Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Συμβούλιο της Επικρατείας: Αποζημίωση από το Δημόσιο επειδή άργησε το ασθενοφόρο

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Συμβούλιο της Επικρατείας: Αποζημίωση από το Δημόσιο επειδή άργησε το ασθενοφόρο

Παναγιώτης Τσιμπούκης

 

Διαβάστε τις παραλείψεις που οδήγησαν στον θάνατο του 33χρονου - Το δικαστήριο έκρινε ότι ο άντρας πέθανε από ανακοπή την ώρα που στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ άλλαζαν βάρδια - Χρηματική ικανοποίηση €200.000 στη χήρα και τα δύο ανήλικα παιδιά του και €1.800 μηνιαία διατροφή

H επί 36 λεπτά καθυστέρηση του Κέντρου του ΕΚΑΒ να διαβιβάσει κλήση-σήμα σε ασθενοφόρο προκειμένου να μεταβεί σε επείγον έκτακτο περιστατικό στην περιοχή της Αττικής, παρά τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα ιατρού καρδιολόγου, είχε ως αποτέλεσμα 33χρονος οικογενειάρχης να χάσει τη ζωή του λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου-κολπικής μαρμαρυγής, γεγονός που οδήγησε το Συμβούλιο της Επικρατείας να επιδικάσει αποζημίωση και μηνιαία διατροφή τόσο στη γυναίκα του όσο και στα δύο ανήλικα παιδιά του.

Ο άτυχος 33χρονος ήταν πατέρας δύο παιδιών, 4 ετών και 8 μηνών, και ως μοναδικό εισόδημα είχε αυτό που του απέδιδαν οι χωματουργικές εργασίες οι οποίες αποτελούσαν την επαγγελματική δραστηριότητά του και ήταν η μοναδική πηγή εισοδήματός του (μηνιαίο εισόδημα περίπου 878 ευρώ). Μετά το τραγικό περιστατικό η γυναίκα του άτυχου χωματουργού αξίωσε μέσω των των διοικητικών δικαστηρίων αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της και πατέρα των παιδιών τους, όπως ζήτησε να επιδικαστεί διατροφή για τις ανάγκες διαβίωσης τόσο της ίδιας όσο και των δύο παιδιών μέχρι την ενηλικίωσή τους. Ωστόσο, η Δικαιοσύνη ήταν φειδωλή και επιδίκασε πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που ζήτησε με την αγωγή.

Ο 33χρονος το μοιραίο εκείνο βράδυ ήταν στο σπίτι του και περίπου στις 23.15 αισθάνθηκε έναν οξύ έντονο πόνο στο στήθος. Η γυναίκα του κάλεσε γιατρό καρδιολόγο, ο οποίος σχεδόν αμέσως έφτασε στο σπίτι του ασθενούς. Αφού έκανε ηλεκτροκαρδιογράφημα και διαπίστωσε οξύ εκτεταμένο πρόσθιο έμφραγμα του μυοκαρδίου, του χορήγησε φάρμακα (Pensordil 5 mg και ασπιρίνη 500 mg) και αμέσως μετά, στις 23.41, τηλεφώνησε στο ΕΚΑΒ ζητώντας την αποστολή ασθενοφόρου ή κινητής μονάδας και επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ασθενή 33 ετών με πρόσθιο εκτεταμένο έμφραγμα.

Σύμφωνα με τους συμβούλους της Επικρατείας, ο τηλεφωνητής του ΕΚΑΒ που έλαβε την κλήση, ενώ συμπλήρωσε όλα τα στοιχεία στην κάρτα διακίνησης του περιστατικού και την προώθησε, «παρέλειψε να ειδοποιήσει, όπως είχε υποχρέωση λόγω της εξαιρετικά επείγουσας περιπτώσεως, την ιατρό υπηρεσίας, με το σκεπτικό, όπως ο ίδιος κατέθεσε, ότι, αφού υπήρχε εξειδικευμένος καρδιολόγος στον τόπο του συμβάντος, ο οποίος είχε διαγνώσει την πάθηση και είχε προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, δεν υπήρχε ανάγκη να διαβιβαστεί η κλήση στον ιατρό του ΕΚΑΒ για παροχή οδηγιών» και ότι «την ώρα που παραδόθηκε η κάρτα στον ασύρματο, στις 23.41, άλλαξε η βάρδια και ανέλαβε υπηρεσία ο ...».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι δικαστές, «ο ιδιώτης καρδιολόγος, λόγω μερικής ύφεσης του προκάρδιου άλγους, χορήγησε στον ασθενή άλλες δύο ταμπλέτες Pensordil 5 mg με μεσοδιαστήματα 10 λεπτών και μία ταμπλέτα Tenormin 25 mg, με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποχώρηση του πόνου. Στις 00.16 και επειδή καθυστερούσε η άφιξη του ασθενοφόρου ή της μονάδας, ο ιατρός επικοινώνησε εκ νέου με το ΕΚΑΒ και έλαβε την απάντηση ότι το ασθενοφόρο έρχεται. Στις 00.17, δηλαδή μετά τη δεύτερη κλήση, το επιχειρησιακό κέντρο έδωσε εντολή προς το Α22 ασθενοφόρο να μεταβεί στο περιστατικό.

