Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Μαριούπολη: Τι σημαίνει η απόφαση του Πούτιν να μην εισβάλουν οι Ρώσοι στο Azovstal

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Μαριούπολη: Τι σημαίνει η απόφαση του Πούτιν να μην εισβάλουν οι Ρώσοι στο Azovstal

Περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες υπάρχουν μέσα στο εργοστάσιο Azovstal, ενώ υπάρχουν αναφορές και για άμαχους που έχουν βρει καταφύγιο εκεί.


«Να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα», ήταν η εντολή που έδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Σεργκέι Σοϊγκού σχετικά με το εργοστάσιο Azovstal μετά την κατάληψη της Μαριούπολης.

Μέσα στο τεράστιο εργοστάσιο υπάρχουν περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες, ενώ εκτιμάται ότι εκεί βρίσκονται και άμαχοι.

 

Τι σημαίνει η απόφαση του Πούτιν

Το Sky News επιχειρεί σε ανάλυσή του να εξηγήσει γιατί ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τον αποκλεισμό του Azovstal και όχι την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον υπουργό του ότι θέλει να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, διότι μια επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καθώς η ζώνη αυτή αποτελείται κυρίως από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών.

Η απόφαση του Πούτιν να ακυρώσει τα σχέδια για έφοδο στο τελευταίο προπύργιο της αντίστασης στη Μαριούπολη σημαίνει ότι η ουκρανική πόλη δεν έχει πέσει τελείως στη Ρωσία, αλλά – αν δεν γίνει κάποιο θαύμα – αυτό είναι θέμα χρόνου, σημειώνει η αναλύτρια Ντέμπορα Χέινς.

Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε αντ’ αυτού να διατηρηθεί αποκλεισμός γύρω από τη χαλυβουργία, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Ουκρανοί μαχητές και εκατοντάδες άμαχοι, ώστε να μην μπορεί να ξεφύγει ούτε «μύγα», θυμίζει η Χέινς.

Αυτό σηματοδοτεί μια σκληρή τελική αντίσταση για τους Ουκρανούς υπερασπιστές που έχουν αντέξει σχεδόν δύο μήνες διαρκών βομβαρδισμών, αν και στερεί – ή τουλάχιστον καθυστερεί – το Κρεμλίνο από το να μπορέσει να δηλώσει ότι η στρατηγική πόλη – λιμάνι βρίσκεται πλήρως υπό ρωσικό έλεγχο.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσπαθεί να εξασφαλίσει ασφαλή διέλευση για τους ανθρώπους της, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη αν μπορεί να πείσει τη Ρωσία να τους αφήσει να διαφύγουν.

 

Η κομβική ημερομηνία της 9ης Μαΐου

Η φαινομενικά αναπόφευκτη πτώση της Μαριούπολης θα σηματοδοτούσε την πιο σημαντική κατάληψη ουκρανικής πόλης από την έναρξη της εισβολής, με τις ρωσικές δυνάμεις να πιστεύεται ότι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν επιτυχίες πριν από την ετήσια Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου, για τον εορτασμό του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο, η κατάληψη της πόλης, η οποία κάποτε είχε πληθυσμό σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους, είχε καταστροφικό κόστος για τους κατοίκους της. Περισσότεροι από 20.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, πολύ περισσότεροι έχουν τραυματιστεί και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν διαφύγει.

Η ίδια η Μαριούπολη έχει σχεδόν ισοπεδωθεί. Περίπου το 90% των σπιτιών και των κτιρίων έχουν υποστεί ζημιές από τα ρωσικά πλήγματα, ενώ το 40% των κτιρίων καταστράφηκε ανεπανόρθωτα, αναφέρει το Sky News.

in.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αθώα θύματα στη βία των συμμοριών στη Σουηδία

23 Νοεμβρίου 2023, 14:32
 Οι συμμορίτες των διαφόρων εγκληματικών οργανώσεων πλέον σκοτώνουν και αθώους πολίτες μέσα στα σπίτια ...

Παλαιστίνιος αξιωματούχος: Το Ισραήλ θα απελευθερώσει συνολικά 300 κρατούμενους και η Χαμάς 100 ομήρους

22 Νοεμβρίου 2023, 17:55
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα το Ισραήλ και η Χαμάς για την απελευθέρωση ...

Τι βρήκαν οι κομάντος του Iσραήλ στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

16 Νοεμβρίου 2023, 14:37
Η εισβολή τους στους θαλάμους και τα τανκς έξω από τη μεγαλύτερη νοσηλευτική μονάδα ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ιράν, ανθρώπινα δικαιώματα και ΟΗΕ

    «Σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι να ενώσουν όλα τα έθνη του κόσμου ώστε να εργαστούν για την ειρήνη και την ανάπτυξη, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων». Καταστατικός χάρτης ΟΗΕ, 1945 Εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι το Ιράν ήταν προεδρεύουσα χώρα στο διήμερο (2-3 τρέχοντος μηνός) Κοινωνικό Φόρουμ του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0