Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η Ουκρανία προσφέρει ουδετερότητα με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Η Ουκρανία προσφέρει ουδετερότητα με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας

 - Η Ρωσία περιορίζει τα στρατεύματα σε Κίεβο, Τσερνίχιβ

 

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους διαπραγματευτές που διεξήχθησαν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει "δραστικά" τη στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιβ της Ουκρανίας, μετά τις "ουσιαστικές" ουκρανορωσικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν Ρώσοι διαπραγματευτές. "Καθώς οι διαπραγματεύσεις επί συμφωνίας ουδετερότητας και μη πυρηνικού στάτους της Ουκρανίας εισέρχονται σε πρακτική διάσταση (...) αποφασίσθηκε, για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο δραστικός περιορισμός της στρατιωτικής δραστηριότητας με κατεύθυνση το Κίεβο και το Τσερνίχιβ", ανακοίνωσε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν.

Το ρωσικό Γενικό Επιτελείο θα αποκαλύψει με περισσότερες λεπτομέρειες τις αποφάσεις που ελήφθησαν μετά την επιστροφή της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα, δήλωσε ο Φόμιν.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκανε λόγο για "ουσιαστικές συνομιλίες". Ο ίδιος είπε ότι η ρωσική αντιπροσωπεία θα εξετάσει τις ουκρανικές προτάσεις και θα τις αναφέρει στον Πούτιν. Ακόμη, σύμφωνα με το Reuters, είπε ότι η συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι είναι εφικτή μόνο αν η συμφωνία εγκριθεί από τα υπουργεία Εξωτερικών. Σύμφωνα με το Ria Novosti όμως, η Μόσχα πρότεινε στο Κίεβο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι με ταυτόχρονη υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Ουκρανία από τη μεριά της πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας στον τελευταίο γύρο συνομιλιών με τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ή θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, δήλωσαν Ουκρανοί διαπραγματευτές την Τρίτη, σύμφωνα με το Reuters.

Οι προτάσεις θα περιλάμβαναν επίσης μια 15ετή περίοδο διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός, δήλωσαν οι διαπραγματευτές στους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Ουκρανός διαπραγματευτής είπε ότι οι ουκρανικές προτάσεις έχουν τεθεί στη ρωσική πλευρά και το Κίεβο αναμένει την επίσημη απάντηση, ενώ πρόσθεσε επίσης ότι υπήρξαν αρκετές εξελίξεις ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντόλιακ περιέγραψε την Τρίτη ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, λέγοντας ότι υπήρξαν "εντατικές διαβουλεύσεις" για διάφορα θέματα.

"Το βασικό ζήτημα ήταν η συμφωνία για τις διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Μόνο με αυτή τη συμφωνία μπορούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο, όπως χρειάζεται η Ουκρανία", δήλωσε ο Ποντόλιακ, αναφερόμενος στη θέση της ουκρανικής κυβέρνησης ότι η Ουκρανία θα υιοθετήσει ουδέτερο καθεστώς μόνο αν της παρασχεθούν δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας. 

Η δεύτερη δέσμη θεμάτων, πρόσθεσε ο Ποντόλιακ, "είναι το θέμα της κατάπαυσης του πυρός, ώστε να επιλυθούν όλα τα ανθρωπιστικά προβλήματα".

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι υπάρχει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στις πόλεις που δέχονται σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, συμπεριλαμβανομένου του πολιορκημένου λιμανιού της Μαριούπολης.

Ο Ποντόλιακ αναφέρθηκε επίσης σε βίντεο και άλλα στοιχεία που έχουν έρθει στην επιφάνεια για την προφανή κακομεταχείριση κρατουμένων και άλλες πιθανές παραβιάσεις των νόμων της ένοπλης σύγκρουσης.

"Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι σήμερα έχουμε ένα άλλο πρόβλημα που αυξάνεται, το πρόβλημα της κλιμάκωσης του πολέμου, της κλιμάκωσης του μίσους, της κλιμάκωσης των παραβιάσεων των κανόνων του πολέμου, όχι μόνο στο πεδίο της μάχης", δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι στις σημερινές συνομιλίες σημειώθηκε η σημαντικότερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Νωρίτερα, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν "νόμιμες ανησυχίες".

Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές, πριν την έναρξη των συνομιλιών, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα για συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

"Εναπόκειται και στις δύο πλευρές να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία. Η επίτευξη εκεχειρίας και ειρήνης το συντομότερο δυνατό είναι προς το συμφέρον όλων. Πιστεύουμε ότι πλέον έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία χρειάζονται συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις συνομιλίες", τόνισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε εξάλλου ότι "η παράταση της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός", την ώρα που δέκα εκατομμύρια άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Ουκρανία.

"Η διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό τις εντολές των ηγετών σας, έχει δημιουργήσει ελπίδες για ειρήνη", πρόσθεσε. "Όλος ο κόσμος περιμένει καλά νέα από εσάς", κατέληξε.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ο Τούρκος πρόεδρος αφού βρέθηκε στο ανάκτορο, αναχώρησε από τον τόπο των συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών για το Ουζμπεκιστάν.

Ρώσος διαπραγματευτής δήλωσε ότι η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε στην ουκρανική αντιπροσωπεία για την κακοποίηση των αιχμαλώτων, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος της Ουκρανίας δήλωσε ότι όποιος παραβιάζει το νόμο όσον αφορά τη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου, θα διώκεται ποινικά.

Ουκρανός διαπραγματευτής, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι η Ουκρανία πρότεινε νέο σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας στις σημερινές συνομιλίες, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία βλέπει την Τουρκία ως έναν από τους κύριους πιθανούς εγγυητές ασφάλειας.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Αλεξάντερ Φόμιν ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετείχε επίσης ο διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ενώ ο Νταβίντ Αράχμια είναι ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, στην οποία συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξέι Ρέζνικοφ, καθώς και ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Reuters, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη Δύση, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Ria Novosti, ο Αμπράμοβιτς συνομίλησε με τον Ερντογάν πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Μόσχας και του Κιέβου είχαν πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου στην περιοχή Γόμελ της Λευκορωσίας. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν στις 3 Μαρτίου στην στο Μπελοβέζσκαγια Πούσα και στις 7 Μαρτίου στην περιοχή Μπρεστ. Στις 10 Μαρτίου είχε πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια η πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας μετά την έναρξη του πολέμου. Στα μέσα Μαρτίου, αποφασίστηκε να πραγματοποιούνται οι συνομιλίες καθημερινά μέσω διαδικτύου. 

 Capital.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...

Τα μοιραία λάθη των μυστικών υπηρεσιών που έβαλαν σε κίνδυνο τον Τραμπ

14 Ιουλίου 2024, 14:41
  - Τι λένε ειδικοί ασφαλείας    Φωτό: Pixabay.com Λανθασμένους χειρισμούς από τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0