφού πρέπει να θυμηθούμε ότι όταν το 2014 επιβλήθηκε δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αυτή επέβαλε αντικυρώσεις, κυρίως στο τομέα των εισαγωγών επεξεργασμένων ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων, άρα , κατά κάποιον τρόπο, η Ρωσία θέτει σε εφαρμογή αντίμετρα και χτυπά εκεί που πονάει».

 

Ερώτηση: Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες;

Απάντηση: «Αν λειτουργήσει, θα υπάρξουν δύο συνέπειες: τεχνητή άνοδος της ισοτιμίας του ρουβλίου, αφού θα δημιουργηθεί ζήτηση για το ρούβλι, το οποίο επλήγη από την απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεύτερη ενδιαφέρουσα (για την Ρωσία) συνέπεια , από την στιγμή που θα υπάρξει «αποδολαριοποίηση» κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό επιτρέπει την αποφυγή όλων ή μέρους των αμερικανικών κυρώσεων που μπορεί να βασίζονται στην χρήση του δολαρίου, αφού μεγάλο μέρος της εξωεδαφικότητας στο αμερικανικό δίκαιο βασίζεται στο δολάριο. Με την «αποδολαριοποίηση» γίνεται απόπειρα να αφαιρεθεί αμερικανική ικανότητα άσκησης πίεσης.

Σε σχέση ειδικά με το Ιράν, όλη η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να εμποδίσουν τις εμπορικές συναλλαγές του Ιράν συνοψιζόταν στην απαγόρευση συναλλαγών σε δολάρια. Και όπως σήμερα στον κόσμο του πετρελαίου-φυσικού αερίου, όλα γίνονται σε δολάρια, λέγοντας «πλέον όχι δολάρια, όχι ευρώ», εν δυνάμει, η Μόσχα μπορεί να ελπίζει ότι θα παρακάμψει ορισμένες κυρώσεις».

 

Ερώτηση: Ποιες εταιρείες αφορά αυτή η απόφαση;

Απάντηση: Όλες όσες θα αγοράσουν απευθείας υδρογονάνθρακες από την Ρωσία. Μέχρι σήμερα, είχαμε την TotalEnergies. Ο όμιλος ανακοίνωσε τέλος για το πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα , αλλά παραμένει το φυσικό αέριο… Εχουμε την Engie, για το φυσικό αέριο, και ό,τι συνδέεται με τον Nord Stream (στον οποίο έχει μερίδιο 9%).

Μέχρι σήμερα, σε ένα συμβόλαιο όπως είναι ο Nord Stream, ο όγκος του φυσικού αερίου αποτιμάτο σε δολάρια. Είναι Χ δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Από την στιγμή που η Ρωσία θα θελήσει να θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα βασισμένο στην χρήση του ρουβλίου, το ερώτημα είναι πώς μετατρέπουμε αυτό το ποσόν από δολάρια σε ποσό σε ρούβλια, ποιο νόμισμα αναφοράς θα χρησιμοποιήσουμε.

 (…) Θα χρειασθεί να δούμε πώς θα εφαρμοσθεί. Ποια θα είναι η πραγματικότητα της εφαρμογής, αν θα πρέπει να περάσουμε από συγκεκριμένες τράπεζες. Αν ναι, αν πρόκειται για τράπεζες που δεν έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν στο ευρωπαϊκό έδαφος, θα πρέπει να περάσουμε από τρίτες χώρες; Αυτό μπορεί να ισχύει κατά περίπτωσιν, κάθε παράγοντας, αν θέλει να συνεχίσει να εμπορεύεται υδρογονάνθρακες με την Ρωσία, να πρέπει να θέσει σε εφαρμογή την δική του στρατηγική και το δικό του δίκτυο, δεν θα υπάρχει αναγκαστικά ένα μοντέλο».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΒΗΜΑ

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Άνοιγμα Αλίεφ στους Αρμένιους της περιοχής - Οι αυτονομιστές παραδίδουν τον οπλισμό τους

20 Σεπτεμβρίου 2023, 21:15
Πηγή Άρθρου ΑΠΕ - ΜΠΕ Την προοπτική συνεργασίας, συμφιλίωσης και ανάπτυξης από κοινού πρότεινε απόψε ο ...

Σεισμός στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 800 οι νεκροί

09 Σεπτεμβρίου 2023, 15:28
Ο σεισμός έπληξε την παλιά πόλη του Μαρακές Σύνταξη ΙΝ   Φωτό: Pixabay.com Τουλάχιστον 820 άνθρωποι έχασαν τη ...

Τι είναι τα «υπολειπόμενα» για τα οποία απεργούν ηθοποιοί και συγγραφείς του Χόλιγουντ

20 Ιουλίου 2023, 23:28
Παραδοσιακά, οι ηθοποιοί και οι συγγραφείς πληρώνονται για κάθε φορά που μια εκπομπή προβάλλεται ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ένα δάκρυ για τη Νίκη

    Η Νίκη δεν υπάρχει πια. Η Νίκη πέθανε. Τα πελώρια θλιμμένα μάτια της έκλεισαν για πάντα, το βασανισμένο βλέμμα της όμως θα μείνει εδώ, γεμάτο απορία, να μας στοιχειώνει, να μας στήνει στα πέντε μέτρα. Αν δεν ήταν ένα τόσο αθώο και άκακο πλασματάκι, θα μπορούσε να μας καταριέται. Όμως η Νίκη δεν είχε μάθει να κρατά κακία, το μόνο ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0