Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση αλλοδαπών διαρρηκτών

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε διεθνής εγκληματική οργάνωση αλλοδαπών διαρρηκτών
image

 Διεθνής εγκληματική οργάνωση που «άδειαζε» σπίτια στην Αττική έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας

ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.


Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με «πλοκάμια» σε όλο τον κόσμο, που εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, έκαναν διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια σε όλη την Αττική.

Χθες 8/6 έγινε επιχείρηση της Αστυνομίας σε διάφορες περιοχές του κέντρου των Αθηνών κατά την οποία συνελήφθησαν 12 αλλοδαποί, ηλικίας 26 έως 72 ετών, μέλη της συγκεκριμένης διεθνούς οργάνωσης.

Επίσης, ταυτοποιήθηκε και άλλος ένας αλλοδαπός ως μέλος της οργάνωσης, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος σε φυλακή της χώρας μας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης που έκανε διακεκριμένες κλοπές άνω των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, πλαστογραφίας, απείθειας και παραβάσεις της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί όπλων, περί αλλοδαπών και του κώδικα αντιντόπινγκ.

Από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, από τον Ιούνιο του 2021, συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση που έκανε διαρρήξεις και κλοπές.

Μάλιστα, η οργάνωση ήταν δομημένη στο πλαίσιο των Διεθνών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων του Ευρασιατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (κατά τη διεθνή ορολογία «VOR V ZAKONE»).

Οι χρισμένοι με τον συγκεκριμένο τίτλο «VOR V ZAKONE (Thief in Law)» είναι οι καθοδηγητές των οργανώσεων, εμπνέουν τον σεβασμό σε όλα τα μέλη της ομάδας και στις αντίστοιχες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρα και ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς.

Υπακούουν στους «νόμους» της εγκληματικής ζωής και έχουν οργανώσει όλες τις δραστηριότητες και επαφές τους γύρω από αυτό. Κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσης είναι η πίστη και η αφοσίωση στην «Ομάδα», η οποία διασφαλίζεται από το γεγονός ότι τα μέλη της έχουν κοινή εθνική βάση.

 

Ο αρχηγός VOR

Στην ιεραρχία εξέχουσα θέση κατέχει ο Αρχηγός, ο οποίος έχει «στεφθεί» VOR , δηλαδή έχει λάβει τίτλο που τον κάνει τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη και συντονιστή της ομάδας. Σε αυτόν υποτάσσονται όλα τα μέλη της ομάδας δίνοντάς του πλήρη αναφορά για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και δείχνοντας συνεχώς την αφοσίωση τους.

Την θέση αυτή του αρχηγού VOR την κατείχε ο 72χρονος συλληφθείς, ο οποίος είχε χαρακτηριστικό του ένα μπαστούνι που κρατούσε και λάμβανε ενημέρωση σχετικά με την δραστηριότητα της ομάδας τόσο σε επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας, όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά.

Σε αυτόν, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, έδειχναν καθημερινά τον πλήρη σεβασμό τους, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η επιθυμία τους να τον συναντήσουν, για να του παραχωρήσουν χρήματα και άλλα τιμαλφή, προερχόμενα από τις κλοπές και να κερδίσουν τη συμπάθειά του.

Στην ιεραρχία της ομάδας, μετά τον VOR ακολουθεί ο «επιχειρησιακός αρχηγός» της οργάνωσης, ο οποίος αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα και αναλαμβάνει την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ομάδας και της εκτέλεσης των εγκληματικών ενεργειών.

Τη συγκεκριμένη κομβική για την οργάνωση θέση, κατείχε ο 33χρονος συλληφθείς, ο οποίος εφοδίαζε τα μέλη της οργάνωσης με τα κατάλληλα διαρρηκτικά εργαλεία και κανόνιζε τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που θα αποσταλούν στο εξωτερικό τα κλοπιμαία.

Συμμετείχε ως φυσικός αυτουργός στις διαρρήξεις, ενώ τέλος είχε τη δυνατότητα να στηρίζει οικονομικά τα υπόλοιπα επιχειρησιακά μέλη όταν αυτά είχαν τέτοια ανάγκη.

