Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ουκρανία: Πώς η Ρωσία επιβάλλει την κυριαρχία της στις κατεχόμενες περιοχές

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Ουκρανία: Πώς η Ρωσία επιβάλλει την κυριαρχία της στις κατεχόμενες περιοχές

Η Ρωσία εισάγει το δικό της νόμισμα και προωθεί τα δικά της μέσα ενημέρωσης σε περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει ο στρατός της.

 

AP Photo/Olexandr Chornyi

Μία από τις πόλεις που έσπευσε να καταλάβει ο ρωσικός στρατός από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία, ήταν η Χερσώνα. Η πόλη που βρίσκεται στις εκβολές του Δνείπερου ποταμού και βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί, εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, «κλειδί» για τους ρωσικούς σχεδιασμούς.

Ο έλεγχός της δημιουργεί χερσαίο διάδρομο τόσο προς την κατεχόμενη Κριμαία όσο και προς τις περιοχές του Ντονμπάς στα ανατολικά. Οι αλλαγές που έχουν επιβληθεί στην πόλη των 290.000 κατοίκων (εκτίμηση πριν την εισβολή) δείχνουν τα βήματα που θα ακολουθήσει η Ρωσία προκειμένου να επιβάλλει την κυριαρχία της στις κατεχόμενες περιοχές ακολουθώντας το πρότυπο της Κριμαίας.

 

BBC

Νέα διοίκηση, νέο νόμισμα, ελεγχόμενα ΜΜΕ

Η πρώτη κίνηση που έκανε η Ρωσία ήταν να απομακρύνει τις τοπικές ουκρανικές Αρχές, που δεν έδειχναν καμία διάθεση συνεννόησης, και να εγκαθιδρύσει στην περιοχή μια νέα διοίκηση της αρεσκείας της.

Έπειτα, απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην ουκρανική τηλεόραση. Την ενημέρωση των πολιτών ανέλαβαν φιλορωσικά ΜΜΕ που μεταδίδουν απρόσκοπτα την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, ενώ η νέα διοίκηση προτρέπει τους κατοίκους να μαθαίνουν τις ειδήσεις από τους φιλορωσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Επόμενο βήμα ήταν η αλλαγή του νομίσματος. Η νέα τοπική αρχή αποφάσισε να καταργήσει σταδιακά (σε διάστημα τεσσάρων μηνών) το νόμισμα της Ουκρανίας και να εισαγάγει το ρούβλι. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC ήδη οι συντάξεις των πολιτών πληρώθηκαν σε ρούβλια.

 

Σκοπεύει η Ρωσία να κάνει δημοψήφισμα;

Οι αρχές που εγκατέστησε η Μόσχα στην ουκρανική περιοχή της Χερσώνας σκοπεύουν να ζητήσουν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να την προσαρτήσει στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα φιλορώσος τοπικός αξιωματούχους.

«Θα υποβληθεί αίτημα (προς τον Πούτιν) για την προσάρτηση της περιοχής της Χερσώνας στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε μιλώντας σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο Κιρίλ Στρεμοούσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης της Χερσώνας.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σχολίασε ότι οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στη Ρωσία, όμως πρόσθεσε ότι η απόφαση θα πρέπει να έχει ισχυρή νομική βάση.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο σχεδιασμός της Ρωσίας δεν περιλαμβάνει -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- την προσάρτηση της Χερσώνας. Η Μόσχα φαίνεται να προκρίνει τη δημιουργίας μιας «λαϊκής δημοκρατίας» μέσω ενός δημοψηφίσματος που θα δώσει μια κατ’ επίφαση νομιμοποίηση στα πρότυπα του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. 

 

Πληροφορίες από BBC

Καθημερινή

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αθώα θύματα στη βία των συμμοριών στη Σουηδία

23 Νοεμβρίου 2023, 14:32
 Οι συμμορίτες των διαφόρων εγκληματικών οργανώσεων πλέον σκοτώνουν και αθώους πολίτες μέσα στα σπίτια ...

Παλαιστίνιος αξιωματούχος: Το Ισραήλ θα απελευθερώσει συνολικά 300 κρατούμενους και η Χαμάς 100 ομήρους

22 Νοεμβρίου 2023, 17:55
Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα το Ισραήλ και η Χαμάς για την απελευθέρωση ...

Τι βρήκαν οι κομάντος του Iσραήλ στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

16 Νοεμβρίου 2023, 14:37
Η εισβολή τους στους θαλάμους και τα τανκς έξω από τη μεγαλύτερη νοσηλευτική μονάδα ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

    image

    Ιράν, ανθρώπινα δικαιώματα και ΟΗΕ

    «Σκοπός των Ηνωμένων Εθνών είναι να ενώσουν όλα τα έθνη του κόσμου ώστε να εργαστούν για την ειρήνη και την ανάπτυξη, με βάση τις αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ευημερίας όλων των ανθρώπων». Καταστατικός χάρτης ΟΗΕ, 1945 Εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι το Ιράν ήταν προεδρεύουσα χώρα στο διήμερο (2-3 τρέχοντος μηνός) Κοινωνικό Φόρουμ του Συμβουλίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ...
    Διαβάστε το άρθρο
Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0