Παρά τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα ιδιώτη καρδιολόγου, το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ καθυστέρησε να ενημερώσει επειδή γινόταν αλλαγή βάρδιας, με αποτέλεσμα ο 33χρονος να καταλήξει κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο. Τελικά επιδικάστηκε αποζημίωση και διατροφή, μικρότερη όμως από τη ζητούμενη με την αγωγή

Ηδη όμως στις 00.30 ο 33χρονος είχε υποστεί κολπική μαρμαρυγή, έγιναν προσπάθειες ανατάξεως της αρρυθμίας χωρίς αποτέλεσμα, στις 00.31 κλήθηκε εκ νέου το ΕΚΑΒ και, αφού ενημερώθηκε ο ιατρός υπηρεσίας ότι πρόκειται για έμφραγμα, ότι ο ιατρός της οικογένειας κάνει μαλάξεις και ότι ο ασθενής δεν αναπνέει κ.λπ., οπότε έγινε αντιληπτό το κατεπείγον του περιστατικού, δόθηκε εντολή στην κινητή μονάδα Τομέα Ιλίου να μεταβεί στην οικία του ασθενούς. Η μονάδα έφτασε στις 00.46, ο ασθενής διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, αλλά είχε ήδη καταλήξει».

 

Η απόφαση

Σύμφωνα με τη χήρα, ο θάνατος του συζύγου της οφειλόταν σε παραλείψεις των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ, καθώς δεν παρασχέθηκε έγκαιρα οργανωμένη νοσηλεία στον αποβιώσαντα. Για τον λόγο αυτό ζήτησε από το Δημόσιο:

1) 622.600 ευρώ (300.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη και 322.600 ευρώ ως έξοδα διατροφής),

2) για το ένα παιδί 325.200 ευρώ (180.000 ευρώ για ψυχική οδύνη και 145.200 ευρώ έξοδα διατροφής),

3) για το δεύτερο παιδί 433.800 ευρώ (180.000 ευρώ για ψυχική οδύνη και 253.800 ευρώ για διατροφή).

 

Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι οι παραλείψεις των υπαλλήλων του ΕΚΑΒ συνιστούν παράβαση των καθηκόντων που τους είχαν ανατεθεί και η παράβαση «τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με την επέλευση του ζημιογόνου αποτελέσματος» (θάνατο ασθενούς). Ετσι, το ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη) απέρριψε την αίτηση του ΕΚΑΒ που ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, η οποία δικαίωσε τη χήρα και τα παιδιά.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επικυρώνοντας την εφετειακή απόφαση επιδίκασαν 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν από τον θάνατο του συζύγου και πατέρα εξαιτίας των παράνομων παραλείψεων των αρμόδιων υπαλλήλων του ΕΚΑΒ, μηνιαία διατροφή 1.200 ευρώ για τα δύο παιδιά έως τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους και 600 ευρώ τον μήνα για τη σύζυγο, καθώς δεν έχει περιουσία, ούτε εισόδημα και μοναδική ενασχόλησή της ήταν τα οικιακά, η φροντίδα της οικογένειας και η ανατροφή των παιδιών.

Πρώτο Θέμα

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δραγασάκης

18 Ιουλίου 2024, 12:27
- Ο Κασσελάκης έχει βάλει το κόμμα σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης «Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα ...

Δένδιας προς Τουρκία: Παρέλειψα να «ευχαριστήσω» τις δυνάμεις εισβολής

17 Ιουλίου 2024, 13:22
Με σκωπτικό τρόπο απαντά η Ελλάδα στην προσωπική επίθεση που άσκησε το υπουργείο Άμυνας ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0