Στην πυραμίδα της οργάνωσης ακολουθούν τα υπόλοιπα «επιχειρησιακά μέλη» της που είναι κακοποιοί επιπέδου του δρόμου (Street Level Criminals) και συγκεκριμένα διαρρήκτες που δρούσαν καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ο 41χρονος συλληφθείς είχε το ρόλο του κλεπταποδόχου της οργάνωσης και του «εκτιμητή». Διατηρούσε μάλιστα επιχείρηση συσκευών κινητής τηλεφωνίας και κατάστημα εστίασης στην Ομόνοια.

 

Πώς κανόνιζαν τα «χτυπήματα»

Τα μέλη της πήγαιναν με τα επιχειρησιακά τους αυτοκίνητα, αρχικά στην περιοχή που είχαν επιλέξει, όπου έκαναν κατοπτεύσεις των υποψήφιων σπιτιών και παρακολουθούσαν τις κινήσεις των περιοίκων και ενοίκων.

Στη συνέχεια στάθμευαν τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα σε κοντινά σημεία και αφού έλεγχαν εάν απουσίαζαν οι ένοικοι από τα διαμερίσματα, προχωρούσαν στις διαρρήξεις. Βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία και μιλούσαν κωδικοποιημένα, ενώ τουλάχιστον ένα μέλος επιτηρούσε εξωτερικά το σπίτι.

Τα μέλη της οργάνωσης κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τους διαφόρους τύπους κλειδαριών και δεν άφηναν κανένα εμφανές ίχνος παραβίασης.

Η οργάνωση, με χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητές της, απέκτησε 8 αυτοκίνητα, τα οποία ήταν καταχωρημένα σε άλλα άτομα και τα οποία χρησιμοποιούσε στις παράνομες δραστηριότητές της.

Στην κατοχή τους και από τις έρευνες σε 10 σπίτια και 2 καταστήματα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

 •  4 πιστόλια
 • 2 περίστροφα
 • 259 φυσίγγια
 • συσκευή taser
 • 2 μαχαίρια
 • σπαθί
 • σιδερογροθιά
 • πλήθος κοσμημάτων, χρυσαφικών και ρολογιών
 • πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών
 • πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim
 • πλήθος γυαλιών ηλίου και αρωμάτων
 • πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
 • πλήθος κλειδιών διαφόρων τύπων
 • πλαστική συσκευασία με αναβολικές ουσίες
 • το χρηματικό ποσό των 8.347 ευρώ
 • 11 αυτοκίνητα

Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν 47 διαρρήξεις-κλοπές από σπίτια, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με το οικονομικό όφελος για την οργάνωση από τη δράση της, να ξεπερνά τις 434.000 ευρώ.

Το σύνολο των συλληφθέντων έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Η έρευνα για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται και επιπρόσθετα και σε συνεργασία με τους Διεθνείς Αστυνομικούς Οργανισμούς, εξετάζεται η διεθνής δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Newsit.gr

Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Προσωρινά κρατούμενος ο Απόστολος Λύτρας - Οδηγείται στον Κορυδαλλό

20 Ιουνίου 2024, 12:01
– Εκτελέστηκε το ένταλμα προσωρινής κράτησης   Φωτό: Pixabay.com Το δρόμο για τη φυλακή πήρε ο Απόστολος ...

Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και την «καρατόμηση» Γ. Τσίπρα

20 Ιουνίου 2024, 00:27
  - Σαφής βούληση Κασσελάκη να «τρέξουν» οι εξελίξεις Οι ηχηρές διαφωνίες και η πόρτα ...

Απόστολος Λύτρας: Βγαίνει στο σφυρί η μεζονέτα στο Χαλάνδρι

20 Ιουνίου 2024, 01:28
  - Ίδια διεύθυνση έχει δηλωθεί ως σπίτι της πρώην συζύγου Για τις 26 Ιουνίου ...


Σχολιάστε το άρθρο:συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0